Vrede in tijden van Corona

De coronacrisis houdt de wereld nog steeds in haar greep, zo ook in de gebieden waar PAX werkt aan vrede. Algemeen directeur Anna Timmerman is in gesprek met partners van PAX over vrede tijdens de pandemie.

In gesprek met

We zien dat mensen in conflictsituaties extra kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld doordat ziekenhuizen niet functioneren of gebombardeerd zijn, vluchtelingen opeengepakt zitten in vluchtelingenkampen of coronamaatregelen die vooral gericht lijken te zijn op het inperken van burgerlijke vrijheden. Het is de vraag of die beperkingen ook weer worden opgeheven wanneer de coronacrisis afneemt. Anna Timmerman belt met partners in landen en regio's waar PAX werkt om te horen wat de impact is van de coronacrisis op het vredeswerk.

Meer gesprekken

Carolina Albornoz Herrán: Door corona moeten we in Colombia heel alert zijn voor misbruik

Carolina Albornoz Herrán werkt voor PAX in Colombia. Daar waar we mensen steunen die slachtoffer zijn geworden van het conflict rond de kolenmijnen. We hielpen er een slachtofferorganisatie oprichten en geven psychosociale en juridische steun aan de leiders daarvan. Daarnaast spannen we ons in voor genoegdoening voor de slachtoffers en voor verzoening tussen hen en de mijnbouwbedrijven.

Lees verder

Hala al Karib: Vrouwen hebben keer op keer laten zien dat zij verandering kunnen brengen

Anna Timmerman belt met Hala al Karib, regionaal directeur van the Strategic Initiative for women in the Horn of Africa (SIHA) en partner van PAX. SIHA is in 1995 opgericht met als doel om de rechten voor vrouwen in de Hoorn van Afrika te verbeteren. SIHA zet zich in voor een betere toegang tot het rechtssysteem en meer economische onafhankelijkheid voor vrouwen. Samen met PAX traint SIHA in Soedan, onder andere, vrouwen in geweldloos verzet.

Lees verder

John William: Vredesproces Zuid-Soedan mag niet lijden onder corona

PAX collega's Andrea Minalla, John William, Elizabeth Atong en John Malith werken allen in Zuid-Soedan. PAX is medeoprichter van een vredesnetwerk van organisaties en kerken in Zuid-Soedan (en in Oeganda en Kenia). PAX werkt samen met Zuid-Soedanezen die zich inzetten voor een vredesdialoog tussen rivaliserende bevolkingsgroepen en de overheid om zo vrede, veiligheid en onderlinge samenwerking te bevorderen. Ondanks dat de coronacrisis flinke invloed heeft op dat werk, gaan de vredesactivisten in Zuid-Soedan stug door.

Lees verder

Jovana Radosavljevic: Omgaan met het verleden is de kern van vooruitgang

Anna belt met Jovana Radosavljevic, oprichtster van New Social Initiative in Kosovo, een partnerorganisatie van PAX. In Kosovo bestaan nog altijd grote spanningen tussen de Kosovaars-Albanese meerderheid en de Kosovaars-Servische minderheid. De bevolkingsgroepen leven compleet gescheiden van elkaar en spreken zelfs niet dezelfde taal. In deze gespannen situatie probeert NSI de stem van gewone burgers gehoord te krijgen. 

Lees verder

Yasmin: De internationale gemeenschap moet weten wat hier in Irak gebeurt

Anna belt met Yasmin, een van de dappere Irakese vrouwen die centraal staan in onze campagne tegen het geweld dat de Irakese overheid gebruikt tegen vreedzame demonstranten. Sinds afgelopen najaar gaan Irakese burgers de straat op in hoofdstad Bagdad, waar zij geweldloos protesteren tegen de uitzichtloze leefomstandigheden in hun land. 

Lees meer

Lokii: Een herderskind dat gaat studeren in Europa, dat is niets minder dan een wonder

Anna Timmerman, algemeen directeur van PAX, belt met Lokii Lokwaar Eliah uit Zuid-Soedan. Lokii werkt in het Vredesdorp Kuron als jonge leider. Geboren in een herdersgemeenschap in een gezin met 10 kinderen was er geen kans op onderwijs voor Lokii. Tot hij op zijn tiende in het Vredesdorp mocht komen wonen om daar naar de enige school in de wijde omgeving te gaan. Na studies in Rwanda, Kenia en zelfs Duitsland, kan hij nu als jonge leider in het Vredesdorp als voorbeeld dienen voor andere lokale jongeren.

Lees verder

Lucy Nusseibeh: De stem van Palestijnse vrouwen moet meer gehoord worden

Lucy Nusseibeh werkt voor MEND, een van onze partnerorganisaties in Palestina. Een gesprek over het versterken van de stem van vrouwen en geweldloos verzet. Over hoop in nagenoeg hopeloze tijden. Nusseibeh: “Elke vorm van vertrouwen en steun helpt meisjes om meer uit zichzelf te halen.”

Lees verder

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen