Schenken met voordeel

Bouwt u mee aan vrede en wilt u ons vredeswerk steunen en tegelijkertijd profiteren van belastingvoordeel? Kies dan voor schenken met voordeel. Met een schenkingsovereenkomst is uw gift volledig aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. Daarmee bespaart u geld. Of u kunt uw gift verhogen zonder dat het u meer kost; zo maakt u meer vredeswerk mogelijk voor hetzelfde geld. 

In 3 stappen eenvoudig geregeld

  1. Download het schenkingsformulier of vraag het formulier aan via achterban@paxforpeace.nlVul het formulier in en zet een handtekening. 
  2. Stuur het formulier op naar Stichting Vredesbeweging Pax Nederland, Antwoordnummer 3572, 3500 SB UTRECHT (geen postzegel nodig) of vraag een antwoordenvelop aan. Wij maken de schenking volgens uw wensen in orde en sturen een exemplaar naar u terug.
  3. Vermeld bij uw belastingaangifte het jaarbedrag, uw persoonlijke transactienummer en het fiscaalnummer/RSIN van PAX. Deze kunt u terugvinden op uw schenkingsovereenkomst.

Rekenvoorbeeld

Hieronder vindt u een voorbeeldberekening en ziet u hoe hoeveel u van uw gift terugkrijgt.

 Gewone giftPeriodieke gift
Uw jaarlijkse netto bijdrage aan PAX€ 100€ 58
Teruggave belasting€ 0€ 42
PAX ontvangt€ 100€ 100

* Dit voorbeeld gaat uit van een tarief inkomstenbelasting van 42 procent; de belastingteruggave is afhankelijk van uw belastingtarief.

Goed om te weten

  • Per 1 januari 2014 is tussenkomst van de notaris niet meer nodig. U kunt uw periodieke giften vastleggen in een schenkingsovereenkomst.
  • Normaal gesproken zijn donaties alleen gedeeltelijk aftrekbaar en alleen als ze tussen de 1 en 10% van je verzamelinkomen bedragen. Met een schenkingsovereenkomst is uw gift volledig aftrekbaar.
  • PAX is door de Belastingdienst aangewezen als een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Een overzicht van alle ANBI’s vindt u via www.belastingdienst.nl/giften.
  • Het jaarlijkse, vaste bedrag en de minimumlooptijd van 5 jaar zijn verplicht door de Belastingdienst. Als u kiest voor onbepaalde tijd, kunt u – na de minimumlooptijd – ieder jaar opzeggen. Een nieuwe schenkingsovereenkomst opmaken na 5 jaar is dan niet nodig.
  • Als uw financiële situatie verandert door o.a. arbeidsongeschiktheid, kunt u de de schenkingsovereenkomst tussentijds opzeggen.
  • Indien van toepassing moet uw partner ook ondertekenen.
  • Giften vóór de tekendatum van de schenkingsovereenkomst tellen niet mee.

Vragen?

Heeft u nog vragen over schenken met belastingvoordeel? Neemt u dan gerust contact op met Trees Oudshoorn of Paula Middendorp via 030-2333346 of stuur een e-mail naar achterban@paxforpeace.nl
Voor vragen over de fiscale kant van schenken kunt u ook bellen met de belastingtelefoon, tel: 0800-0543 (gratis). 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.