Urgente en belangrijke uitspraak van het Internationaal Gerechtshof 

Beeld: Remko de Waal/ANP

26 januari 2024

Het Internationaal Gerechtshof oordeelt dat genocide dreigt in Gaza en daarom maatregelen nodig zijn. PAX pleit al maanden voor de-escalatie en een staakt-het-vuren in Gaza en vindt het goed dat deze uitspraak er nu ligt. 

Het Internationaal Gerechtshof oordeelt dat er een serieuze dreiging is dat genocide plaatsvindt en dat Israël maatregelen moet nemen om genocide te voorkomen. Ook moeten verantwoordelijken die oproepen tot genocide worden gestraft en moet bewijs dat genocide gepleegd wordt, bewaard blijven. Meer humanitaire hulp naar Gaza wordt ook bevolen. Binnen een maand moet Israël het Gerechtshof laten weten hoe het de uitspraak uitvoert.  

Zuid-Afrika stapte vorige maand naar de internationale rechter vanwege (dreigende) genocide in Gaza en heeft eerder deze maand uitgelegd waarom maatregelen nodig zijn. Israël heeft zich hiertegen verweerd. Het Internationaal Gerechtshof, dat in Den Haag zetelt, is de belangrijkste rechter binnen de Verenigde Naties, die zich bezighoudt met geschillen tussen staten.  

PAX vindt dat Nederland gevolg dient te geven aan de uitspraak. Premier Rutte moet nu oproepen tot een staakt-het-vuren, zodat humanitaire hulpverlening mogelijk wordt, en wapenleveranties aan Israël per direct beëindigen. 

Samen met Oxfam Novib en The Rights Forum stapte PAX naar de rechter in Nederland vanwege leveranties van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen, die vanuit een basis in Woensdrecht richting Israël gaan. Dit moet gestopt worden, is onze eis. Op 12 februari volgt de uitspraak in hoger beroep. Dat het Internationaal Gerechtshof nu oordeelt dat maatregelen nodig zijn, versterkt ons vertrouwen in een positieve uitspraak in onze zaak.  

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!