Foto Albin Hillert/WCC
Foto Albin Hillert/WCC

Oecumenische Begeleidingsprogramma in Palestina en Israël 

Foto Albin Hillert/WCC

Het Oecumenische Begeleidingsprogramma in Palestina en Israël (EAPPI) garandeert de beschermende aanwezigheid van internationale waarnemers in fragiele gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Het monitoren van ontwikkelingen in de bezette gebieden en het rapporteren van mensenrechtenschendingen zorgt voor extra bescherming. De belangrijkste principes van het programma zijn: geweldloosheid, monitoren van mensenrechtenschendingen, beschermende aanwezigheid, steunen van lokale vredes- en mensenrechtengroepen, lobbyen en principiële onpartijdigheid.

Het werk van EAPPI

EAPPI zorgt voor een continue aanwezigheid van 25-30 Oecumenische waarnemers, die drie maanden in het veld werken op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Zij begeleiden de lokale bevolking en gemeenschappen, bieden een 'beschermende aanwezigheid' en zijn getuige van hun dagelijkse strijd en hoop. EAPPI laat zich leiden door 'principiële onpartijdigheid': het kiest geen partij in het conflict en discrimineert niemand, maar het is niet neutraal in termen van mensenrechten en respect voor het internationaal humanitair recht. PAX is de sturende organisatie in Nederland, die de werving en deelname van Nederlandse EA's organiseert.

Het Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI) werd in 2002 opgericht door de Wereldraad van Kerken (World Council of Churches) als antwoord op een oproep van lokale kerkleiders om een internationale aanwezigheid in het land te creëren. Het programma wordt ondersteund door Geloof en Samenleving van de Remonstranten, Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers) en de Evangelische Broedergemeente.

De begeleiders komen uit 21 landen wereldwijd en worden ondersteund door een stafteam in Jeruzalem. Een lokale referentiegroep van betrokken gemeenschappen en kerken helpt het programma te begeleiden, samen met de Wereldraad van Kerken in Genève en coördinatoren in de uitzendende landen.

Bijna 1800 begeleiders hebben het programma voltooid. Velen van hen zijn betrokken gebleven bij het werken aan vrede in Palestina en Israël door hun verhalen te delen en door te lobbyen na hun terugkeer in hun thuisland.

 


Lees de EAPPI Blogs

Afbeelding3.jpg

Gevangen tussen twee grenzen

57 Palestijnse gemeenschappen liggen in een zogeheten seam-zone. Dat is het gebied tussen de in 1948 afgesproken ‘Groene Lijn’, de scheidslijn tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever, en de in 2004 gebouwde scheidingsmuur. 

lees het verhaal

3.jpg

Traangas op het schoolplein

Als oecumenisch begeleiders van EAPPI begeleiden we kinderen naar school en monitoren we de toegang tot onderwijs.

lees het verhaal

header_eapp_bethlehem.jpg

God in Bethlehem

Tot nog toe heb ik weinig geschreven over wat mijn specialisme als predikant zou moeten zijn: God, geloof, kerk, godsdienst.

lees het verhaal

Foto eerste blog Hebron 1 header .png

Onrechtvaardigheid, geweld en de ongekende gastvrijheid van Hebron

Hebron, de stad waarin de gevolgen van de Israëlische militaire bezetting op elke straathoek zichtbaar zijn en tegelijkertijd een stad waarin ik een Palestijnse gastvrijheid ervaar die ongekend is.

lees het verhaal

blogsandr3_1.jpg

Women in Hebron

Onze aanwezigheid biedt bescherming aan de winkeliers die geregeld te maken hebben met intimidatie en geweld van kolonisten.

lees het verhaal

eappi_julia2.png

Huisuitzettingen en arrestaties van kinderen

De dagelijkse realiteit in Silwan, Jeruzalem

lees het verhaal

eappiblog_julia_2301_Jeruzalem.png

Dezelfde geboorteplaats, andere rechten

Niet iedereen die wordt geboren in Jeruzalem bezit hetzelfde paspoort.

lees het verhaal

20220914_202144.png

Uniformen op het schoolplein

lees het verhaal

eappi_bethlehem_liesbeth.jpg

Schapen op de velden rond Bethlehem

Bij zonsopgang trekken we met een stuk of tien herderinnen en hun kuddes de velden in, zo’n dertig kilometer ten zuiden van Bethlehem.

lees het verhaal

eappi_olijfboom_palestina-activestills.jpg

Gerooide olijfbomen in bezette gebieden

In de brandende augustushitte, midden op de dag, hakt een stel jonge mannen met pikhouwelen en verbeten gezichten in de rotsige bodem.

lees het verhaal

lina in kas.jpg

Het 'No to work in settlements'-project

Voor Palestijnen is het niet ongewoon om te werken in Israëlische nederzettingen in de Jordaanvallei.

lees het verhaal

Foto 3 Schapenherder Blog Emma.jpg

Groep 83 heropent Jordaanvallei

Na 2 jaar afwezigheid van EAPPI in de Jordaanvallei in verband met COVID-19, zijn we sinds begin april weer terug met groep 83. 

lees het verhaal

jerusalem-342813_960_720.jpg

Dialoog tussen families die een kind verloren

Halverwege de drie maanden als oecumenische begeleider (Ecumenical Accompanier - EA) in het EAPPI-programma hebben we een week lang Mid-Term-Oriëntatie.

lees het verhaal

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen