PAX zeer verheugd: opnieuw vijf jaar strategisch partner van Buitenlandse Zaken 

Persbericht

29 mei 2020 |

PAX is wederom geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredesorganisatie diende samen met Amnesty International Nederland, ABAAD en DefendDefenders een aanvraag in onder het subsidiekader Power of Voices. De aanvraag Strengthening Civil Courage is zeer goed gewaardeerd en eindigt als derde van de twintig geselecteerde voorstellen. Welk bedrag de alliantie krijgt toegekend, is nog niet bekend. Het nieuwe partnerschap start per 2021 en duurt vijf jaar.

‘PAX werkt al decennia met burgers wereldwijd aan vrede en veiligheid voor iedereen. Het nieuwe strategisch partnerschap is heel goed nieuws: het stelt PAX in staat om ook de komende jaren ons werk in Afrika en het Midden-Oosten voort te zetten, samen met onze partners in conflictgebieden en betrokken burgers in Nederland’, zegt Anna Timmerman, algemeen directeur van PAX. ‘Hoe belangrijk vredeswerk is, laat de huidige coronacrisis weer zien: we zijn pas veilig als iedereen veilig is. Samen met haar alliantiepartners zal PAX zich daarom met volle kracht inzetten voor vrede en gerechtigheid.’

Lokale partners
In samenwerking met lokale partners richt de alliantie zich op inclusieve vredesopbouw, door het ondersteunen van mensenrechtenverdedigers en vredesactivisten, het promoten van gendergelijkheid en het beperken van de negatieve impact van externe factoren zoals wapenhandel en bedrijven op conflict en mensenrechten.  

Alliantie
De alliantie Strengthening Civil Courage bestaat uit Vredesorganisatie PAX, gevestigd in Utrecht; mensenrechtenorganisatie Amnesty International Nederland, met kantoor in Amsterdam; ABAAD, kenniscentrum voor gendergelijkheid gevestigd in Beiroet Libanon; en DefendDefenders, een netwerk van en voor mensenrechtenverdedigers in Afrika, met het hoofdkantoor in Kampala, Oeganda.

Women, Peace, Security
Ook de aanvraag onder het kleinere subsidiekader Women, Peace, Security is goedgekeurd. Het voorstel ‘Feminist Peace Leaders’ werd zeer positief beoordeeld en eindigt als tweede van in totaal acht geselecteerde aanvragen. Het betreft een programma in Irak gericht op het versterken van de rol van vrouwelijke change agents in vredesopbouw en politieke transformatie. PAX vormt een alliantie samen met vrouwenrechtenorganisatie Strategic Initiative for Women in the Horn of Africa (SIHA) en de Italiaanse vredesorganisatie Un Ponte Per. 

PAX
PAX is de grootste vredesorganisatie van Nederland en werkt al 70 jaar aan vrede in conflictgebieden of in gebieden waar de samenleving ontwricht is na jaren van geweld. Dit doet PAX altijd samen met lokale partners. PAX is momenteel actief in veertien landen: van Irak tot Colombia, en van Syrië tot Zuid-Soedan. Daar ondersteunt PAX vredesactivisten en -organisaties met trainingen, juridische bijstand of psychologische hulp. PAX onderzoekt oorlogsgeweld en pleit bij politici voor een rechtvaardig en vreedzaam beleid. Daarnaast strijdt PAX tegen onmenselijke wapens als atoombommen én de investeringen daarin.

Voor meer informatie:

PAX-persnummer: 030-232 0559  

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen