Demissionair premier moet bij Israëlische president aandringen op onmiddellijk staakt-het-vuren

Beeld: Yasser Qudih/Anadolu/ANP

8 maart 2024

Dit weekend brengt de Israëlische president Isaac Herzog een officieel bezoek aan Nederland. Op zondag zal Herzog spreken met onder meer demissionair premier Mark Rutte. PAX rekent erop dat deze gesprekken ook gebruikt zullen worden om aan te dringen op een onmiddellijk en permanent staakt-het vuren in Gaza. 

Het Internationaal Gerechtshof oordeelde onlangs in een tussenvonnis dat het plausibel is dat er in Gaza een genocide plaatsvindt en dat Israël alles in het werk moet stellen om dit te voorkomen. Het Hof documenteerde onder meer recente uitspraken van Herzog om de intentie tot genocide aan te tonen. Zo heeft Herzog gezegd dat ‘de hele bevolking van Gaza’ verantwoordelijk was voor de verschrikkelijke daden van Hamas op 7 oktober en legitimeerde hij daarmee een collectieve bestraffing. Ook schreef Herzog een persoonlijke boodschap op bommen die gedropt zijn op Gaza: ‘Ik vertrouw op je’. Inmiddels zijn er ruim 30.000 doden, waarvan het merendeel vrouwen en kinderen, ruim 2 miljoen mensen op de vlucht en dreigt uithongering in grote delen van Gaza. 

Het Internationaal Gerechtshof oordeelde dat genocidale taal moet stoppen en dat hier tegen opgetreden moet worden. Nederland heeft als gastland van het Internationaal Gerechtshof een grote verantwoordelijkheid. Naast het aandringen op een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren verwacht PAX dat Rutte ook de oorlogsretoriek en genocidale taal veroordeelt en Herzog daarop aanspreekt.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!