clustermunitie

Steun Oekraïne; lever geen clustermunitie  

Beeld: Een B-1 Lancer bombardeert een gebied met clusterbommen.Photo Wikimedia Commons CC

11 juli 2023

PAX heeft grote zorgen over het Amerikaanse voornemen om artilleriegranaten met clustermunitie te leveren aan Oekraïne. Sinds de Russische invasie voert Oekraïne een intense oorlog om zich te verdedigen tegen de Russische agressie en bezet grondgebied terug te veroveren. Daarvoor zijn de juiste middelen nodig om de bezetter te verdrijven, conform de internationale rechtsprincipes ter bescherming van burgers. PAX steunt deze strijd, maar wijst het gebruik van clustermunitie daarin af: dit wapen maakt geen onderscheid tussen burgers en strijders en kan nog decennialang burgerslachtoffers eisen. 

PAX sprak zich in maart 2022 al uit tegen het gebruik van clusterbommen door het Russische leger in de agressieoorlog tegen Oekraïne. We herhalen hierbij deze oproep en spreken ons met Human Rights Watch en andere organisaties ook uit tegen de levering van clustermunitie aan Oekraïne door de Verenigde Staten en het gebruik hiervan door Oekraïne.  

PAX veroordeelt categorisch de inzet van clustermunitie. Deze wapens zouden nergens ter wereld gebruikt mogen worden, omdat het risico op burgerslachtoffers te groot is. De bommen en granaten hebben een wijd bereik, en onontplofte deeltjes die blijven liggen vormen nog jaren een gevaar voor burgers. In andere contexten zien we dat vooral kinderen vaak het slachtoffer worden van niet-ontplofte deelexplosieven. 

PAX zet zich als medeoprichter van de internationale Clustermunitie Coalitie (ICBL-CMC) sinds 2003 in voor een eind aan het gebruik van clustermunitie wereldwijd. Dit leidde in 2008 tot een verdrag dat het produceren, bewaren en vervoeren van clustermunitie verbiedt. Noch Rusland, noch Oekraïne, noch de VS hebben dit verdrag ondertekend.  

Nederland heeft het verdrag wel ondertekend, en zich daarmee verplicht om zich in te spannen om landen die het verdrag niet ondertekend hebben op te roepen om af te zien van het gebruik van clustermunitie. Als bondgenoot van de VS en Oekraïne en als NAVO-lid moet ook Nederland zich uitspreken tegen de levering en het gebruik van clusterbommen. Ook Rusland moet hierop aangesproken blijven worden. Het inzetten van clustermunitie door Rusland mag geen voorwendsel zijn om het gebruik van deze wapens te normaliseren. 

PAX heeft zich eerder uitgesproken voor wapenleveranties aan Oekraïne om het land in staat te stellen haar burgers te beschermen tegen de agressie vanuit Rusland. Aan dat standpunt verandert niets. Maar clusterbommen beschermen geen burgers. De Verenigde Staten en andere bondgenoten moeten zich maximaal inzetten om Oekraïne op andere manieren te helpen.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief