Beeld: Giro 555
Beeld: Giro 555

Werken aan vrede en herstel voor Oekraïne met Giro555 

Beeld: Giro 555

Dankzij Giro555 en alle mensen die ons hebben gesteund met giften, stelt PAX Peace Engineers in staat Oekraïners bij te staan die door de oorlog getroffen zijn: ontheemden, gewone burgers, activisten en vrijwilligers, lokale overheden, mensen die familie hebben verloren, vluchtelingen, politieagenten en leden van zelfverdedigingseenheden. 

Wat we doen

Peace engineers

De Peace Engineers bieden een luisterend oor, helpen bij het oplossen van conflicten, het de-escaleren van gespannen situaties en bieden ‘eerste hulp’ bij stress en trauma. Peace Engineers zijn Oekraïners die de afgelopen jaren door PAX en lokale partner Dignity Space zijn opgeleid in geweldloze communicatie, mediation, onderhandelen en het begeleiden van dialoog.

Inventarisatie schade

PAX brengt door de oorlog aangerichte schade in kaart, met speciale aandacht voor milieurisico’s die door de gevechten ontstaan en de schade aan religieuze gemeenschappen en gebouwen. We werken hierbij samen met het Institute for Religious Freedom. We delen deze informatie breed, zodat burgers en hulpverleners op de hoogte zijn en er adequate (internationale) steun geboden kan worden.

Verder kijken

We kijken ook verder vooruit. Wat hebben de Oekraïners nodig om hun leven weer op te bouwen?  Niet pas wanneer de oorlog stop, maar als het kan al eerder. Het gaat ons hierbij niet om fysieke wederopbouw maar om dat wat nodig is om als gemeenschap het geweld van de oorlog een plek te geven en te werken aan een democratische, vreedzame toekomst.

Peace Engineer Stepan luistert tussen de vluchtelingen

Naarmate de oorlog vordert komen steeds meer steden en dorpen in het oosten van Oekraïne onder vuur te liggen. In Dnipro, de hoofdstad van de aan Donetsk grenzende provincie, komen sinds het begin van de inval grote stromen vluchtelingen aan. De spanningen in de rij voor de distributie van humanitaire hulp lopen hoog op: vluchtelingen weten niet wat er gebeurt en vrezen dat ze niet aan de beurt komen, de medewerkers doen hun uiterste best maar kunnen de vraag naar hulpgoederen met moeite aan.

Vluchtelingen in Dnipro - foto S. Semionov

Peace Engineer Stepan luistert naar de opgewonden menigte totdat ongeveer tweehonderd mensen zeker zijn dat hun zorgen zijn gehoord en serieus worden genomen. Hij brengt een oplossing door te bemiddelen tussen de medewerkers van de humanitaire hulporganisatie en de vluchtelingen. Het verdelen van de hulpgoederen kan daarna efficiënt verlopen en de vluchtelingen hebben vertrouwen in het proces. Als Stepan zich te midden van de groep wachtende vluchtelingen staat, kan hij bemiddelen bij ruzies die dreigen te ontstaan tussen vluchtelingen onderling. Hij helpt de betrokkenen die naar ieders tevredenheid op te lossen. Dit stelt alle aanwezigen in staat hun waardigheid te behouden onder deze moeilijke omstandigheden.

 

Meer lezen:


Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen