Wie wij zijn

PAX is de grootste vredesorganisatie van Nederland. We werken aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede. Dit doen we in conflictgebieden wereldwijd, samen met lokale partners en mensen die, net als wij, vinden dat iedereen recht heeft op een menswaardig leven in een vreedzame samenleving.!

Het verhaal van PAX

Waarom

Vrede is mogelijk. Ieder mens heeft het recht op een leven zonder angst. Maar we zien om ons heen onzekerheid en onrecht, conflicten en oorlog. We zien ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en schadelijke gendernormen. PAX versterkt burgers die zich hier vreedzaam tegen verzetten. We strijden voor meer solidariteit en menselijke waardigheid, samen met hen die tegen de verdrukking in gaan voor een betere toekomst voor hun gemeenschap. 

Waar we vandaan komen

PAX is het resultaat van het samengaan van Pax Christi Nederland en het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). Deze twee vredesorganisaties werkten respectievelijk sinds de Tweede Wereldoorlog en de jaren ’60 allebei aan vrede. En dat deden ze steeds vaker samen. In 2006 werden ze één, vanaf 2014 onder de naam PAX. Lees hier meer over onze geschiedenis of bekijk de Canon van Pax.

Organisatie

Ook na 70 jaar is PAX nog hard nodig. Wereldwijd verdienen mensen steun die zich proberen te ontworstelen aan repressie en geweld. Wij doen ons werk samen met honderden bevlogen vrijwilligers. Vanuit Nederland, Brussel (EU), New York (VN) én samen met onze lokale partners in conflictgebieden. Onze jarenlange opgebouwde expertise zetten we om in actie om zo verandering te bewerkstelligen. 

Vrede. Wie durft?

Overal zetten burgers zich in voor vreedzame en inclusieve samenlevingen, vaak met vrouwen en jonge mensen in de voorhoede. Tegen alle weerstand in strijden ze voor vrede. Zij houden vol, hoe koppig soms ook, en wij staan naast ze. Iedereen kan iets voor vrede doen, hoe klein ook. Doe ook mee! 

Nobelprijs voor de vrede

Internationale coalitie voor de afschaffing van kernwapens ontvangt Nobelprijs voor de vrede

In 2017 koos het Nobelcomité een campagne waarmee PAX nauw verbonden is: ICAN, de internationale coalitie voor de afschaffing van kernwapens. PAX zet zich al jaren in voor een internationaal verbod op kernwapens en is lid van het internationale bestuur van ICAN.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!