Betrekken van niet-overheid gecontroleerde gebieden in Oekraïne

Gebaseerd op ervaringen in vergelijkbare conflictgebieden is het doel van dit project om in Oekraïne de autoriteiten en maatschappij te voorzien van aanbevelingen voor een vreedzame oplossing voor het conflict in Donbas.

Het conflict in Oost-Oekraïne vormt grote gelijkenissen met andere conflicten in vooral postcommunistische landen zoals Kosovo en Moldavië-Transnistrië. In deze voorbeelden heeft de nationale overheid zelf beleid gevormd over hoe om te gaan met deze conflicten, met gebieden die hun onafhankelijkheid zelf hebben uitgeroepen en met burgers en vluchtelingen van deze gebieden. In sommige gevallen heeft dit beleid de groepen verder van elkaar vervreemd en bewegen ze steeds verder van een vreedzame oplossing voor het conflict. Soms leidde het tot grotere isolatie van de gebieden die niet meer onder overheidscontrole vielen.

Het conflict in Donbas bevindt zich nog steeds in een dynamisch stadium. Lessen uit andere conflictgebieden zouden daarom gebruikt kunnen worden om strategieën en beleid van de Oekraïense autoriteiten te verbeteren, en op deze manier bij te dragen aan algemene vredesopbouw in het land.

Activiteiten & Resultaten

Het gebruiken van de geleerde lessen uit andere conflictgebieden in Oost-Europa, waar PAX ook ervaring heeft opgedaan, zal bijdragen aan een dialoog tussen verschillende actoren binnen Oekraïne en internationaal. Ons doel is dat dit uiteindelijk zal leiden tot een effectief beleid voor de manier waarop omgegaan moet worden met de gebieden in Oost-Oekraïne die niet door de overheid gecontroleerd worden.

De situatie wordt dagelijks geüpdatet door het Ministerie van Defensie van Oekraïne. Deze data is verkregen op 14-11-2017. 

Contact

Andriy Korniychuk, Programmaleider Eastern Europe & Eurasia, korniychuk@paxforpeace.nl

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.