PAX in de media

Winter 2024

PAX over Israël/Palestina

PAX over Oekraïne

PAX over Wapenhandel

PAX over Drones

Overig

Herfst 2023

PAX over Israël/Palestina

PAX over de rechtszaak rond levering F35-onderdelen aan Israël

PAX over Vredesweek/Democratie onder druk

PAX over Conflict en Milieu

PAX over Oekraïne

PAX over Kernwapens

PAX over Hawija

Overige

Zomer 2023

PAX over business, mensenrechten & conflict 

PAX over de rechtszaak tegen Lundin

PAX  over clustermunitie

PAX over Oekraïne

Overige

Voorjaar 2023

PAX  over bloedkolen

PAX over Wapenhandel

PAX over de aardbevingen in Syrië en Turkije

PAX over Drones en Autonome wapens

PAX over Oekraïne

Winter 2023

PAX over Israël/Palestina

PAX over Oekraïne

PAX over Wapenhandel

PAX over Drones en Autonome wapens

PAX over de aardbevingen in Syrië en Turkije

PAX over Zuid-Soedan

 • Hilde van der Draai sprak in Trouw over het belang van het bezoek van de Paus aan Zuid-Soedan
  30 januari 2023

PAX over migratie

Najaar 2022

PAX over de oorlog in Oekraïne

PAX over autonome wapens/bewapende drones

 • Syrië is een ‘laboratorium’ voor drones: ‘Het is moeilijk om een antwoord te vinden op deze nieuwe dreiging’, interview met Wim Zwijnenburg in Trouw
 • “Oekraïne gebruikt hobbydrones om granaten te gooien op Russische tanks, interview met Wim Zwijnenburg in de Volkskrant
  2 november 2022
 • Ukraine Enters a Dark New Era of Drone Warfare, Wim Zwijnenburg in Wired over gebruik drones in oorlog
  21 oktober 2022
 • Wim Zwijnenburg bji EenVandaag over camera’s in Zweedse flitspalen die worden gestolen voor hergebruik in drones.
  20 oktober 2022
 • Wim Zwijnenburg bij EenVandaag over inzet drones in de oorlog met Oekraine.
  17 oktober 2022
 • Wim Zwijnenburg in de Volkskrant over de inzet van Iraanse drones door Rusland.
  17 oktober 2022
 • Jip van Dort en Daan Kayser, opinieartikel Autonome Wapens in de Volkskrant
  5 oktober 2022

PAX over Kernwapens

PAX over wapens

 • Frank Slijper bij RTL nieuws over waarom je de winst van de oorlog in de Oekraine nog niet terugziet over de winsten van wapenfabrikanten.
  5 november 2022
 • Frank Slijper in de New Arab over de impact van verkoop Russische wapens aan het Midden-Oosten. 
  31 oktober 2022
 • Frank Slijper bij NPO Radio 1 Dit is de dag van de EO over killerrobots.
  24 oktober 2022

PAX over Israël/Palestina

 • Thomas van Gool besprak het Don’t buy into occupation-rapport bij Bureau Buitenland
  6 december 2022
 • Thomas van Gool  bij Joop.nl: Ondanks kritiek investeert ING miljarden in bedrijven die betrokken zijn bij illegale Israëlische nederzettingen
  11 december 2023

PAX over bescherming van burgers

Overige

Bloedkolen

 • Europa negeert uitbuiting, als het gaat om steenkool uit Colombia”, opinie-artikel Joris van de Sandt in Trouw
  2 december 22

Vredesweek

Zomer 2022

PAX over de oorlog in Oekraïne

PAX over Israël/Palestina

PAX over Bewapende Drones

PAX over Wapenhandel

PAX over conflict en milieu

 • Onderzoek van PAX naar droogte in Irak in de Volkskrant
  22 augustus 2022

PAX over business, mensenrechten & conflict

PAX over het kernwapenverbod

Overig

Vredesweek

Personalia

 • Martje van Nes, nieuwe directeur bij PAX in FD
  6 september 2022

Voorjaar 2022

PAX over de oorlog in Oekraïne

PAX over Israël/Palestina

PAX over Srebrenica

 • Minister Ollongren maakt excuses aan nabestaanden en overlevenden. PAX noemt de excuses een eerste stap, maar ontoereikend. Dit werd meegenomen in de papieren edities van De Limburger en Friesch Dagblad en digitaal bij de andere regionale edities van het AD en NU.nl.
 • Premier Rutte maakte excuses naar Dutchbat III. PAX stelt dat het beter was geweest als de Nederlandse regering eerst excuses had aangeboden aan de overlevenden en nabestaanden van Srebrenica. In de kranten werd de oproep van PAX voor excuses meegenomen in het artikel over de excuses van de premier in de landelijke en regionale edities van het Algemeen DagbladHet Parool en Friesch Dagblad.
  18 juni 2022
 • De oproep  van PAX was te lezen bij Nederlands Dagblad, Leeuwarder Courant, Noord-Hollands Dagblad, Leidsch Dagblad: Pax eerst excuses aan nabestaanden Srebrenica was beter geweest. 
  18 juni 2022

 PAX over wapenhandel naar Egypte

PAX over het overlijden van Mient Jan Faber op 15 mei 2022

PAX over Irak – Bescherming van Burgers – Hawija 

Naar aanleiding van het rapport After the strike Exposing the civilian harm effects of the 2015 Dutch airstrike on Hawija was PAX veel in de media:

PAX over Bewapende Drones

PAX over Wapenhandel

Overige 

Keti Koti

Explosieve wapens in bevolkte gebieden

Winter 2022

PAX over de oorlog in Oekraïne

PAX over inzet Turkse Drones in conflict Ethiopië 

Najaar 2021

PAX over Israël/Palestina

PAX over Irak – Bescherming van Burgers – Hawija 

PAX over Killer Robots

 • Naar aanleiding van de bijeenkomst bij de VN in Genève over de aanpak van autonome wapens. De meerderheid van de staten wil nieuwe regels. Vreemd genoeg zegt Nederland dat er geen nieuwe regels nodig zijn. Dit komt omdat zij hun standpunt baseren op een advies van een commissie uit 2015. Een nieuw advies van deze commissie van vorige week, roept wel op tot een nieuw juridisch instrument. Onder andere De VolkskrantNRCRTL NieuwsNPO Radio 1 en Dutch Cowboys berichtten hierover.
  13 december 2021
 • Projectleider autonome wapens Daan Kayser was bij Dit is de dag (NPO Radio 1) in gesprek met hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over killer robots; mogen robots zelfstandig beslissen geweld in te zetten? En welke regelgeving moeten we hier in Nederland voor maken?
  1 november 2021
 • PAX over Soedan/Zuid-Soedan
 • Na de militaire coup in Sudan en de daarop volgende bloedige protesten, kwam er een onverwachte wending: de door het leger afgezette premier Hamdok mag toch weer als premier aan het werk. Hij heeft daarover een overeenstemming bereikt met de generaals. Buigt de legerleiding nu voor internationale druk of wordt Hamdok hun marionet? Veel demonstranten vrezen het laatste, maar tegen Al Jazeera verzekerde de premier dat hij het gezag heeft gekregen om een onafhankelijke regering te vormen. Maar als dat waar is, wat was dan voor de militairen de hele inzet van de staatsgreep? Thirsa de Vries, Soedan-deskundige bij PAX vertelt bij Bureau Buitenland over de laatste ontwikkelingen. 
  22 november 2021
 • Door de kersverse coup van vandaag ligt de macht in Soedan nu weer helemaal bij generaal Abdel Fattah Al Burhan en de strijdkrachten. Het leger heeft de noodtoestand uitgeroepen en de soevereine overgangsraad en de regering ontbonden. Duizenden mensen zijn al de straat op gegaan om hun ongenoegen te uiten over deze greep naar de macht. Want wat blijft er zo over van de hervormingen die vooral de jongere generatie wilde afdwingen met de burgerrevolutie van 2019? Toen middels massale protesten het leger juist tot concessies werd gedwongen. 
  Thirsa de Vries, Soedan-deskundige bij PAX zit bij Bureau Buitenland en vertelt over de laatste ontwikkelingen. 
  25 oktober 2021
 • In Soedan heeft het leger de macht gegrepen, de noodtoestand uitgeroepen en de soevereine overgangsraad en de regering ontbonden. Thirsa de Vries, Soedan-deskundige bij PAX, zit bij Bureau Buitenland en vertelt over de laatste ontwikkelingen. 
  20 oktober 2021 
 • PAX over business, mensenrechten & conflict
 • In de podcast serie Asymmetrical Haircuts, een serie over internationaal recht, is Egbert Wesselink auteur van het rapport Unpaid Debt geïnterviewd over de rechtszaak tegen Lundin. Luister hier de podcast episode Justice Update : Sweden and Sudan 
  23 november 2021
 • De Volkskrant publiceerde het aritkel over de Lundin rechtzaak: Topmannen in Zweden aangeklaagd voor betrokkenheid bij oorlogsmisdaden 
  11 november 2021

Zomer 2021

PAX over Israël/Palestina

PAX over Bewapende Drones

 • Wim Zwijnenburg sprak in Nieuwsuur over de Amerikaanse drone-aanval in Afghanistan op vermeende IS-K terroristen. Bij de aanval vielen tien burgerslachtoffers, van wie de meesten kinderen. Het televisiefragment over de drone-aanval vind je hier. (vanaf 15.25 min.) 
  31-8-2021

Voorjaar 2021

PAX over Bewapende Drones

PAX over Wapenhandel

 • In het NOS Radio 1 Journaal (op 1:36:20) expert wapenhandel Frank Slijper naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van Campaign against Arms Trade over de Britse wapenindustrie en de dubbele houding van de Britse overheid als het gaat om wapenhandel. Daaruit blijkt dat veel van de landen waar mensenrechten worden geschonden wapens krijgen geleverd uit Groot-Brittannië. 
  28 juni 2021

PAX over conflict en milieu

 • Internationale en lokale humanitaire en milieuorganisaties dringen er bij de regionale regering van Koerdistan (KRG), Irak en de internationale gemeenschap op aan een einde te maken aan de aanvallen van Turkije op burgers en de vernietiging van het milieu in de noordelijke provincie Duhok van Koerdistan. In het artikel NGOs urge Erbil, Baghdad to protect civilians, environment from Turkish offensive op rudaw.net Wim Zwijnenburg over de impact van de aanvallen van Turkije op de lokale bevolking en hun leefomgeving. 
  4 juni 2021
 • De brandende gaswolken uit de olie-installaties in Irak doden niet alleen de planeet – ze doden Irakezen. In de oliesteden die door deze giftige lucht in het hele land worden aangetast, is de lokale bevolking bang zijn voor hun toekomst, omdat vrienden en familie een voor een door ziektes worden getroffen. Wim Zwijnenburg werd geïnterviewd door The Independent: “This will make areas like Basra unliveable in the next 10 years.” Lees meer op de website van de The Independent: The poisoned clouds that are suffocating the people of Iraq
  16 april 2021 
 • Tien jaar geleden begon de revolutie in Syrië. TIME Magazine interviewde Wim Zwijnenburg, projectleider Humanitaire Ontwapening bij PAX, over de milieugevolgen van de oorlog die er op volgde: How Syria’s decade-long war has left a toxic environmental legacy
  15 mei 2021 
 • PAX sloot zich aan bij de actie van Groen Pensioen waarin zorgpersoneel vraagt om een pensioen dat niet in wapens, tabak en fossiel wordt geïnvesteerd. Dagblad Trouw berichtte hierover: Deel pensioengeld artsen en paramedici in wapens, tabak en vervuiling 
  12 mei 2021
 • Wim Zwijnenburg in The Guardian over de gevaren van geïmproviseerde olieverwerking in Noordwest-Syrië voor de lokale bevolking: Makeshift oil refineries a necessary evil for locals in north-west Syria 
  12 mei 2021

Overige 

Vrijheid

Winter 2021

PAX over Srebrenica

 • Het VPRO radioprogramma OVT besteedde aandacht aan de theatervoorstelling Gevaarlijke Namen, over de genocide van Srebrenica. In het toneelstuk staat het verhaal van Alma Mustafic, dochter van de vermoorde Dutchbat-elektricien Rizo Mustafic, centraal. De hoofdrollen worden gespeeld door Alma zelf en Raymond Braat, toen 19 jaar oud en Dutchbatter.  Zie ook 25jaarsrebrenica.nl
  3 januari 2021

PAX over Bewapende Drones

PAX over Wapenhandel

 • Frank Slijper, expert wapenhandel bij PAX over het Nederlandse wapenexportbeleid in het NPO Radio 1 programma Spraakmakers
  20 januari 2021

PAX over business, mensenrechten & conflict

 • Bloedkolen Terwijl energiegigant RWE 1,4 miljard euro eist van Nederlandse belastingbetalers, hebben ze geen cent gegeven aan slachtoffers van mijnbouw. Joris van de Sandt schreef een opiniestuk in de Volkskrant: RWE wil 1,4 miljard van Nederland, maar is moreel failliet 
  22 februari 2021 

Pax over DR Congo / LRA

 • Het Internationaal Strafhof heeft Dominic Ongwen schuldig bevonden aan moord, marteling, seksuele slavernij en huwelijksdwang. Marianne Moor was te gast in Nieuwsweekend (NPO Radio 1) en sprak over de berechting van Dominic Ongwen en het werk van PAX met slachtoffers en teruggekeerde voormalige kindsoldaten van de Lord’s Resistance Army (LRA). 
  6 februari 2021
 • Marianne Moor schreef ook een opiniestuk in de NRC: En nu alles op alles om Kony voor de rechter te krijgen 
  4 februari 2021

Najaar 2020

PAX over Bewapende Drones

 • De technologische wapenwedloop neemt een vlucht met onbemande en geautomatiseerde systemen, zoals hypersonische nucleaire raketten. De mensheid heeft daar geen schijn van kans tegen. Op Scientias.nl is Wim Zwijnenburg aan het woord over de gevaren van de moderne wapenwedloop. 
  8-11-2020
 • Wim Zwijnenburg sprak met dagblad Trouw over drones, en waarom het zorgwekkend is dat ze steeds vaker worden ingezet in oorlogen en conflicten: Opmars van drones maakt oorlog op afstand makkelijker, tot bezorgdheid van vredesactivisten 
  4-11-2020
 • Wim Zwijnenburg wordt ook geciteerd in The Guardian in een artikel over de toegenomen dronesurveillance langs de grenzen van Europa: “Are we going to now have more cameras in the sky to watch people drown in the Mediterranean? We have all these eyes in the sky, but we don’t have hands on the sea.” 
  28-10-2020
 • Wim Zwijnenburg in de Popular Front podcast over de snelle toename van de inzet van bewapende drones en het gebrek aan controle daarover: The rise and rise of drone warfare (Engels) 
  17-10-2020

PAX over Israël/Palestina

 • PAX schreef mee aan het opinieartikel Doe iets aan bedrijven in bezet gebied, Kaag en Blok in de Volkskrant over Nederlandse bedrijven die actief zijn in illegale Israëlische nederzettingen, en waar de Nederlandse overheid geen aanleiding ziet tot actie. 
  19 september 2020 

PAX over Killer Robots

PAX over business, mensenrechten & conflict

 • De Eerlijke Geldwijzer: verzekeraars investeren miljarden in bedrijven die wapens leveren aan strijdende partijen in conflictgebieden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer naar de beleggingen van de negen grootste verzekeraars in Nederland. Cor Oudes legt uit in het NOS Radio 1 Journaal. (tussen 8.00 en 9.00 uur, vanaf min. 17.55)
  De Telegraaf schreef ook over de foute investeringen: Verzekeraars onder vuur om investeren in wapens 
  9 december 2020

PAX over het kernwapenverbod

 • Algemeen directeur van PAX Anna Timmerman was bij Nieuwsweekend (NPO Radio 1) en sprak over het internationale verbod op kernwapens dat op 22 januari in werking treedt. Dit is het eerste verdrag dat nucleaire wapens – het gebruik, het ontwikkelen, het bezit, de overdracht – absoluut en volledig verbiedt. 
  14 november 2020
 • Honduras ratificeerde zaterdag als vijftigste land het VN-kernwapenverbod. Hoewel grote kernmachten, en Nederland, het niet ondertekenden, zien activisten de ratificatie als een mijlpaal. “We zijn de afgelopen weken getuige geweest van een omgekeerde wapenwedloop.” Zo omschrijft PAX kernwapenexpert Susi Snyder het ratificatieproces van het VN-kernwapenverbod in NRC: ‘Kernwapens mogen geen politieke troef meer zijn – ze zijn illegaal’; De Volkskrant kopte met Kernwapens zijn niet ‘cool’ meer, maar toch nog lang niet de wereld uit 
  26 oktober 2020

Overige 

Explosieve wapens in bevolkte gebieden

 • NRC interviewde Roos Boer, programmaleider humanitaire ontwapening bij PAX, naar aanleiding van het verschijnen van het rapport Seeing through the rubble over de langdurige impact van het gebruik van explosieve wapens op burgers van de recente internationale coalitiecampagne in Mosul, Raqqa en Hawijah. “Als explosieve wapens worden ingezet in steden, is de kans groot dat er burgers worden geraakt, maar ook huizen, waterleidingen, scholen, moskeeën, ziekenhuizen. Zo’n maatschappij wordt volledig ontwricht.” ‘Bommen raken de hele samenleving’ 
  26-10-2020

Wapenhandel

 • Uit onderzoek van onderzoekscollectief SPIT en RTL Nieuws blijkt dat het ministerie van Defensie via een omstreden deal honderden wapens heeft verkocht aan een tussenhandelaar. Een gedeelte van de wapens wordt nu aangeboden op een website in Malta. Volgens Frank Slijper, expert op het gebied van wapenhandel bij PAX is ‘het gebied tussen legale en illegale handel snel schimmig’ en daarmee ook ‘het risico groot dat deze wapens in het illegale circuit terechtkomen’. RTL Nieuws: Nederlandse defensiewapens via omstreden deal verkocht aan tussenhandelaar
  11-10-2020

Zomer 2020

PAX over Srebrenica

 • De regering moet excuses aanbieden voor het feit dat het Nederland 25 jaar geleden niet lukte om de mensen in Srebrenica te beschermen. Dat zei Dion van den Berg tegen EenVandaag
  11 juli 2020 
 • Schrijver Chris Keulemans sprak op NPO Radio 1 over zijn boek Srebrenica & PAX 1995-2020, een geschiedenis van 25 jaar solidariteit.
  8 juli 2020

PAX over inzet Turkse Drones in conflict Ethiopië 

 • Autonome wapensystemen zonder directe instructies van de mens: ze zijn in opmars. En dat is zorgelijk. Daarom willen dertig landen nu een internationaal verbod op deze zogenaamde ‘killerrobots’. Opvallend: Nederland is niet voor een verbod. Frank Slijper vertelt meer in de De Nieuws BV (NPO Radio 1).
  10-8-2020

Overige 

Colombia

 • In Colombia zijn afgelopen weekeinde zeker 17 jongeren gedood bij verschillende bloedbaden. Het vier jaar oude vredesakkoord met guerrillabeweging FARC zou vrede en ontwikkeling brengen, en jarenlang was het ook relatief rustig. Joris van de Sandt bij Bureau Buitenland over de recente toename van geweld in Colombia.
  25-8-2020

Belarus

Eerder

PAX over Bewapende Drones

 • Frank Slijper aan het woord bij EenVandaag over de noodzaak van internationale regelgeving voor het gebruik van bewapende drones. 
  2-10-2019
 • Gewapende drones roepen steeds meer vragen op. In EenVandaag bracht Frank Slijper de argumenten van PAX naar voren.
  2-10-2019
 • Begin september werd Wim Zwijnenburg ook geïnterviewd door Al Jazeera over het escalerende gebruik van bewapende drones in het Midden-Oosten en Noord-Afrika: How are drones shaping the future of war?
  3-9-2019

PAX over Srebrenica

 • Dion van den Berg gaf zijn mening over de uitspraak inzake de aansprakelijkheid van Nederland voor de dood van 350 moslimmannen op de compound van Dutchbat. Radio 1 Spraakmakers.
  19 juli 2019

PAX over Wapenhandel

 • Drones lijken het gebruik van geweld te vergemakkelijken. Daarom moeten er grenzen worden gesteld, zegt Wim Zwijnenburg, projectleider Humanitaire Ontwapening in Trouw.
  9 januari 2020
 • Staten zoals Canada en Nederland zouden het debat kunnen leiden over hoe en waar drones moeten worden gebruikt in een oorlog om ervoor te zorgen dat ze niet worden gebruikt voor ‘illegale gerichte moordcampagnes’. Wim Zwijnenburg licht toe op de Canadese zender CBC
  19 november 2020
 • Uit onderzoek van onderzoekscollectief SPIT en RTL Nieuws blijkt dat het ministerie van Defensie via een omstreden deal honderden wapens heeft verkocht aan een tussenhandelaar. Een gedeelte van de wapens wordt nu aangeboden op een website in Malta. Volgens Frank Slijper, expert op het gebied van wapenhandel bij PAX is ‘het gebied tussen legale en illegale handel snel schimmig’ en daarmee ook ‘het risico groot dat deze wapens in het illegale circuit terechtkomen’. RTL Nieuws: Nederlandse defensiewapens via omstreden deal verkocht aan tussenhandelaar 
  11 oktober 2020

PAX over inzet Turkse Drones in conflict Ethiopië 

 • Op de Zwitserse podcast Inside Geneva een gesprek over killer robots: How to cope with killer robotsFrank Slijper discussieert mee. 
  21 november 2019

PAX over Killer Robots

 • Uit onderzoek van PAX blijkt dat er een hoog risico is dat grote internationale technologiebedrijven, zoals Microsoft en Amazon, betrokken raken bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. Het onderzoeksrapportrapport Don’t be Evil?, dat op 20 augustus bij de Verenigde Naties in Genève werd gepresenteerd, maakt deel uit van een al jaren lopende campagne van PAX voor een verbod op dodelijke autonome wapens.
 • Projectleider autonome wapens Daan Kayser wordt geciteerd in Time Magazine: “Killer robots don’t exist yet, but what we see is a trend towards increasing autonomy.” 
  13 november 2019
  In Tech Update van BNR is projectleider Wapenhandel Frank Slijper aan het woord: ‘Onze zorg is dat wapensystemen steeds meer autonoom worden. Wij vinden dat de mens bij beslissingen over leven en dood altijd een rol moet blijven spelen.’ (19-8-2019). Daan Kayser licht in De Nieuws BV (NPO Radio 1) de zorgen van PAX toe aan de hand van voorbeelden. (19-8-2019).
 • In Met het oog op morgen is Frank Slijper in gesprek met presentator Chris Kijne en techjournalist Christel Don over de sleutelrol van techbedrijven bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens.
  19 augustus 2019
 • Daan Kayser vertelt bij EenVandaag over de betrokkenheid van techbedrijven bij de ontwikkeling zelfstandig opererende ‘killer robots’.
  19 augustus 2019
 • NRC schreef naar aanleiding van de publicatie van het rapport uitvoerig over de betrokkenheid van tech bedrijven bij de ontwikkeling van dodelijke, autonome wapens:Techbedrijf investeert in moordrobot 
  19 augustus 2019
 • Techbedrijven investeren in dodelijke, autonome wapens (19-8-2019) en het commentaar op de opiniepagina van NRC: Autonome wapens moeten sciencefiction blijven. (20-8-2019)

PAX over Soedan/Zuid-Soedan

 • In Zuid-Soedan sloten de belangrijkste leiders van het door burgeroorlog verscheurde land een principeakkoord voor een vredesdeal. Egbert Wesselink sprak in Bureau Buitenland over deze hoopvolle ontwikkeling. 
  21 februari 2020
 • De onlangs ingestelde nieuwe regering in Soedan staat voor de enorme taak om het land te hervormen van een dictatuur naar democratie. Maar maakt dat wel kans van slagen? De economie zit niet mee en er zijn ook nog gewelddadige conflicten met rebellenbewegingen. Tegelijkertijd zijn de verwachtingen onder de bevolking hooggespannen, zegt Jelena Sporin in Bureau Buitenland. (19-11-2019)
 • Soedan-deskundige Jelena Sporin vertelt bij het NOS Radio 1 Journaal over het miljoenencontract dat de Canadese lobbyfirma Dickens and Madson afsloot met het Soedanese militaire regime en waarschuwt dat dit de crisis in Soedan mogelijk kan verergeren. Het contract is aan Sudanese kant ondertekend door generaal Hemedti, die in verband wordt gebracht met mensenrechtenschendingen. Amnesty International wil dat de Canadese regering onderzoekt of dit contract niet in strijd is met de wet. (vanaf 6.49 uur) (3/7/2019)
 • In Spraakmakers (NPO Radio 1) vertelt Jelena Sporin over de situatie in Soedan die verder escaleert. Terwijl het land nog steeds van internet is afgesloten, gaan de onderhandelingen tussen oppositie en het militaire regime door. Ook Ethiopië mengt zich in het conflict. Sporin ziet het als een ‘poging voor de bühne’.
  20 juni 2019
 • Kunnen nieuwe onderhandelingen tussen oppositie en militaire raad een einde maken aan de onrust waarin Soedan verkeert sinds de val van president Omar al-Bashir? Jelena Sporin over de laatste ontwikkelingen in Soedan in Bureau Buitenland (NPO Radio 1). 
  13 juni 2019
 • Soedanese veiligheidstroepen (RSF) openden begin juni het vuur op vreedzame demonstranten in de hoofdstad Khartoem. Jelena Sporin analyseert in Bureau Buitenland de situatie in Soedan?
  3 juni 2019
 • Zuid-Soedan is pas sinds 2011 een soevereine staat, en sinds 2013 verwikkeld in een vrijwel onafgebroken conflict. Ilse Wermink is net terug uit het land en vertelt in Bureau Buitenland over hoe de verschillende gewapende groepen strijden om de macht en over de bevolking die al jaren onder het conflict te lijden heeft. 
  11 november 2019

Pax over Syrië

 • In de Syrische provincie Idlib vluchten honderdduizenden mensen voor het geweld van het offensief van het Syrische leger. Volgens de VN is het de grootste vluchtelingengroep sinds de oorlog in Syrië negen jaar geleden uitbrak. In Nieuws en Co (NPO Radio 1, tussen 17.00 en 18.00 uur vanaf 37 min.) vertelt Marjolein Wijninckx over de gruwelijke situatie in Idlib. (18-2-2020)
 • Lees ook Bellen met Idlib: De monsters komen
 • De provincie Idlib in het noordwesten van Syrië begint steeds meer te lijken op een kruitvat. Alle betrokken partijen lijken hun militaire aanwezigheid te versterken. Het is de laatste regio in Syrië waar nog tegenstanders van president Assad zitten. In het Radio 1 Journaal vertelt Evert-Jan Grit over Ahmed (Bellen met Idlib) die net als tienduizenden andere mensen Saraqeb hebben moeten ontvluchten. (7-2-2020)
 • Donald Trump heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd dat hij Amerikaanse troepen in Syrië wil houden om ‘de olie te bewaken’ en dat de VS in staat moet zijn om ‘de olie te nemen’. Op het Amerikaanse Public Radio International(PRI) vertelt Wim Zwijnenburg over de gevolgen van de oorlog op de olie-industie in Syrië. (21-11-2019)
 • Collega Wim Zwijnenburg vertelt op de Amerikaanse publieke radio over het verbranden van de oogst als oorlogswapenin Syrië. (26/6/2019)
 • In Met het Oog Op Morgen vertellen Evert-Jan Grit en Fadi Hadad over de situatie in Idlib, in het noordwesten van Syrië, waar president Assad er de laatste tijd alles aan om ook dat gebied onder controle te krijgen. (15-5-2019)
  Lees ook de blogs over Ahmed, theatermaker en partner van PAX uit Saraqeb: Bellen met Idlib.
 • PAX medewerker Jelena Sporin werd geïnterviewd in Bureau Buitenland over de ontwikkelingen in Soedan. “We verwelkomen het feit dat alle gevangenen zijn vrijgelaten en dat er een oproep is om geen geweld te gebruiken tegen de mensen op straat. Maar mensen zeggen, ‘Dit is niet waar we vreedzaam voor gestreden hebben.’ Ik verwacht dat het momentum gebruikt zal worden om te blijven demonstreren.” (15/4/2019)
 • Vijf jaar geleden werd pater Frans van der Lugt in de stad Homs in Syrië vermoord. Marjolein Wijnincks bij Fris (NPO Radio 1) over leven en werk van Frans van der Lugt. (blok 4-5 uur, vanaf minuut 5.50) (7/4/2019)

PAX over het kernwapenverbod

 • PAX medewerker Elske van Gorkum vertelt in het radioprogramma Aan Tafel! van RTV Utrecht, al rondlopend over de voormalige Vliegbasis Soesterberg over de protestacties tegen kernwapens, over waarom die wapens nog steeds zorgwekkend zijn en waarom we waakzaam moeten blijven. Luister van minuut 16, het tweede deel is vanaf minuut 40. 
  19 februari 2020
 • Op de Internationale Dag voor de Totale Vernietiging van Kernwapens, 26 september, was Maaike Beenes te gast in Met het Oog Op Morgen. 
  25 september 2019

Pax over DR Congo / LRA

 • Ook al kunnen de conflicten om land en kostbare mineralen in de Democratische Republiek Congo heel bloedig worden, ze zijn niet onoplosbaar. De lokale bevolking blijkt zelf behoorlijk succesvol in het vinden van vreedzame oplossingen. Marianne Moor vertelt in Bureau Buitenland over hoe PAX daar met partners werkt aan het oplossen van conflicten. 
  7-10-2019

PAX over vluchtelingen

 • Anna Timmerman in het Radio 1 Journaal (NOS) (7.00 – 8.00 uur, vanaf 35:15 minuten) over de weigering van de Nederlandse regering om alleenstaande kinderen op te nemen uit de Griekse vluchtelingenkampen. 
  14 april 2020
 • Acht Nederlandse hulporganisaties, waaronder PAX, roepen in een brief aan premier Rutte op de tienduizenden vluchtelingen en migranten, die op elkaars lip zitten in kampen op het Griekse eiland Lesbos, te evacueren vanwege de corona-epidemie. AD plaatste de oproep ook op haar website20-3-2020

Overige 

Cybersecurity

Wapenstilstand

 • De Verenigde Naties en de paus riepen op tot een wereldwijd staakt-het-vuren om mensen in conflictgebieden beter te beschermen tegen het coronavirus. Algemeen directeur Anna Timmerman van PAX in De Ochtendspits (BNR) (vanaf 0:47:45) over het belang van deze oproep. 
  21 april 2020

Tsjetsjenië

 • Egbert Wesselink in het Radio 1 Journaal over de Tsjetsjeense blogger die in een hotel in Lille is vermoord omdat hij kritisch was op het regime in zijn thuisland (tussen 6.00 en 7.00 uur, vanaf 39:45). 
  5-2-2020

Covid-19

 • De VN, de Paus, de EU, 70 landen en 1 miljoen wereldburgers riepen eind maart op tot een wereldwijde wapenstilstand vanwege corona. Lukt dat? Zwijgen de wapens? We horen nog maar weinig over Syrië of Congo… Is dat goed nieuws of juist niet? Dion van den Berg op Wereldpodium Online over de gevolgen van het coronavirus voor oorlog en vrede wereldwijd. 
  14 mei 2020
 • Marianne Moor werd door Trouw geïnterviewd over de invloed van Covid-19 op vredesprocessen in conflictgebieden: Hoe corona kan zorgen voor vrede, maar conflicten net zo goed kan verergeren 
  14 mei 2020

Landmijnen

 • “Jaarlijks vallen er nog 3000 doden door landmijnen en nog eens 4000 andere slachtoffers, de meesten daarvan zijn burgers,” zegt Michel Uiterwaal in EditieNL. Het afgelopen jaar waren er in Myanmar honderden ongelukken met mijnen. En het is niet het enige land waar je als toerist moet oppassen. 
   

Val van de Muur

 • Zaterdag 9 november was het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Dion van den Berg vertelt er alles over bij 5 Uur Live (RTL). (8-11-2019)

4 en 5 mei

 • Een interview met Cinta Depondt, programmaleider bij PAX in Oekraïne, bij de EO Live: Is wereldvrede een utopie?(4/5/2019)
  Jan-Jaap van Oosterzee is te gast bij Zin in Weekend! (EO) op NPO Radio 5 om te vertellen over de betekenis van vrede en vrijheid. (vanaf minuut 31.10) (5/5/2019)
 • Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX, schreef een artikel op de website van World’s Best News: De dag waarop verlangen naar vrijheid sterker blijkt dan angst voor geweld. (4/5/2019)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief