Direct op 7 oktober heeft PAX de aanval van Hamas scherp veroordeeld. Tegelijk spraken we de vrees uit voor een verregaande verdere escalatie en benadrukten we de noodzaak van het aanpakken van de grondoorzaken. Het is pijnlijk te zien dat de vrees voor heel veel burgerslachtoffers terecht is gebleken. In reactie op de aanval van Hamas is Israël een ongekende militaire aanval op Gaza gestart. Volgens het Palestijnse gezondheidsministerie zijn er in de Gazastrook sinds 7 oktober meer dan 33.000 mensen gedood. Er wordt gesproken over meer dan 75.000 gewonden.
PAX heeft vanaf het begin opgeroepen tot de-escalatie en het doorbreken van de geweldsspiraal. Op 12 oktober startten we daarom een handtekeningenactie waarmee we het kabinet oproepen Israël geen carte blanche te geven. In minder dan een week tijd ondertekenden meer dan 28.000 mensen deze petitie.
Rechtszaak tegen de Nederlandse staat
De Nederlandse regering leverde (reserve)onderdelen voor gevechtsvliegtuigen aan de Israëlische luchtmacht voor gebruik in Gaza, hoewel daar ernstige oorlogsmisdaden worden begaan. Dat mag niet volgens het internationaal recht en verdragen waaraan ook Nederland zich heeft gecommitteerd. In de december begonnen we met partners Oxfam Novib en The Rights Forum een rechtszaak tegen de Nederlandse staat om de levering van die F-35-onderdelen aan Israël te stoppen. Die rechtszaak hebben we in hoger beroep gewonnen.
Petitie tegen defensieverdrag met Israël
Maar daarmee is het nog niet gedaan. Nederland staat op het punt een nieuw defensieverdrag aan te gaan met Israël. Met hetzelfde Israëlische leger dat in Gaza verantwoordelijk is voor ernstige oorlogsmisdaden. Het Internationaal Strafhof oordeelde in januari dat het plausibel is dat er genocide plaatsvindt en dat Israël maatregelen moet nemen om genocide te voorkomen/stoppen. Ook moeten verantwoordelijken die oproepen tot genocide worden gestraft en moet bewijs dat genocide gepleegd wordt, bewaard blijven. Meer humanitaire hulp naar Gaza wordt ook bevolen. Toch ligt er op dit moment een samenwerkingsverdrag ter goedkeuring in de Eerste Kamer. Samen met The Rights Forum, Stop Wapenhandel en DeGoedeZaak vragen wij je daarom om de petitie te tekenen waarin we de Eerste Kamer oproepen dit verdrag niet goed te keuren.
Koerswijziging is hoognodig
Intussen verslechtert de situatie in Gaza met de dag. Israël gebruikt honger als oorlogswapen. Humanitaire organisaties zeggen dat al maanden en het wordt ook door EU-buitenlandchef Joseph Borrell benoemd. Voor honderdduizenden dreigt inmiddels de hongerdood, waarschuwt de VN. Zelfs president Biden van de Verenigde Staten stelt inmiddels dat Israël te weinig doet om burgers te ontzien. En intussen gaat het geweld door. Er wordt wekelijks bericht dat mensen, ook kinderen, sterven van de honger. Iedere dag vallen er onschuldige slachtoffers onder de burgerbevolking.
PAX vindt de Nederlandse regering drastisch van koers moet wijzigen. Wanneer een land structureel oorlogsmisdaden pleegt en de hoogste internationale rechter oordeelt dat het plausibel is dat er genocide plaatsvindt, dan neem je maatregelen om genocide te beëindigen, om humanitaire hulp mogelijk te maken, dan zet je je in voor een onmiddellijk permanent staakt-het-vuren. Daarom startten we onlangs een nieuwe petitie.
Bekijk onze berichten over Gaza
Meer over Israël-Palestina
Steun ons werk en onze activiteiten
Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!