Podcasts

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit het online landschap. Je kunt nu ook via podcasts kennis maken met het werk van PAX.

Civilian Protection Podcast

Elke dag vallen er 100 burgerdoden bij conflicten en raken vele malen meer mensen gewond. Vaak zonder erkenning, hulp of rechtvaardigheid. Wanneer we het hebben over oorlog en de schade die het met zich meebrengt, wordt het perspectief van ‘gewone burgers’ vaak achterwege gelaten.  

In de Civilian Protection Podcast – een samenwerking tussen Center for Civilians in Conflict (CIVIC) en PAX – laten we de stemmen van mensen die conflict hebben doorstaan juist wel horen. Deze podcast gaat over de gevaren waarmee zij geconfronteerd worden en de keuzes die ze maken, maar ook over wat we kunnen doen om mensen wereldwijd beter te beschermen tegen de gevolgen van conflict. Wij vinden namelijk dat het tijd is om burgers centraal te stellen in de gesprekken over oorlog en conflict. Je kunt de Civilian Protection Podcast ook volgen op Twitter en Instagram. De voertaal van de podcast is Engels.  

Je luistert de afleveringen via

De Protection of Civilians website

Spotify

Apple Podcasts

Civilian Protection Podcast Seizoen 2

Official-Logo-Civilian-Protection-Podcast.png

Conflict, Climate, and the Environment. Part 2: Iraq and Yemen

In aflevering twee van seizoen twee bespraken we de impact van de oorlog in Oekraïne op het milieu en, bij extensie, op de burgerbevolking. In deze aflevering bezoeken we Irak en Jemen om het tegenovergestelde te onderzoeken: welke invloed heeft klimaatverandering op conflictdynamieken en wat betekent dit voor burgers?

Luister op

Spotify

Apple Podcasts

Transistor

logo-civilinan-protection-podcast-1200.png

Conflict, Climate, and the Environment, Part I: Ukraine

Het burgerleed veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne na de Russische inval in februari 2022 is enorm. Maar het nieuws over doden, gewonden en materiële schade overschaduwt aandacht voor de langetermijngevolgen van dit conflict. In deze aflevering onderzoeken we hoe militaire operaties in Oekraïne milieuschade veroorzaken en wat de gevolgen hiervan zijn voor burgers. En we bespreken waarom bescherming van het milieu bijdraagt aan bescherming van burgers.

Luister op

Spotify

Apple Podcasts

Transistor

S2E3 A landmark political declaration on EWIPA.png

Een historische verklaring over explosieve wapens in bevolkte gebieden

Het bombarderen van dorpen en steden, oftewel het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden, is een gevaar voor burgers. Het leidt tot vernietiging van infrastructuur en humanitaire gevolgen op de lange termijn. Afgelopen november werd in Dublin een historische verklaring over het gebruik van deze wapens in bevolkte gebieden getekend door meer dan 80 landen. In deze aflevering nemen we je mee achter de schermen en laten we zien hoe deze historische politieke verklaring tot stand kwam.

Luister op

Spotify

Apple Podcasts

Transistor

S2 E1  - Main Image.png

Made in the USA: Arms Sales & Civilian Harm

Op 22 april 2018 lieten vliegtuigen een bom vallen op een bruiloft in Al-Raqa, een dorp in Jemen. De aanval resulteerde in 21 doden, waaronder elf kinderen, en 97 gewonden. De vliegtuigen waren afkomstig van een door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten-geleide militaire coalitie. De gebruikte bom was gemaakt en verkocht in de Verenigde Staten. In deze aflevering onderzoeken we het systeem achter de Amerikaanse wapenhandel en het Amerikaanse beleid dat deze aanval, en vele vergelijkbare, mogelijk hebben gemaakt.

Luister op

Spotify

Apple Podcasts

Transistor

Civilian Protection Podcast Seizoen 1

CPP-Episode-1.png

Aflevering 1 – More than numbers

In 2014 neemt ISIS de Iraakse stad Mosul in. Wat volgt, is een grootschalig conflict tussen ISIS, het Iraakse leger en een door de VS-geleide internationale coalitie waar ook Nederland aan deelneemt. Te midden van al dit geweld documenteert de Irakese historicus Omar Mohammed onder het pseudoniem ‘Mosul Eye’ het conflict en bijkomende burgerleed om hem heen. Hij riskeert zijn leven en doet er alles aan om de namen van de slachtoffers vast te leggen in de hoop dat zij nooit vergeten zullen worden.  

Bonusmateriaal: Luister hier het volledige interview met Omar Mohammed (Mosul Eye) terug.  

Luister naar aflevering 1 via

Spotify

Apple Podcasts

Transistor

Civilian Protection Podcast Episode 2.png

Aflevering 2 - In search of answers

In Somalië zit een gezin te eten. Voordat het avondeten voorbij is, is hun leven onomkeerbaar veranderd. Een Amerikaanse luchtaanval heeft hun huis getroffen. Helaas is dit geen onbekend tafereel voor burgers die in conflictgebieden wonen. In deze aflevering, in gesprek met experts uit Somalië en Jemen, wordt onderzocht wat er gebeurt na schade en met welke uitdagingen burgers worden geconfronteerd bij het zoeken naar antwoorden, erkenning en herstel.

Luister naar aflevering 2 via 

Spotify

Apple Podcasts

Civilian Protection Podcast Episode 3.png

Aflevering 3: People-centered Peacekeeping

Een ‘people-centered’ aanpak door VN-vredesmissies klinkt logisch: bescherm en luister naar de mensen die je hoort te beschermen. Maar wat houdt dat écht in? In deze aflevering praten we met experts uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties over waarom een 'people-centered' aanpak zo belangrijk is en welke uitdagingen het effectief uitvoeren van deze aanpak met zich meebrengt. 

Luister naar aflevering 3 via

Spotify

Apple Podcasts

4.png

Aflevering 4 - Afghanistan: A Legacy of Harm

In augustus 2021, trokken Amerikaanse en internationale troepen zich na 20 jaar oorlog terug uit Afghanistan. In deze aflevering praten we met Shaharzad Akbar, voorzitter van de ‘Afghanistan Independent Human Rights Commission’, over de erfenis van de jarenlange oorlog in Afghanistan en wat dit betekent voor de toekomst van Afghaanse burgers. 

Luister naar aflevering 4 via:

Spotify

Apple Podcasts

Transistor

 

7.png

Aflevering 5 - De nasleep van ‘Hawija’

In juni 2015 voerden Nederlandse F-16’s een luchtaanval uit op een ISIS-munitiefabriek in de Iraakse stad Hawija. De luchtaanval veroorzaakte veel meer schade dan verwacht. In deze aflevering leggen Mohammed Abdulkareem Khthar, Hoofd Programma’s bij de Iraakse NGO Al-Ghad, en Nederlandse journalist Judit Neurink uit wat de impact van deze luchtaanval is op de inwoners van Hawija, zowel direct na het bombardement als in de jaren erna, en waarom zij vinden dat het tijd is voor erkenning door de Nederlandse regering. 

Luister naar aflevering 5 via:

Spotify

Apple Podcasts

Transistor

Episode #6 Ukraine.png

Aflevering 6 - De Invasie in Oekraïne

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sinds die dag zijn er duizenden burgers gedood of gewond geraakt en zijn meer dan tien miljoen mensen ontheemd geraakt of hebben Oekraïne als vluchteling verlaten. In deze aflevering delen de medewerkers van CIVIC in Oekraïne hun ervaringen tijdens de oorlog, de gevaren waarmee burgers worden geconfronteerd en wat er moet gebeuren om hen beter te beschermen. 

Dank voor het luisteren naar seizoen 1 van de Civilian Protection Podcast. Wij gaan aan de slag met seizoen 2 en horen graag wat onze luisteraars vinden van de Civilian Protection Podcast. Laat ons weten wat jij vindt via deze enquête.

Luister naar aflevering 6 via:

Spotify

Apple Podcasts

Transistor

 

logo-civilinan-protection-podcast-1200.png

Trailer – De Civilian Protection Podcast: Een introductie

Hosts Annie Shiel, Senior Advisor for US Policy and Advocacy bij CIVIC, en Marc Garlasco, militair adviseur bij PAX, leggen uit wat luisteraars kunnen verwachten van de Civilian Protection Podcast. Deze podcast – een samenwerking tussen CIVIC en PAX – deelt de ervaringen van mensen in conflictgebieden en vertelt over de gevaren waarmee zij geconfronteerd worden, de keuzes die zij maken en wat wij kunnen doen om ze beter te beschermen. Wij geloven namelijk dat het tijd is om burgers centraal te stellen in de gesprekken over oorlog en conflict. 

Luister naar de trailer via

Spotify

Apple Podcasts

PAX Palestine Podcast

In Palestina ondersteunt PAX lokale partners bij het opbouwen van weerbare gemeenschappen, het bevorderen van veiligheid en gelijkheid op politiek, cultureel en sociaal gebied, en bij het bestrijden van onrecht als gevolg van de langdurige bezetting. In de PAX Palestine Podcast kun je luisteren naar interviews met onze lokale Palestijnse partners. De PAX Palestine Podcast bestaat uit meerdere afleveringen die je kunt beluisteren op het Buzzsprout podcast platform én via je favoriete podcast app.

Lees meer over het Israël en Palestina programma.

PAX Palestine Podcast

20220428_135223_0000.png

Seizoen 2 Aflevering 1 - The Arab Center for the Advancement of Social Media ‘7amleh’ over digitale rechten voor Palestijnen

PAX ondersteunt het werk van 7amleh (uitgesproken als Hamleh). In deze aflevering spreken we met Nadim Nashif en Mona Shtaya die zich beiden inzetten voor de bevordering van sociale media en digitale rechten in de Palestijnse context.

We praten over verschillende aspecten van hun werk. Bijvoorbeeld de manier waarop sociale media Palestijnen en anderen met een pro-Palestijnse boodschap censureren. De sociale media-profielen van veel Palestijnen zijn afgesloten zonder duidelijke of geldige reden en het is vaak moeilijk om dit tegen te gaan.

Een ander probleem waar 7amleh aan werkt, is digitale veiligheid en het gebruik van Israëlische spyware bij Palestijnen en anderen. Onlangs was er een schandaal toen werd ontdekt dat Pegasus-malware, geproduceerd door de Israëlische NSO-groep, werd gevonden op apparaten van mensenrechtenverdedigers, journalisten en vertegenwoordigers van overheden.

Andere onderwerpen zijn PayPal, die niet gebruikt kan worden door Palestijnen met lokale bankrekeningen, en Google Maps die Palestijnse steden en dorpen op de Westelijke Jordaanoever niet op hun kaarten laat zien, terwijl het wel duidelijke details toont van illegale Israëlische nederzettingen.

Verder bespraken we een recente campagne om online hatespeech (aanzetten tot haat) tegen te gaan. De campagne is gericht op Palestijnen om het bewustzijn te vergroten over grof taalgebruik op sociale media en hoe dit te herkennen.

Van 17 t/m 19 mei organiseerde 7amleh  het online Digital Activism Forum. Voor meer informatie: https://7amleh.org/.

Luister naar aflevering 1

20220428_234638_0000.png

Seizoen 2 Aflevering 2 - CAC (Community Action Center): het versterken van de Palestijnse gemeenschap in Oost-Jeruzalem

In 1999 richtte de Al-Quds University het Community Action Center (CAC) op, een semiautonome vereniging, die tot doel heeft de Palestijnse gemeenschap in Oost-Jeruzalem te versterken. CAC heeft tot doel de benadeelde Palestijnen van Oost-Jeruzalem in staat te stellen toegang te krijgen tot hun rechten en te onderhandelen over de complexe bureaucratische procedures die deze rechten bepalen.

De meeste Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem zijn inwoners (residents) en geen burgers (citizens) van Israël. Ze moeten bewijzen dat het middelpunt van hun leven (center of life policy) in Jeruzalem ligt, anders verliezen ze hun status als inwoner van Oost- Jeruzalem. Omdat Palestijnen Oost-Jeruzalem niet kunnen verlaten omdat ze hun verblijfplaats zullen verliezen, moeten ze nieuwe huizen bouwen voor hun kinderen in Oost-Jeruzalem. Maar ze krijgen nauwelijks de nodige vergunningen om nieuwe huizen te bouwen, zelfs niet op hun eigen grond. Wanneer ze besluiten om zonder vergunning te bouwen, is er grote kans dat ze opdracht krijgen van de Israëlische autoriteit om alles te slopen. Ze moeten dan hun eigen huis slopen. Als ze dit niet doen, doen de autoriteiten dit voor hen, die dan vervolgens de bewoners een enorme rekening van ongeveer honderdduizend dollar sturen.

Het Israëlische beleid in Jeruzalem is erop gericht het aantal Joodse inwoners te vergroten en het aantal Palestijnen te verminderen.

Veel Palestijnen weten niet wat hun rechten zijn, hoe ze met de autoriteiten moeten omgaan en waar ze steun kunnen vinden. Het CAC geeft juridische bijstand, advies en werkt aan belangenbehartiging om de internationale gemeenschap erbij te betrekken.

In deze aflevering hoor je algemeen directeur Mounir Nuseibeh en Advocacy Officer Munir Marjieh. Voor meer informatie over het CAC: https://cac.alquds.edu/en/

Luister naar aflevering 2

Khazaeen cover art.png

Seizoen 2 Aflevering 3 - Khazaeen: een levend archief van Palestijnse verhalen

In de buurt van Sheikh Jarrah, waar Israëlische kolonisten bezig zijn veel Palestijnse huizen over te nemen, is een archief waar Palestijnen hun foto's, dagboeken, posters en andere tastbare documenten in bewaring kunnen geven. Het is het eerste door Palestijnen gerunde archief dat probeert herinneringen, geschiedenis EN documenten te verzamelen die VANDAAG worden geproduceerd, om ze op te slaan voor toekomstige generaties.

Het initiatief heet 'Khazaeen', het Arabische woord voor 'kasten'. Elke Palestijn die documenten naar Khazaeen brengt, krijgt zijn of haar eigen doos, zijn eigen kast, om de documenten in op te bergen. Door middel van interviews worden verhalen verzameld en gepubliceerd op de blog van Khazaeen's website en op sociale media. De items worden gedigitaliseerd en de eigenaar kan beslissen om ze mee naar huis te nemen of in de kast te laten. Tijdens het verzamelen en brengen van documenten naar Khazaeen hebben veel Palestijnen veel geleerd over het leven en de omstandigheden van hun eigen voorouders. Dit heeft hen vaak geholpen hun eigen familiegeschiedenis, zoals het generatietrauma, te begrijpen, vooral door de ervaringen van de Nakba in 1948 en de Naksa in 1967.

"Het is heel belangrijk om onze eigen geschiedenis te schrijven en ons eigen archief te verzamelen, in plaats van onze geschiedenis op te slaan in de koloniale archieven van de staat Israël", zegt Eman Alyan. "Ook is het belangrijk om brochures, pamfletten, posters, foto's en kunstwerken van nu te verzamelen, zodat we die kunnen bewaren voor de toekomst."

Kijk voor meer informatie op de website van Khazaeen.

Luister naar aflevering 3

desc

Aflevering 1 - EAPPI

Solidariteit met de onderdrukten en schouder aan schouder met hen lopen - dat is de essentie van EAPPI (Ecumenical Accompaniment Program in Palestine and Israel). Na een hulpkreet van Palestijnse Christelijke leiders in 2002 werd EAPPI opgezet door de Wereldraad van Kerken. EAPPI vormt een continue, internationale aanwezigheid van 'Ecumenical Accompaniers' die mensenrechtenschendingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever observeren en daarover rapporteren. Daarmee ondersteunt EAPPI Palestijnen die dagelijks lijden onder bezetting, onderdrukking en marginalisatie.

Onze host Kristel spreekt John Munayer, coördinator van EAPPI, en Annelies, die zelf als Accompanier in Palestina heeft gewerkt. Kan de aanwezigheid van Accompaniers voor structurele verandering zorgen? Hoe is het om kinderen naar school te moeten begeleiden omdat ze anders geïntimideerd worden door soldaten? En hoe blijf je gemotiveerd, te midden van zoveel onmacht en onrecht? Deze en meer vragen komen aan bod in de eerste aflevering van de PAX Palestine Podcast.

Luister

desc

Aflevering 2 - Verkiezingen en het Palestinian Center for Peace and Democracy

"Don't talk politics". In Palestina wordt politieke betrokkenheid onder jongeren vaak ontmoedigd en niet gestimuleerd. Het Palestinian Center for Peace and Democracy (PCPD) wil daar verandering in brengen. Want hoe kan de nieuwe generatie veranderingen teweeg brengen zonder politiek besef en politieke betrokkenheid?

Kristel spreekt Naseef Muallem en Ikram Zubaydi over het werk van PCPD, jongerenparticipatie en de aankomende verkiezingen in Palestina. Zij werken samen met jongeren zodat ze hun belangen, wensen en zorgen kenbaar kunnen maken. Jonge Palestijnse generaties hebben met veel obstakels te kampen, zoals economische instabiliteit, hardnekkige patriarchale structuren en de voortdurende bezetting. Om positieve veranderingen door te voeren voor een beter morgen, of nog liever, een beter vandaag, moet hun stem gehoord worden. Hoe de PCPD daaraan bijdraagt, hoor je in de tweede aflevering van de PAX Palestine Podcast.

Luister

desc

Aflevering 3 - Weerbaarheid in the South-Hebron Hills met Danish Church Aid en YMCA Oost-Jerusalem

"Teach a man how to fish, and you will feed him for a lifetime." Nee, zegt George Zeidan van Danish Church Aid (DCA). Palestijnen weten best hoe ze moeten vissen. Waar het om gaat, is dat we hen de kans geven te vissen.

Weerbaarheid en eigenaarschap creëren en kansongelijkheid bestrijden, dat zijn de twee cruciale doelstellingen van DCA de YMCA in Palestina. En dat is hard nodig, met name in de South Hebron Hills. In dit gebied, dat onder volledige Israëlische militaire controle valt, hebben Palestijnen namelijk weinig te zeggen over wat er gebeurt met hun land en hun dorpen, en wordt hen de toegang tot de meest basale voorzieningen ontzegt.  

Daar willen DCA en de YMCA verandering in brengen. George en Mai vertellen in de derde en laatste aflevering van de PAX Palestine Podcast hoe hun organisaties zeggenschap, eigenaarschap en kracht teruggeven aan de Palestijnse gemeenschappen in de South Hebron Hills. Want wie kan er nou beter bepalen welke veranderingen nodig zijn dan de gemeenschappen zelf?

Luister

Syrië

desc

De dag na de revolutie

"Het is nooit: op een dag heb je een dictator en de volgende dag heb je vrede. Wat te doen, de dag na de revolutie?"

Tien jaar geleden begon in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wat we in het Westen al snel de Arabische lente zijn gaan noemen. Een betiteling vol hoop. Vanuit Tunesië waaide er een revolutionaire wind vele landen door. De protesten baanden zich een weg door repressieve regimes, corruptie en machtsmisbruik.

Luister in deze podcast naar drie verhalen van Peshmerge, Lubna en Abdulazez die met gevaar voor eigen leven de straten opgingen in Syrië. Hoor jij hun roep om vrijheid, ook tien jaar later nog? 'De dag na de revolutie' is een productie gemaakt door AudioCollectief Anomalie, i.s.m. PAX en Het Grote Midden-Oosten Platform.

Beluister de podcast via:

Apple podcasts

Spotify

Google podcasts

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen