Nalaten voor vrede

Wat wilt u nalaten aan de wereld? Dat vraagt iedereen zich wel eens af. Wat vindt u belangrijk? Nu, en straks? Daarom is het belangrijk om een erfenis goed te regelen. Voor uw familie, uw vrienden én uw idealen. Met uw legaat of erfenis kunt u nu al een belangrijke bijdrage leveren aan het vredeswerk van de toekomst.

Zo is wat u aan het hart gaat straks een onderdeel van uw erfenis. Met uw nalatenschap kunt u het verschil maken, of het nu gaat om een grote of een kleine gift.

Hoe werkt nalaten aan PAX?

U kunt een schenking doen aan een goed doel door PAX op te nemen in uw testament. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een geldbedrag na te laten of een legaat (een percentage) op te laten nemen in uw testament door een notaris. Een goed doel in uw testament biedt bovendien belastingvoordelen.

Meer weten?

Vraag gratis en vrijblijvend onze brochure aan. In de brochure geven we praktische tips over het maken van een testament, delen we verhalen van mensen die u voorgingen, leest u hoe PAX zich al 75 jaar inzet voor de vrede en hoe u ook straks een blijvende bijdrage aan de wereldvrede kunt leveren.

Behoefte aan persoonlijk advies?

Vraag de gratis brochure aan

In de gratis PAX-brochure Nalaten voor vrede kunt u lezen hoe u PAX in uw testament kunt opnemen. Het is een praktische en inspirerende brochure over hoe u ervoor kunt zorgen dat het PAX vredeswerk doorgaat. U kunt aangeven hoe u de brochure wilt ontvangen (digitaal of per post). Wij sturen u de brochure graag vrijblijvend toe.

Veelgestelde vragen over nalaten voor de vrede

Waarom nalaten aan PAX? 

Wij zetten ons in voor vrede, verzoening en gerechtigheid in de wereld. Met uw legaat of erfenis kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan het vredeswerk van de toekomst. 

Nalaten via uw testament, hoe werkt dat?

In een testament staat nauwkeurig omschreven wie na het overlijden welk deel van het bezit of vermogen erft. U kunt PAX tot (mede)erfgenaam benoemen of een legaat nalaten.

  • Erfstelling of (mede)erfgenaam
    Een erfstelling is een vastgesteld deel van uw bezit dat via uw testament aan de erfgenamen wordt toebedeeld. U kunt PAX tot een van die erfgenamen benoemen.
  • Legaat
    Een legaat is een bepaling in uw testament waarmee u een vast bedrag of bepaalde goederen (dat kan van alles zijn; een huis, aandelen of een schilderij) aan een door u gekozen persoon of organisatie nalaat. U kunt bijvoorbeeld uw familie tot erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag als legaat nalaten aan PAX.

Wat zijn de mogelijkheden? 

In een testament staat nauwkeurig omschreven wie na het overlijden welk deel van het bezit of vermogen erft. U kunt PAX tot (mede)erfgenaam benoemen of een legaat nalaten. 

Waarom een testament? 

Een erfstelling is een vastgesteld deel van uw bezit dat via uw testament aan de erfgenamen wordt toebedeeld. U kunt PAX tot een van die erfgenamen benoemen. 

Wat is een legaat?

Een legaat is een bepaling in uw testament waarmee u een vast bedrag of bepaalde goederen (dat kan van alles zijn; een huis, aandelen of een schilderij) aan een door u gekozen persoon of organisatie nalaat. U kunt bijvoorbeeld uw familie tot erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag als legaat nalaten aan PAX. 

Wat is een persoonlijk dossier?

Een persoonlijk nalatenschapsdossier is een digitaal dossier dat alle elementen bevat die bij nalatenschap van belang zijn. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld uw contactpersoon en uw erfgenamen.  

Wat is een codicil?

Het codicil is een met de hand geschreven, gedateerde en getekende verklaring waarin u vastlegt wie na uw overlijden uw persoonlijke bezittingen (zoals meubels, kleding of sierraden) krijgen. U kunt er ook in omschrijven hoe uw uitvaart eruit moet zien. Geldbedragen en onroerend goed toewijzen kan niet via een codicil. Ook kunt u er geen executeur mee aanwijzen. Een codicil is dus geen alternatief voor een testament. 

Kan ik nalaten aan mijn geliefden én aan een goed doel? 

Ja. Een erfstelling is een vastgesteld deel van uw bezit dat via uw testament aan de erfgenamen wordt toebedeeld. U kunt PAX tot één van die erfgenamen benoemen. Als alle kosten zijn voldaan, krijgen de erfgenamen hun erfdeel.  

Wat is een executeur?

Een executeur regelt praktische zaken als iemand is overleden. Een executeur regelt na het overlijden de afwikkeling van de nalatenschap.  

Moet ik een notaris inschakelen? 

Nalaten aan een goed doel kan alleen met een testament, opgemaakt door een notaris. Een codicil (eigen handgeschreven verklaring) is in dit geval niet rechtsgeldig.   

Kan ik mijn nalatenschap ook digitaal regelen? 

Ja, dat kan, een nalatenschap kunt u digitaal regelen.

Welke informatie heb ik nodig om PAX op te nemen in mijn testament? 

Wanneer PAX  opgenomen wordt in een testament, heeft de notaris de statutaire gegevens nodig. De notaris kan deze gegevens vinden in het register van de Kamer van Koophandel.  

Het gaat om deze gegevens:  

Stichting Vredesorganisatie PAX   
Statutair gevestigd te Utrecht 
Kantoorhoudende aan Sint Jacobsstraat 12, 3511 BS Utrecht 
Nummer Kamer van Koophandel   30214009   

Fiscaal nummer (RSIN): 8168.61.456 

Wie betaalt de belasting over mijn nalatenschap aan PAX? 

PAX hoeft als algemeen nut beogende instelling (ANBI) geen erfbelasting (successierecht) te betalen. Dat betekent dat uw nalatenschap volledig ten goede komt aan de doelstelling van PAX: een veilige en vreedzame wereld voor iedereen.  

Moet ik PAX informeren over mijn testament? 

Dit moet niet, maar wij horen het graag. Als u PAX op wilt nemen in uw testament (of als u dat al gedaan heeft), zou u dan contact met ons willen opnemen? Allereerst willen we u bedanken. Mogelijk kunnen we u verder helpen. Onze nalatenschapsspecialist Marlou van Campen adviseert u graag bij het opstellen van uw testament of het zoeken naar een geschikte notaris. Ook weet ze alles over erfstellingen en legaten. U kunt haar altijd vrijblijvend bellen 06-48 98 14 91 of mailen via vancampen@paxforpeace.nl.  

Wat gebeurt er met mijn gift?

Uw gift wordt besteed aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede. Dit doen we in vijftien conflictgebieden en samen met lokale partners. In Nederland zetten wij vrede en veiligheid op de maatschappelijke agenda. Wilt u geven aan een specifiek programma of project? Neem contact op met Marlou van Campen, vancampan@paxvoorvrede.nl, telefoon 06-48 98 14 91 

Kan ik ervoor kiezen om een specifiek project te steunen? 

Wilt u dat uw nalatenschap naar een specifiek doel van PAX gaat? Een speciaal land of vredesproject waar u zich mee verbonden voelt? Neem dan contact met ons op. Wellicht is het oprichten van een ‘fonds op naam’ dan een optie. Overigens kunt u ook al tijdens uw leven een ‘fonds op naam’ instellen. Zo kunt u goed zien wat het effect van uw steun is. Een ‘fonds op naam’ is mogelijk met een schenking vanaf €50.000,-. 

Hoe werkt het met een executeur?

U kunt een executeur aanwijzen. PAX kan ook uw executeur zijn, we werken hiervoor samen met Centrum Nalatenschappen https://www.centrumnalatenschappen.nl/  

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!