Webinars

PAX organiseert geregeld webinars en online evenementen: interactieve lezingen en gesprekken over het werk van PAX waarbij er ook tijd is voor discussie en om vragen te stellen. Ze zijn vrij toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is.

Om erbij te kunnen zijn heb je een smartphone of computer nodig. We gebruiken meestal het programma Zoom voor videoconferenties. Je kunt het programma installeren of via je webbrowser gebruiken. Op deze pagina vind je de komende webinars en andere online evenementen én vind je links om terug te kijken.

Terugkijken

Paneldiscussie: Toegang tot rechtspraak voor Palestijnen in de bezette gebieden

2 december 2021 – Vooruitlopend op de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in de zaak Ziada op 7 december 10.00 uur organiseerde Stichting Nuhanovic in samenwerking met PAX en UvA Students 4 Peace een paneldiscussie over de toegang tot rechtspraak voor Palestijnen in de bezette gebieden. Thomas van Gool (Israël-Palestina programma, PAX) modereerde het evenement en had een gesprek met prof.dr. Marten Zwanenburg (Militair Recht, UvA) en dr. Susan Power (Head of Legal Research and Advocacy, Al-Haq) over toegang tot de rechtspleging voor Palestijnen en de zaak Ziada.

Book launch: On Civilian Harm

Op 17 juni 2021 lanceerde het PAX Protection of Civilians-team de publicatie ‘On Civilian Harm’. In dit boek onderzoekt PAX de gevolgen van het gebruik van geweld dat burgers in door conflicten geteisterde samenlevingen ervaren. Het boek roept op tot meer aandacht voor minder zichtbare effecten van conflicten, zoals psychologisch trauma, langdurige ontheemding, verlies van levensonderhoud, enzovoort, en identificeert kansen voor veiligheidsactoren om dergelijke ‘burgerlijke schade’ in toekomstige conflicten te beperken.

Kijk hier voor meer informatie, en om het boek te downloaden.

De huidige ontwikkelingen in Israël en Palestina

27 mei 2021 – Op donderdag 27 mei organiseerde PAX een webinar over de huidige situatie in Israël-Palestina. In dit webinar zal PAX-partner Jack Munayer spreken. Jack Munayer is geboren en getogen in Jeruzalem als zoon van een Britse moeder en een Palestijnse christelijke inwoner van Israël als vader. Hij voltooide onder andere een MA in Mensenrechten en Transitional Justice aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Munayer beheert momenteel het oecumenische begeleidingsprogramma van de Wereldraad van Kerken in Palestina en Israël (WCC-EAPPI). Munayer is een echte bruggenbouwer en is onder andere actief op platforms als Christ at the Checkpoint en The Jerusalem-Belfast Initiative.

Webinar: Military invasions of Palestinian homes

8 april 2021 – Dit webinar van Amnesty Nederland, Oxfam Novib, The Rights Forum en PAX gaat over de gevolgen van de invallen in de woningen van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever door het Israëlische leger. In het webinar wordt onder meer het recente gezamenlijke rapport ‘A Life Exposed’ van mensenrechtenorganisaties Yesh Din, PHRI en Breaking the Silence besproken.

The war crimes case against Lundin Energy

29 maart 2021 – In Zuid-Soedan zijn duizenden mensen vermoord en tienduizenden mensen van hun land verjaagd in verband met oliewinning door het Zweedse bedrijf Lundin. De top van het bedrijf, Ian Lundin en Alex Schneiter, staan naar verwachting binnenkort terecht voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden, een mijlpaal in het ter verantwoording roepen van grote ondernemingen die misbruik maken van wetteloosheid in conflictgebieden. In dit webinar komen vooral Zuid-Soedanezen aan het woord en wordt ingegaan op de gevolgen van oliewinning voor hun land en wat deze rechtszaak voor ze betekent.
Lees meer in dossier Unpaid Dept – The right to Remedy

For peace and justice tomorrow, address property rights today

18 maart 2021 – Onder Syriërs en in de internationale gemeenschap groeit het besef dat de problemen rond huisvesting, land- en eigendomsrechten grote obstakels zijn geworden voor de terugkeer van vluchtelingen en intern ontheemden (IDP’s) en daarmee voor de wederopbouw van Syrische samenleving en voor vrede en gerechtigheid in Syrië. Tijdens de donorconferentie ‘Supporting the future of Syria and the region’ in Brussel organiseert PAX samen met Impunity Watch, PEL – Civil Waves het webinar For peace and justice tomorrow, address property rights today

Webinar Geef wapens geen stem

10 maart 2021 – Nederland staat in de top 10 van wapenleveranciers. Vooral de verkoop van marineschepen en overtollig materieel van defensie levert ons land die toppositie. Tijdens het webinar schets wapenhandelspecialist Frank Slijper (PAX) onder andere de omvang van de wapenhandel en om welke bedrijven het gaat. Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid voor de SP) vertelt over de rol van de politiek en de tijd dat ze werkte aan het dossier wapenexportbeleid. Ook is er tijd voor discussie. Met het oog op de verkiezingen rijst de vraag: wat stem jij in vredesnaam? Het webinar wordt georganiseerd door Vredesburo Eindhoven en PAX.

Meer webinars

Online symposium: De oorlog van morgen

Welke invloed hebben nieuwe militaire technologieën op hedendaagse en toekomstige conflicten?
26 februari 2021

Online debat: Nederland en de situatie in Israël-Palestina

Tijdens het debat gaan Kamerleden en kandidaat-Kamerleden met elkaar in discussie over de situatie in Israël-Palestina en hoe het Nederlandse buitenlandbeleid een betekenisvolle rol kan spelen. Er zal teruggekeken worden op het beleid van de afgelopen jaren en vooruitgekeken op de komende regeringsperiode.
23 februari 2021

Shrinking Space in Area C

The webinar will focus on Area C, specifically in light of suppression of civic space and within the framework of ongoing de-facto annexation.
4 februari 2021

Boekpresentatie: Palestinian refugees in international law

PAX organiseerde in samenwerking met The Rights Forum de online boekpresentatie van het boek Palestinian refugees in international law. De auteurs Lex Takkenberg en Francesca Albanese zijn daarbij aanwezig.
17 december 2020

European Citizenship & Culture

Kunnen culturele en maatschappelijke organisaties bijdragen aan Europees burgerschap? Met onder anderen PAX’ Dion van den Berg, vanuit Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.
15 december 2020

Working at the UN

Brittany Roser werkt sinds maart 2019 voor PAX als VN-advocacy-adviseur in New York. Met welke uitdagingen heeft ze te maken gehad? Wat heeft ze bereikt in ‘s werelds grootste en meest diverse internationale beleidsforum? Hoe ziet haar werkdag eruit? Kom meer te weten tijdens dit webinar.
9 november 2020

Palestinian Digital Rights

19 oktober 2020

Violations of housing, land and property rights: an obstacle to peace in Syria

1 oktober 2020

Srebrenica in het Nederlandse onderwijs

21 september 2020

Legal Opinion Yesh Din ‘The Israeli Occupation and The Crime of Apartheid’

13 augustus 2020

Current Developments in Israel and Palestine: Settlement Economy

19 juni 2020

Current Developments in Israel and Palestine: Forthcoming Annexation?

11 juni 2020

Schrijf je in voor de nieuwsbrief