Clusterbommen in een olijfboomgaard. Foto Simon Conway
Clusterbommen in een olijfboomgaard. Foto Simon Conway

Clustermunitie 

Clusterbommen in een olijfboomgaard. Foto Simon Conway
PAX zet zich in voor het wereldwijd uitbannen van clustermunitie. Ons doel is dat het Clustermunitieverdrag strikt wordt nageleefd en wij roepen staten op zich bij het verdrag aan te sluiten, als ze dat nog niet hebben gedaan. Het Verdrag verbiedt gebruik, productie, opslag en overdracht van clustermunitie.

Clustermunitie bestaat uit een huls, met daarin tientallen of honderden kleinere bommen, ook wel 'submunities' genoemd. Ze kunnen door vliegtuigen worden afgeworpen of vanaf de grond worden afgevuurd. In de lucht breekt de huls open waardoor de submunitie vrijkomt en een gebied ter grootte van een aantal voetbalvelden met kleine bommen wordt bedekt. Iedereen in dat gebied, militair of burger kan daarbij geraakt worden. Veel van de submunitie explodeert bovendien niet, waardoor ze als een soort landmijnen achterblijven. Clustermunitie zorgt voor veel onschuldige slachtoffers, zowel ten tijde van een conflict als vele jaren daarna. Het grootste deel van de slachtoffers van clustermunitie is burgers (in 2016: 98% van de slachtoffers waarvan de status kon worden vastgesteld).

In 2003 was PAX een van de oprichters van de Cluster Munition Coalition (CMC), een internationale coalitie van niet-gouvernementele organisaties om de humanitaire gevolgen van clustermunitie tegen te gaan. De coalitie telt ruim 350 leden in meer dan 100 landen. In december 2008 ondertekenden 94 landen het Clustermunitieverdrag (Convention on Cluster Munitions) in Oslo. Nederland was een van de ondertekenende landen. Inmiddels hebben 119 landen dit levensreddende verdrag ondertekend. Nederland heeft de Conventie in februari 2011 geratificeerd en sindsdien al zijn voorraden clustermunitie vernietigd. In 2013 heeft Nederland aan Nederlandse financiële instellingen een verbod opgelegd tot directe investeringen in bedrijven die clustermunitie produceren.

Contact

Michel Uiterwaal, Programmaleider Financiële sector, wapens en conflict, uiterwaal(javascript needed for readable email)paxforpeace.nl 


Activiteiten & Resultaten

3824_2017-worldwide-investments-100x135.jpg

Onderzoek

PAX wil investeringen in producenten van clustermunitie een halt toeroepen. Het jaarlijkse onderzoek, dat voor het eerst in 2009 is gepubliceerd, wordt deels uitgevoerd door het Nederlandse onderzoeksbureau Profundo. Het rapport onderzoekt welke financiële instellingen investeren in producenten van clustermunitie. We benadrukken daarnaast ook welke financiële instellingen het goede voorbeeld geven en zijn gestopt met deze investeringen. De meest recente update van het rapport is gepubliceerd op 23 mei 2017.

472_stop-explosive-investments_0.jpg

Campagne Stop Explosieve Investeringen

PAX en de Cluster Munition Coalition leiden de campagne Stop Explosieve Investeringen. We pleiten voor nationale wetgeving die investeringen in clustermunitie verbiedt en roepen financiële instellingen op beleid te maken dat investeringen in producenten van clustermunitie voorkomt.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen