Oorlog in Oekraïne

Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne en lees de verhalen van onze moedige partners. 

Giro555 en Oekraïne

Dankzij Giro555 en alle mensen die ons steunen met giften, staan PAX en haar Oekraïense partners Oekraïners bij die door de oorlog getroffen zijn.

Zware schade aan energie-infrastructuur Oekraïne

Nieuw onderzoek van PAX laat zien dat de oorlog in Oekraïne behalve humanitaire impact ook grote gevolgen heeft voor de leefomgeving. Rusland valt veelvuldig de energie-infrastructuur aan. Op dit moment zijn 213 aanvallen gedocumenteerd. In 63 geverifieerde gevallen ging het om energiecentrales. Deze aanvallen brengen - gecombineerd met de winterkou - de gezondheid van veel Oekraïners in gevaar voor de korte en lange termijn. Daarnaast zijn er enorme consequenties voor het milieu.  

Lees het complete rapport

Lokale hulp

PAX biedt ook lokaal hulp. Oleksandrivkais een van de zwaarst getroffen dorpen in de omgeving. Ramen zijn gesprongen of kapotgeschoten, daken verruïneerd. Ook het stroomnetwerk is zwaar beschadigd. Met hulp van PAX heeft een van de lokale partners een generator gekocht en naar Oleksandrivka gebracht.

Lees het verhaal

Interviews uit Oekraïne

Lees hier de reeks met interviews met moedige burgers en partners uit Oekraïne:

Blogs Oekraïne

De afgelopen vijf jaar runnen PAX en partner Dignity Space de 'Peace Engineer School', waar Oekraïners werden getraind in geweldloze communicatie, dialoogfacilitatie, crisisonderhandelingen en inclusieve besluitvorming om conflicten tussen verschillende groepen in samenleving op te lossen. Meer dan 60 mensen hebben het trainingsprogramma aan de school afgerond of zaten in de laatste fase van hun leertraject toen de oorlog begon. Allemaal hebben ze hun verhaal te vertellen: wat ze om zich heen zien gebeuren, wat het voor hen persoonlijk betekent en hoe ze ermee omgaan. We spreken ze meerdere keren per week en delen hun verhalen hier.

Lees hier de blogs van onze medewerkers en moedige burgers en partners uit Oekraïne:

PAX Oekraïne Alerts

Hier vind je de PAX adviezen voor stappen richting een duurzame vrede in Oekraïne (alleen in het Engels).

Het conflict in Oekraïne

Al sinds de annexatie van de Krim in 2014 zijn Rusland en Oekraïne in conflict. Eind februari 2022 kwam het opnieuw tot een uitbarsting toen Rusland zonder aanleiding en onder valse voorwendselen Oekraïne binnenviel. Grote steden als Kharkiv, Odessa en Kyiv worden sindsdien dagelijks met raketten beschoten, met duizenden dodelijke slachtoffers tot gevolg. Het dodental loopt in rap tempo op nu grootschalige grondaanvallen op Kyiv en Kharkiv aanstaande zijn. De vernietigende kracht van de beschikbare wapens is kolossaal. Als Rusland ze zonder grote terughoudendheid gebruikt, zullen tienduizenden mensen sterven en wordt Oekraïne grotendeels verwoest. 

Kernwapens
Poetin heeft ook gedreigd met de inzet van kernwapens. Dit zou catastrofale gevolgen hebben voor de Oekraïense bevolking: hoge aantallen slachtoffers, vernietiging van de infrastructuur, gevaarlijke straling die hulpverlening onmogelijk maakt en ernstige effecten op het milieu en landgebruik. Bovendien brengt de Russische president hiermee álle wereldburgers in gevaar. 

Dat Poetin zich bereid verklaart kernwapens te gebruiken, toont opnieuw aan hoe onverantwoordelijk het is dat staten over massavernietigingswapens beschikken. We kunnen er niet van op aan dat regeringsleiders ze nooit zullen gebruiken. Alle kernwapenmogend­heden moeten zich inzetten voor ontwapening.   

Desinformatie
De waarheid ligt bij deze oorlog niet in het midden. Rusland is de agressor en Oekraïne verdedigt zijn onafhankelijkheid. De Russische president heeft uitdrukkelijk de bedoeling om Oekraïne binnen zijn invloedsfeer te brengen. Al jarenlang verspreidt hij actief desinformatie over de situatie in Oekraïne. Zo beweert Poetin dat Oekraïne bij het Russische Rijk hoort. Zoals de Oekraïense president Zelensky in een toespraak aan het Russische volk aangaf: “Oekraïne in jullie nieuwsberichten en Oekraïne in werkelijkheid zijn twee verschillende landen. En het grootste verschil is dat het onze echt bestaat." 

Alleen maar verliezers
Deze oorlog kent alleen verliezers. Oekraïense burgers hebben sinds de Russische inval een onmetelijke last te dragen. Hun levens en toekomst staan op het spel. Meer dan een miljoen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen, de EU waarschuwt dat dit getal kan oplopen in de miljoenen. Ondertussen zucht de Russische bevolking onder een steeds meedogenlozer dictatuur. Deze oorlog moet stoppen.

Zie ook: Verduidelijking standpunt PAX rond “oplossingen” voor Ruslands agressieoorlog (20/1/23)

Bedrijven en beleggers moeten Russische staat niet helpen

De Russische inval in Oekraïne is een grove schending van het internationaal recht. Beleggers en bedrijven met activiteiten in Rusland moeten alles doen om te voorkomen dat zij blijven bijdragen aan de inkomsten van de Russische staat. Die inkomsten dragen namelijk bij aan het vermogen van Rusland om deze oorlog voort te zetten en binnen Rusland de bevolking te onderdrukken.  

Waardenstrijd 
De internationale rechtsorde waar veel bedrijven van afhankelijk zijn is gebouwd op mensenrechten en de soevereiniteit van staten, zoals vastgelegd in het VN-Handvest. De Russische invasie in Oekraïne is een grove schending van die rechtsorde, én van de waarden waarop die orde is gebouwd. De invasie van Oekraïne laat opnieuw zien dat de Russische staat deze waarden niet erkent. Zakendoen met Russische bedrijven is en was problematisch. 

Ook internationale standaarden voor het bedrijfsleven, zoals de VN en OESO-richtlijnen, zijn gebaseerd op deze waarden. Nu de Russische staat die waarden opnieuw zo in de kern afwijst, rijst de vraag wat dit betekent voor bedrijven met activiteiten of beleggingen in Rusland. 

Podcast: De Invasie in Oekraïne

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sinds die dag zijn er duizenden burgers gedood of gewond geraakt en zijn meer dan tien miljoen mensen ontheemd geraakt of hebben Oekraïne als vluchteling verlaten. In deze aflevering delen de medewerkers van CIVIC in Oekraïne hun ervaringen tijdens de oorlog, de gevaren waarmee burgers worden geconfronteerd en wat er moet gebeuren om hen beter te beschermen. 

Luister naar aflevering 6 via:

Spotify

Apple Podcasts

Transistor

Steun en solidariteit betuigen voor Oekraïne?

Op zondag 27 februari 2022 tijdens de solidariteitsactie voor Oekraïne heeft Cinta Depondt PAX programmaleider Europa (o.a. Oekraïne) namens PAX een speech gegeven. 

We zijn in contact met onze partners in Oekraïne en Peace Engineers, en proberen hen te steunen waar we kunnen. Een van de belangrijkste dingen om te doen is om je uit te spreken tegen de oorlog en solidariteit te betonen met Oekraïne. Er zijn veel spontane betogingen in verschillende steden in heel Nederland en de hele wereld om solidariteit te tonen met de Oekraïense burgers.

Statements

Lees hier de statements van andere organisaties en netwerken waar PAX mee samenwerkt:

Joint Statement by Global Civil Society Organizations to UNEA 5.2 on Ukraine (1 maart 2022)

International Network on Explosive Weapons (INEW) Ukraine: Use of explosive weapons will be disastrous for civilians (24 februari 2022)

Netherlands Helsinki Committee: Joint NGO Statement on Recent Events in Ukraine (23 februari 2022)

Ukraine Crisis: Give Peace a Chance - PAX CHRISTI International (22 februari 2022)

The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN): FAQ on Ukraine and Nuclear Weapons

 

Ons werk in Oekraïne

Ukraine Peace Tour 555 px 640 px.jpg

Youth Peace Tour

Samen met vijftien jonge (potentiële) leiders reizen we door Oekraïne. We reflecteren op politieke en persoonlijke ontwikkeling, en ontwikkelen vaardigheden waarmee een verandering in de Oekraïense samenleving bewerkstelligd kan worden. Diversiteit is hierbij van groot belang.

Lees meer
oekraine-kerk.jpg

Staatsopbouw en verantwoording

Dit project is erop gericht om stabiliteit in Oost-Oekraïne (gecontroleerd gebied) te bevorderen door op lokaal bestuursniveau de ontwikkeling van een inclusief besluitvormingsproces te stimuleren waarbij lokale autoriteiten en maatschappelijke organisaties intensief samen werken.

Lees meer
3049_oekraine-c-pax-700.jpg

Een cultuur van dialoog en constructieve verbinding in Oekraine

Dit project zet zich in voor een cultuur waarbinnen dialoog en verbinding mogelijk is. Om dit mogelijk te maken, worden vaardigheden en structuren die nodig zijn voor een duurzame transformatie van de Oekraïense samenleving en (politieke) systemen aangeleerd.

Lees meer

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen