Stop het defensieverdrag met Israël

Beeld: Tsafrir Abayov/AP/ANP

Een maand geleden oordeelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat Israël alles moet doen om genocide te voorkomen. Vervolgens oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dat Nederland de uitvoer van F-35-onderdelen moet staken. Toch staat Nederland op het punt om een nieuw defensieverdrag aan te gaan met Israël. Dat is onacceptabel! 

Het doel van het verdrag is om de juridische status te regelen van het defensiepersoneel van Nederland en Israël bij aanwezigheid op elkaars grondgebied. Dit klinkt misschien onschuldig, maar versterkt de militaire samenwerking met een land dat aantoonbaar mensenrechten schendt. De Eerste Kamer moet nog stemmen over het sluiten van dit verdrag en dus kunnen we het defensieverdrag nog tegenhouden. 

De Nederlandse regering leverde tot de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag F-35-onderdelen aan Israël en heeft in 2023 een wapendeal gesloten met het Israëlische Elbit Systems. Zeker in het licht van de uitspraak van 12 februari waarin bepaald werd dat  Nederland de uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël moet staken, is het onacceptabel om een nieuw defensieverdrag aan te gaan met Israël. 

Nederland moet afzien van een verdrag met het Israëlische leger dat in Gaza verantwoordelijk is voor talloze ernstige oorlogsmisdaden. Ben je het hiermee eens? Teken dan de petitie

•  In de Palestijnse Gazastrook voltrekt zich momenteel een regelrechte humanitaire catastrofe. Sinds de wrede en alom veroordeelde aanval van Hamas van 7 oktober 2023 maakt het Israëlische leger zich er schuldig aan het bombarderen, uithongeren en gedwongen verplaatsen van de burgerbevolking. Er zijn al 30 duizend doden gevallen, grotendeels burgers, en nog veel meer gewonden. Gaza is grotendeels onleefbaar gemaakt en zowat alle ruim twee miljoen inwoners zijn ontheemd. Het Internationaal Gerechtshof acht het plausibel dat Israël zich schuldig maakt aan genocide. 

•  Daarnaast verbood het Haagse Gerechtshof onlangs de levering door Nederland van onderdelen van F-35-vliegtuigen waarmee Israël de Palestijnse Gazastrook bombardeert. Dit vanwege het risico dat met de F-35’s ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht worden gepleegd. 

•  Desondanks werkt Nederland militair samen met Israël. Er is kennisuitwisseling tussen de Nederlandse krijgsmacht en die van Israël. Ook trainen Nederlandse militairen in Israël, en andersom. Precieze details over deze militaire samenwerking worden door het kabinet overigens geheimgehouden.

•  En nu staat Nederland op het punt om een defensieverdrag met Israël te sluiten. Dit verdrag regelt de aanwezigheid van Israëlische militairen op Nederlands grondgebied en vice versa. Het zal toekomstige samenwerking met het Israëlische leger, dat nu Gaza vernietigt, vergemakkelijken.

•  Het verdrag ligt ter goedkeuring in de Eerste Kamer, nadat de Tweede Kamer er vorig jaar april mee instemde. Toen waren er al overtuigende redenen om het verdrag niet te steunen, zoals voortdurende bezetting, uitbreiding van illegale nederzettingen en apartheid. Daar komt de vernietiging van Gaza, mogelijk genocide, nu bij. Militaire samenwerking met Israël geeft geen pas en Nederland moet dan ook geen defensieverdrag met Israël sluiten, zeker niet onder de huidige omstandigheden. 

Samen met The Rights Forum, Stop Wapenhandel en DeGoedeZaak vragen wij je daarom om deze petitie te tekenen en de Eerste Kamer op te roepen dit te voorkomen! Want elke dag zonder actie vanuit de internationale gemeenschap kost mensenlevens.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!