Oorlog in Oekraïne

Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne, kom meer te weten over ons werk en lees de verhalen van onze moedige partners. 

De agressieoorlog van Rusland in Oekraïne

Al sinds de annexatie van de Krim in 2014 zijn Rusland en Oekraïne in conflict. Eind februari 2022 kwam het opnieuw tot een uitbarsting toen Rusland zonder aanleiding en onder valse voorwendselen Oekraïne binnenviel. Grote steden als Kharkiv, Odessa en Kyiv worden sindsdien dagelijks met raketten beschoten, met duizenden dodelijke slachtoffers tot gevolg. De vernietigende kracht van de beschikbare wapens is kolossaal. Als Rusland ze zonder grote terughoudendheid gebruikt, zullen tienduizenden mensen sterven en wordt Oekraïne grotendeels verwoest. Wij steunen het recht van Oekraïne om zich te verdedigen tegen deze agressieoorlog van Poetin.

Lees onze standpunten

Interviews uit Oekraïne

Lees hier de reeks met interviews met moedige burgers en partners uit Oekraïne:

Blogs Oekraïne

De afgelopen vijf jaar runnen PAX en partner Dignity Space de ‘Peace Engineer School’, waar Oekraïners werden getraind in geweldloze communicatie, dialoogfacilitatie, crisisonderhandelingen en inclusieve besluitvorming om conflicten tussen verschillende groepen in samenleving op te lossen. Meer dan 60 mensen hebben het trainingsprogramma aan de school afgerond of zaten in de laatste fase van hun leertraject toen de oorlog begon. Allemaal hebben ze hun verhaal te vertellen: wat ze om zich heen zien gebeuren, wat het voor hen persoonlijk betekent en hoe ze ermee omgaan. We spreken ze meerdere keren per week en delen hun verhalen hier.

Lees hier de blogs van onze medewerkers en moedige burgers en partners uit Oekraïne:

PAX Oekraïne Alerts

Hier vind je de PAX adviezen voor stappen richting een duurzame vrede in Oekraïne (alleen in het Engels).

Steun PAX en ons werk in Okraïne

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt! 

Podcast: De Invasie in Oekraïne

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sinds die dag zijn er duizenden burgers gedood of gewond geraakt en zijn meer dan tien miljoen mensen ontheemd geraakt of hebben Oekraïne als vluchteling verlaten. In deze aflevering delen de medewerkers van CIVIC in Oekraïne hun ervaringen tijdens de oorlog, de gevaren waarmee burgers worden geconfronteerd en wat er moet gebeuren om hen beter te beschermen.  Luister naar aflevering 6 via Spotify, Apple Podcasts en Transistor.

Solidariteit betuigen met Oekraïne?

We zijn in contact met onze partners in Oekraïne en Peace Engineers, en proberen hen te steunen waar we kunnen. Een van de belangrijkste dingen om te doen is om je uit te spreken tegen de oorlog en solidariteit te betonen met Oekraïne. Er zijn veel spontane betogingen in verschillende steden in heel Nederland en de hele wereld om solidariteit te tonen met de Oekraïense burgers.

Statements

Lees hier de statements van andere organisaties en netwerken waar PAX mee samenwerkt:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief