Wat is de Vredesweek?

Vredesweek 2024 » Wat is de Vredesweek?

Vrede lijkt vanzelfsprekend, maar de realiteit is anders. Het vereist voortdurende aandacht, vooral in een tijd van toenemende onverdraagzaamheid in onze eigen samenleving en onophoudelijk geweld elders. Gelukkig gebeurt er al iets aan.

Veel mensen verlangen naar contact met buurtgenoten die tot nu toe een vreemde voor ze zijn. Of willen vredesactivisten ver weg graag een hart onder de riem steken door ze een bemoedigende en hoopgevende boodschap te sturen. Als je goed om je heen kijkt zie je dat op veel plekken moedige mensen die zich met vallen en weer opstaan blijven inzetten voor vrede.

Tijdens de nationale Vredesweek, dé actieweek voor vrede van PAX, laten we al meer dan 50 jaar samen met duizenden mensen zien dat het ook anders kan. In onze eigen straat en buurt. Samen met scholen en studievereniginge, boekhandels, bibliotheken en gemeenten zetten we vrede op de kaart. In het hele land worden er honderden activiteiten georganiseerd: van filmavonden tot festivals, van maaltijden tot masterclasses, van vieringen tot debatten. Honderden verschillende lokale activiteiten komen samen in één nationale Vredesweek. Samen maken we een krachtig geluid. Doe je met ons mee?

(On)Vrede, en nu?
Democratie onder druk

Lees meer over het thema van 2023 in het Vredesweekessay

Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft, ongeacht achtergrond of gender. Met een eerlijke en rechtvaardige verdeling van macht. Met zeggenschap voor burgers en lokale gemeenschappen. Met sterke democratische waarden en instituten. In dit essay legt Dion van den Berg deze bijzondere link tussen vrede en democratie nader toe.

Lees meer

Doe jij mee met de Vredesweek 2023?

Tijdens de Vredesweek stelt PAX verschillende producten ter beschikking. De vredesweekmaterialen zijn gratis, je betaalt alleen vaste verzendkosten als je fysieke producten (posters, folders, etc) bestelt. Zorg bijvoorbeeld dat mensen weten dat je ook deelneemt aan de Vredesweek met een poster voor op je raam of in de straat.

Kijk hier de Vredesweek van 2022 terug

De vorige editie stond volledig in het teken van Generatie Vrede: de generatie die burgers verenigt die in actie willen komen voor vrede – over grenzen en dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. De vredesbeweging anno 2022 verbindt jong en oud in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld. Van de generatie die zich nog herinnert hoe mensen massaal de straat op gingen tegen kernwapens, tot een nieuwe generatie jongeren die zich steeds meer zorgen maken over hún toekomst.


De PAX vredesweek 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief