PAX gastdeelnemer giro555-actie voor Oekraïne

Beeld: Giro 555

14 maart 2022

PAX is gastdeelnemer van de giro555-actie voor Oekraïne. PAX is blij dat we onze expertise kunnen inzetten binnen het netwerk van samenwerkende hulporganisaties.
 

Sinds 2014 werkt PAX in Oekraïne met vredesactivisten aan dialoog en goed lokaal bestuur. We hebben van dichtbij gezien hoe hard Oekraïners werken aan het opbouwen van een vrije democratische samenleving. Nu zet PAX alles op alles om Oekraïense burgers te beschermen tegen oorlogsgeweld en vreedzame heropbouw te bespoedigen.  

Peace Engineers
PAX runt met lokale partner Dignity Space sinds enkele jaren in Oekraïne de Peace Engineer School. Tientallen Peace Engineers door het hele land zijn hier opgeleid. Hun vaardigheden en inzet zijn onmisbaar voor het bereiken van duurzame vrede. PAX heeft de afgelopen weken dagelijks contact met hen en werkt met hun en andere partners, nu en hopelijk snel nadat het geweld gestopt is, aan een vreedzaam en democratisch Oekraïne. 

Onderzoek
PAX doet actief onderzoek naar explosieve wapens in bevolkte gebieden. PAX deed dit al voor de Russische invasie op 24 februari en heeft dat sindsdien geïntensiveerd. PAX werkt binnen een breed internationaal netwerk aan het verminderen van burgerslachtoffers door het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Onderzoek doen naar het gebruik en de impact van deze wapens (waaronder ook het gebruik van verboden clustermunitie) kan bijdragen aan accountability en de politieke wil van staten om het gebruik van explosieve wapens beter te reguleren. PAX is eveneens pionier op het in kaart brengen van effecten van oorlogsvoering op leefomgeving en milieu en op de impact van oorlog op burgers op de langere termijn. 

Hier kun je meer informatie vinden over de giro555-actie voor Oekraine

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.