Onacceptabel bezoek Nederlandse commandant aan Israëlische krijgsmacht

Beeld: IDF/Flickr

26 maart 2024

Terwijl Israël wordt beschuldigd van genocide, bezocht de hoogste Nederlandse militair, Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim, afgelopen zondag het Israëlische leger. Deze vorm van militair samenwerken is onacceptabel en PAX eist een andere opstelling van het kabinet. Er ligt momenteel een nieuw verdrag over militaire samenwerking ter goedkeuring in de Eerste Kamer, spreek je nu uit tegen dit verdrag via onze petitie.

Bijna een half jaar lang voert Israël nu oorlog tegen Gaza. Meer dan 32.000 Palestijnen zijn gedood en meer dan 70.000 gewond. Ruim de helft van alle huizen is beschadigd of zelfs helemaal verwoest.  Het is nergens veilig in de smalle kuststrook, waar ruim twee miljoen mensen wonen. Zowat de gehele bevolking is ontheemd. Mensenrechtenorganisaties rapporteren dat het Israëlische geweld disproportioneel is en gepaard gaat met talloze oorlogsmisdaden. 

Honger als oorlogswapen

Israël gebruikt hierbij honger als oorlogswapen. Humanitaire organisaties zeggen dat al maanden en het wordt nu ook door EU-buitenlandchef Joseph Borrell erkend. Voor honderdduizenden dreigt inmiddels de hongerdood, waarschuwt de VN. Nu al wordt wekelijks bericht dat mensen, ook kinderen, sterven van de honger.

Dit Israëlische geweld was aanleiding voor het Internationaal Gerechtshof om, eind januari, te oordelen dat genocide mogelijk plaatsvindt, dat Israël moet stoppen met het doden van Palestijnen en veel meer humanitaire hulp moet toelaten. Israël weigert hier gehoor aan te geven.

Tegen deze achtergrond bezocht de hoogste Nederlandse militair de Israëlische krijgsmacht. Hij bezocht ook de Gaza Divisie, die hoofdverantwoordelijke is voor deze misdaden. Het bezoek van de Commandant der Strijdkrachten zal in Israël, dat er niet voor niets over twitterde, ongetwijfeld opgevat worden als steun.

Geen militaire samenwerking

Dit bezoek kan gezien worden als onderdeel van de militaire samenwerking die Nederland al jaren met Israël heeft. Er worden wapens geëxporteerd en geïmporteerd. Er vindt kennisuitwisseling plaats en militairen maken gebruik van elkaars trainingsfaciliteiten. PAX hekelt deze samenwerking en is een petitie gestart om te voorkomen dat een militair verdrag met Israël wordt getekend.

PAX vindt het onacceptabel dat de Nederlandse regering nog altijd normale relaties met Israël onderhoudt. Deze koers moet drastisch worden bijgestuurd. Wanneer een land structureel oorlogsmisdaden pleegt en door de hoogste internationale rechter wordt beschuldigd van genocide breng je geen bezoek aan de hiervoor verantwoordelijke krijgsmacht. Dan is het tijd voor het nemen van maatregelen om genocide te beëindigen of voorkomen en dus te zorgen voor een onmiddellijk permanent staakt-het-vuren. Gisteren zette de Veiligheidsraad van de VN ook (eindelijk) een belangrijke stap in deze richting met de oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.       

Schrijf je in voor de nieuwsbrief