Clustermunitie

Beeld: Cluster Bombs in Olive Grove. Photo Simon Conway

PAX zet zich in voor het wereldwijd uitbannen van clustermunitie. Ons doel is dat het Clustermunitieverdrag strikt wordt nageleefd en wij roepen staten op zich bij het verdrag aan te sluiten, als ze dat nog niet hebben gedaan. Het Verdrag verbiedt gebruik, productie, opslag en overdracht van clustermunitie.

Clustermunitie bestaat uit een huls, met daarin tientallen of honderden kleinere bommen, ook wel ‘submunities’ genoemd. Ze kunnen door vliegtuigen worden afgeworpen of vanaf de grond worden afgevuurd. In de lucht breekt de huls open waardoor de submunitie vrijkomt en een gebied ter grootte van een aantal voetbalvelden met kleine bommen wordt bedekt. Iedereen in dat gebied, militair of burger kan daarbij geraakt worden. Veel van de submunitie explodeert bovendien niet, waardoor ze als een soort landmijnen achterblijven. Clustermunitie zorgt voor veel onschuldige slachtoffers, zowel ten tijde van een conflict als vele jaren daarna. Het grootste deel van de slachtoffers van clustermunitie is burgers (in 2016: 98% van de slachtoffers waarvan de status kon worden vastgesteld).

In 2003 was PAX een van de oprichters van de Cluster Munition Coalition (CMC), een internationale coalitie van niet-gouvernementele organisaties om de humanitaire gevolgen van clustermunitie tegen te gaan. De coalitie telt ruim 350 leden in meer dan 100 landen. In december 2008 ondertekenden 94 landen het Clustermunitieverdrag (Convention on Cluster Munitions) in Oslo. Nederland was een van de ondertekenende landen. Inmiddels hebben 119 landen dit levensreddende verdrag ondertekend. Nederland heeft de Conventie in februari 2011 geratificeerd en sindsdien al zijn voorraden clustermunitie vernietigd. In 2013 heeft Nederland aan Nederlandse financiële instellingen een verbod opgelegd tot directe investeringen in bedrijven die clustermunitie produceren.

Contact

Cor Oudes, Programme Manager 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!