‘ISIS gebruikt clustermunitie’

Beeld: Clustermunitie bestaat uit verschillende wapencontainers, met daarin vaak honderden kleinere bommen, ook wel submunitie genaamd.

2 september 2014

Er zijn sterke aanwijzingen dat terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) in het noorden van Syrië clustermunitie heeft gebruikt. Dat meldt Human Rights Watch. Het is daarmee de eerste niet-statelijke groep die clustermunitie gebruikt sinds deze wapens in 2008 verboden werden.

Bij de aanval met vanaf de grond afgevuurde clustermunitie door ISIS zou een kind van 11 om het leven zijn gekomen. Het feit dat ook niet-statelijke groepen clustermunitie gebruiken, onderstreept de noodzaak voor alle landen die dit nog niet hebben gedaan om zo snel mogelijk lid te worden van het Clustermunitieverdrag en bestaande voorraden clustermunitie te vernietigen.

Ook de Syrische regering heeft sinds juni 2012 clustermunitie gebruikt; voor zover bekend als laatste op 21 augustus. De jaarlijkse Cluster Munition Monitor die vorige week verscheen, laat zien dat bij aanvallen met clustermunitie en ongelukken met niet-geëxplodeerde submunities in Syrië in 2012 en 2013 minstens 1584 slachtoffers vielen. In 97% van de gevallen betrof dit burgers. De eerste helft van 2014 werden al honderden slachtoffers van clustermunitie gemeld.

Het gebruik van clustermunitie in Syrië en recent ook Oekraïne en Zuid-Soedan, waarbij in de laatste twee gevallen onduidelijk is door wie, is deze week onderwerp van gesprek tijdens de jaarlijkse bijeenkomst over het Clustermunitieverdrag in Costa Rica. Ook PAX neemt hier als  lid van de Cluster Munition Coalition aan deel.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!