‘Clustermunitie gebruikt in Libië’

Beeld: Restant van een RBK-series clusterbom in de buurt van Sirte, maart 2015.

17 maart 2015

In Libië is clustermunitie ingezet. Dat meldt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Clustermunitie is wereldwijd verboden onder het Clustermunitieverdrag vanwege het grootschalige humanitaire leed dat het wapen veroorzaakt.

Human Rights Watch, net als PAX oprichter en lid van de internationale Cluster Munition Coalition, stelt dat er sinds december in ieder geval op twee plaatsen gebruik is gemaakt van clustermunitie. Libië is verdeeld tussen twee partijen die strijden om de macht: de internationaal erkende regering in het oosten van het land en een zelfuitgeroepen regering gesteund door een alliantie van milities- bekend als Libya Dawn – vanuit Tripoli. Welke partij verantwoordelijk is voor de inzet van de verboden clustermunitie kon niet worden vastgesteld.

HRW baseert zich op telefonische interviews met ooggetuigen en fotomateriaal. Daarop zijn overblijfselen te zien van clusterbommen die in februari zijn gevonden in Bin Jawad en in maart in Sirte. De Libische luchtmacht heeft beide locaties recentelijk gebombardeerd, maar ontkent dat het daarbij clustermunitie heeft gebruikt.
 
Gevaar voor burgers
Clustermunitie bevat tientallen en soms honderden kleinere explosieven, ook wel submunities genaamd. Deze submunities kunnen een gebied ter grootte van een aantal voetbalvelden bedekken. Veel van de submunities explodeert niet, waardoor ze als net als landmijnen werken. Clustermunitie vormt dan ook met name een groot gevaar voor burgers, zowel tijdens maar ook lang ná conflicten.

Momenteel zijn 116 landen aangesloten bij het Clustermunitieverdrag (CCM) dat deze wapens verbiedt. Libië, waar in 2011 door overheidstroepen van Khadaffi ook clustermunitie werd gebruikt, is geen lid van het verdrag.

PAX maakt zich zorgen over het gebruik van clustermunitie in Libië. Het is zaak dat de Libische autoriteiten de berichten onderzoeken en dat Libië zich zo spoedig mogelijk aansluit bij het Clustermunitieverdrag en deze wapens voorgoed verbiedt. Alle betrokken partijen bij het conflict moeten afzien van het gebruik van clustermunitie en onmiddellijk hun voorraden vernietigen.

Meer weten?
Meer weten over ons werk tegen clustermunitie, zie ons programma Clustermunitie. Voor meer informatie over het conflict in Libië, zie: Making sense of Libya

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief