Clustermunitie

PAX zet zich in voor een wereld zonder clustermunitie. Clustermunitie maakt geen onderscheid tussen burgers en militairen en vormt vaak jaren na een conflict nog een risico voor burgers. Ons doel is dat alle landen het internationale verdrag dat clustermunitie verbiedt ondertekenen en naleven, en dat clustermunitie nergens ter wereld meer wordt ingezet.

Beeld: Cluster Bombs in Olive Grove. Photo Simon Conway

Clustermunitie veroorzaakt onacceptabel leed onder burgers. Dit heeft staten en civil society, waaronder PAX, ertoe bewogen om wereldwijd samen te werken en dit wapen voorgoed te verbieden. De 2008 Conventie over Cluster Munitie (CCM) verbiedt het ontwikkelen, produceren, verkrijgen, opslaan, doorvoeren, en gebruik van clustermunitie en verplicht landen tot hulp aan slachtoffers en hun gemeenschappen.  PAX roept landen op het internationale verdrag te ondertekenen en na te leven, en roept alle strijdende partijen op clustermunitie nooit meer in te zetten.     

Wat is clustermunitie?

Clustermunitie bestaat uit een huls, met daarin tientallen of zelfs honderden kleinere bommen, ook wel ‘submunities’ genoemd. Ze kunnen door vliegtuigen worden afgeworpen of vanaf de grond worden afgevuurd. In de lucht breekt de huls open waardoor de submunitie vrijkomt en een gebied soms ter grootte van een aantal voetbalvelden met kleine bommen wordt bedekt. Iedereen in dat gebied, militair of burger kan daarbij worden geraakt. Veel van de submunitie ontploft bovendien niet tijdens de inzet, waardoor ze als een soort landmijnen achterblijven en alsnog afgaan als ze bijvoorbeeld worden opgepakt of verschoven. Clustermunitie zorgt voor veel slachtoffers, zowel ten tijde van een conflict als vele jaren daarna. Het grootste deel van de slachtoffers van clustermunitie is burgers.   

Clustermunitie de wereld uit 

Wat hebben we bereikt?

2003

Oprichting CMC

In 2003 waren we een van de oprichters van de Cluster Munition Coalition (CMC), een internationale coalitie van niet-gouvernementele organisaties om de humanitaire gevolgen van clustermunitie tegen te gaan. De coalitie heeft leden in ruim 100 landen.

December 2008

Ondertekening Clustermunitieverdrag

94 landen ondertekenden het Clustermunitieverdrag  (Convention on Cluster Munitions) in Oslo. Nederland was een van de ondertekenende landen. Inmiddels hebben meer dan 120 landen dit levensreddende verdrag ondertekend.

Februari 2011

Ratificatie door Nederland

Nederland heeft de Conventie in februari 2011 geratificeerd en sindsdien al zijn voorraden clustermunitie vernietigd. 

2013

Verbod op investeringen

In 2013 heeft Nederland aan Nederlandse financiële instellingen een verbod opgelegd tot directe investeringen in bedrijven die clustermunitie produceren. 

Wat willen we?

PAX roept alle staten op zich aan te sluiten bij het clustermunitieverdrag en het te implementeren. Verder roepen we alle conflictpartijen op om af te zien van het gebruik van clustermunitie omdat ze geen onderscheid maken tussen burgers en militairen en vaak jarenlang blijven liggen

Stop Explosive Investments

PAX leidde van 2009 tot 2018 wereldwijd een campagne tegen investeringen in clustermunitie producenten. We pleiten voor nationale wetgeving die investeringen in clustermunitie verbiedt en roepen financiële instellingen op beleid te maken dat investeringen in producenten van clustermunitie voorkomt. Voor meer informatie zie de Stop Explosive Investments pagina hier: www.stopexplosiveinvestments.org  

Accepteer alsjeblieft marketing om video's en andere externe media te bekijken. Herlaad pagina na accepteren van de cookies.
Uitlegvideo Explosive Investments

Rapporten

Partners

Contact

Roos Boer, Project Leader Humanitarian Disarmament