PAX Activist Academy

Beeld: SP/Flickr

Onze missie is glashelder: we gaan jongeren die vechten voor vrede, die de confrontatie aangaan met onrechtvaardigheid of die zich luidkeels uitspreken tegen machtsmisbruik nog krachtiger maken.

We zetten in op het versterken van de positie van jonge activisten, of ze nu demonstreren of zich via beleidsontwikkeling hard maken voor rechtvaardigheid. We geloven dat we hiermee een directe en krachtige bijdrage leveren aan het vergroten van de ruimte voor sociale rechtvaardigheid en het versterken van de macht van burgers.  

Hiervoor voorzien we jonge activisten van de benodigde tools die helpen hun mogelijkheden verbreden. We geven trainingen in non-violent action, in organizen, campaignen, lobbyen en andere essentiële vaardigheden. Door deze expertise te trainen en te delen, vergroten de deelnemers hun kennis en hun vermogen om effectief te communiceren, strategieën te ontwikkelen en invloed uit te oefenen. Het maakt de activisten doeltreffend in hun streven naar sociale rechtvaardigheid en verandering.  

Onze case – Claim back the classroom

Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving met gelijke rechten voor iedereen, ongeacht achtergrond of gender. In Nederland lijkt dat fundament stevig verankert, maar onze democratie staat onder druk. Het wantrouwen jegens de rechtstaat, politiek en media groeit, en dagelijks dreigen conflict, haat en geweld. Deze trend zien we ook op universiteiten en hogescholen. Het bestuur vertegenwoordigt niet het belang van studenten, maar kijkt naar opbrengsten en rendement. Niet iedere mening mag gehoord worden.

PAX steunt de wereldwijde beweging waarin studenten opstaan tegen dit onrecht. We willen met studenten en anderen onderzoeken hoe we een democratischere, inclusievere en rechtvaardigere universiteit of hogeschool kunnen vormgeven. Samen met lokale en nationale experts (o.a. LSVb, LOF, SRVU, CSR) willen we ervoor zorgen dat zowel studenten als docenten meer inspraak krijgen. We werken aan een systeem waarin iedereen, ongeacht afkomst of achtergrond, kan bijdragen aan de vormgeving van het hoger onderwijs. Tegelijk willen we ervoor zorgen dat iedereen die zich wil inzetten voor rechtvaardigheid, daarvoor ook de tools heeft. We focussen hierbij op het vergroten van de transparantie in het proces en het betrekken van mensen die nog weinig kennis van het huidige systeem hebben. Iedereen kan meedoen, iedereen kan zijn mening geven.  

Door met studenten en betrokkenen te onderzoeken hoe we een democratischer en rechtvaardiger onderwijssysteem kunnen realiseren, streven we naar een positieve verandering die de fundamenten van vrede en rechtvaardigheid in onze samenleving verstevigt. 

Wat doet PAX?

PAX is een vredesorganisatie die zich inzet voor inclusieve vrede, vrijheid en rechtvaardigheid. We ondersteunen onze partners wereldwijd daarin, van activisten tot beleidsmedewerkers/-makers. Daarom zien we hierbij ook een rol in Nederland voor ons weggelegd. Niet alleen om de lokale groepen te versterken, maar ook om samen nationale impact te maken. In een notendop: We ondersteun en lokale groepen en individuen die zich inzetten voor de democratisering van hun hoger onderwijsinstelling, door ze te trainen en te ondersteunen in non-violent action en organizing. Net zoals we al jaren in het buitenland aan vrede werken door lokale partners en activisten te ondersteunen en begeleiden.

Wat kun jij doen?

Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, te sparren en alle informatie als eerste te krijgen, hebben we een community-netwerk app aangemaakt. Hierin zitten jonge activisten die geïnteresseerd zijn in of zich actief inzetten voor rechtvaardigheid en inclusiviteit. Samen bouwen we een netwerk van gemotiveerde jongeren die zich op hun eigen manier willen werken aan vrede en rechtvaardigheid.

Word daarom deel van ons netwerk: blijf op de hoogte van ontwikkelingen, fungeer als klankbord en krijg als eerste de nieuwtjes en aanbod van het PAX Activist Academy. Wil je deel uitmaken van ons netwerk? Klik op onderstaande button.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief