Wat er wel goed ging in 2020

Beeld: The Knotted Gun voor het gebouw van de VN in New York. Foto ZhengZhou, CC BY-SA 3.0

17 december 2020

Nee, 2020 was niet het fijnste jaar ooit. Het coronavirus veranderde de levens van mensen over heel de wereld ingrijpend. De democratie staat in veel landen nog meer onder druk. Maar gelukkig was er ook positief nieuws. Een VN-kernwapenverbod, waardoor de ergste massavernietigingswapens eindelijk illegaal worden. En het bewijs dat het helpt om met (voormalig) vluchtelingen te praten over wat ze hebben meegemaakt, dat vermindert racisme en vooroordelen. Ook was voor PAX de Vredesweek een mooi moment in een zwaar jaar.

VN-kernwapenverbod

Atoomwapens worden officieel illegaal, nu Honduras als vijftigste land het VN-verdrag tegen kernwapens heeft getekend. PAX heeft jarenlang actiegevoerd tegen kernwapens, de meest destructieve en onmenselijke massavernietigingswapens. Het is dan ook een grote overwinning dat kernwapens straks eindelijk verboden zullen zijn.

Maar we zijn er nog niet. Het absurde is: Nederland heeft het verdrag nog niet getekend, terwijl een meerderheid van de Nederlanders vindt dat dat wel moet gebeuren. En er liggen nog kernkoppen in Volkel, Noord-Brabant. Nederland kan met het VN-Kernwapenverdrag eindelijk afscheid nemen van deze onmenselijke wapens en de Amerikaanse kernwapens op een veilige manier uit Nederland verwijderen.

Lees meer

ICAN Cities Appeal

De gemeente Rotterdam heeft het ICAN Cities appeal getekend en roept de Nederlandse regering op om zo snel mogelijk het VN-kernwapenverbod te tekenen. Rotterdam voegt zich bij een grote groep steden wereldwijd, waaronder Parijs, Berlijn, Washington D.C. en Sydney, die hun nationale overheden op om het VN-kernwapenverbod te tekenen en te ratificeren. In Nederland heeft Nijmegen het Cities Appeal ook ondertekend.

Lees meer

Vrede in tijden van Corona

De coronacrisis houdt de wereld al bijna een jaar in haar greep, zo ook in de gebieden waar PAX werkt aan vrede. We zien dat mensen in conflictsituaties extra kwetsbaar zijn: bijvoorbeeld doordat ziekenhuizen niet functioneren of gebombardeerd zijn, vluchtelingen opeengepakt zitten in vluchtelingenkampen of coronamaatregelen die vooral gericht lijken te zijn op het inperken van burgerlijke vrijheden. Het is de vraag of die beperkingen ook weer worden opgeheven wanneer de coronacrisis afneemt.

Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt, belt algemeen directeur van PAX Anna Timmerman regelmatig met de mensen met wie PAX werkt, om ze te leren kennen en om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt.

PAX Power to the People / Vredesweek 2020

PAX Power to the People was deze Vredesweek een succesvolle nieuwkomer: een manifestatie over activisme en solidariteit. In poppodium Tivoli in Utrecht onderzochten we samen met activisten strategieën van vreedzaam verzet. Van protesteren tot procederen, van grass roots werk tot diplomatie, van theater tot universiteit, van de pleinen van Irak tot onze eigen Dam. De live streams van deze sessies werden door duizenden mensen bekeken. Dit was het programma.

Who’ll Change the World? Girls!: Sigrid Kaag over activisme, vrouwen en politiek

In een uitverkocht TivoliVredenburg vertelde minister Sigrid Kaag over internationale solidariteit met vrouwen die wereldwijd het verschil maken.

“Zonder een seconde te twijfelen heb ik toegezegd om hier vanavond te zijn. Ik vind het namelijk fantastisch wat PAX allemaal doet, en dat vond ik ook al voordat ik minister werd. Ik weet wat PAX heeft bereikt en nog zal bereiken en bewonder de integriteit en moed van de medewerkers van PAX, in Nederland en daarbuiten. Jullie vragen aandacht voor gevoelige onderwerpen die niet genoeg worden besproken en stellen mensenrechtenschendingen en vredesbedreigingen aan de kaak.”

Bondgenoot of bemoeial: drie nieuwe NGO directeuren aan het woord

Op initiatief van algemeen directeur van PAX, Anna Timmerman, gingen Dagmar Oudshoorn directeur Amnesty International Nederland en Lindsay Vogelzang, directeur van de jongeren organisatie CHOICE met elkaar in gesprek over de rol en verantwoordelijkheid van hulporganisaties anno 2020.

Dit was de Vredesweek in 2020

 

PAX campagne ‘Achter ieder gezicht zit een verhaal’ wint publieksprijs IDleaks Awards

De PAX campagne ‘Achter ieder gezicht zit een verhaal’ heeft de publieksprijs gewonnen bij de IDleaks Awards 2020. Met de campagne wil PAX mensen aansporen om over hun eigen grenzen heen te kijken. Om een ander echt te leren kennen, te beseffen dat ieder z’n verhaal heeft en bij te dragen aan een solidaire samenleving.

Lees meer

 

PAX opnieuw geselecteerd als 5-jarig strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

PAX werkt al decennia met burgers wereldwijd aan vrede en veiligheid voor iedereen. Dat PAX opnieuw geselecteerd is als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt ons in staat om ook de komende jaren ons werk in Afrika en het Midden-Oosten voort te zetten, samen met onze partners in conflictgebieden en betrokken burgers in Nederland.

Lees meer

 

Brede roep om meer aandacht voor Srebrenica in Nederlands onderwijs

Er is te weinig aandacht voor de oorlogen in voormalig Joegoslavië en de genocide in Srebrenica in het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Marc van Berkel in opdracht van vredesorganisatie PAX. 25 jaar na de massamoord werd de roep om meer aandacht volop besproken in de media, door PAX en door het collectief van tweede generatie Bosnische-Nederlanders Bosnian Girl.

Lees meer

 

Killer robots campagne wint vredesprijs Ieper

De internationale campagne tegen killer robots heeft de driejaarlijkse Vredesprijs van Ieper gewonnen. De campagne, waar PAX medeoprichter van is, zet zich in voor een verbod op dodelijke autonome wapensystemen.

Lees meer

 

PAX brengt Oekraïense religieuze leiders samen voor uniek gesprek over vrede

PAX heeft in Oekraïne (religieuze) partijen bijeen gebracht die elkaar niet vaak spreken. Ze kwamen samen om te praten over godsdienstvrijheid en vrede, ondanks hun religieuze verdeeldheid. Een unieke gebeurtenis. Of zoals één van de deelnemers zegt: “Zulke oprechte en inclusieve ontmoetingen zijn nodig voor Oekraïne om redelijke compromissen te vinden in de ingewikkelde religieuze situatie.”

Lees meer

 

Minder vooroordelen en discriminatie bij scholieren dankzij PAX-project

Het project ‘Verhaal van mijn vlucht’ helpt het verminderen van vooroordelen, stereotypen en discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS).

Lees meer

 

Lees ook 2020, Vechten voor vrede, ondanks corona

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!