Vredesweek 2023

Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog en hoe dit eruit ziet en tot stand komt, gaat iedereen aan. Daarom organiseert PAX al meer dan 50 jaar met duizenden mensen de vredesweek. Ook dit jaar zullen van 16 t/m 24 september 2023 honderden lokale activiteiten samenkomen met een gemeenschappelijk doel: vrede. Dit jaar kijken we naar onze democratie die onder druk staat.

Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft, ongeacht achtergrond of gender. Met een eerlijke en rechtvaardige verdeling van macht. Met zeggenschap voor lokale gemeenschappen. Met sterke democratische waarden en instituten.  

In Nederland geloven we graag dat wij die zaken op orde hebben. Maar onze democratie staat onder druk. Steeds meer mensen wantrouwen de rechtstaat, de politiek, de media. Conflict, haat en geweld liggen dagelijks op de loer en als we eerlijk naar de stand van zaken kijken zien we dat het systeem in Nederland piept en kraakt onder structureel onrecht, dat de verdeling van macht scheef is en dat het sociale weefsel dat onze samenleving bij elkaar houdt afbreekt. 

Wij weten als geen ander welke gevaren op de loer liggen als machtsverhoudingen steeds verder uit balans raken en mensen het vertrouwen in instanties en elkaar kwijtraken. En daar moeten we iets mee. Want hoe kunnen we in buitenlandse conflictgebieden aan vrede en veiligheid bouwen, als de basis waarop ons eigen land is gebouwd op haar grondvesten staat te schudden? 

Doe mee met ons onderzoek. Praat mee en sluit je aan.

Daarom gaan we, naast ons internationale werk, ook weer aan de slag in Nederland. Om te bouwen aan een sterke, weerbare democratie die oog heeft voor de belangen van burgers, voor kwetsbare mensen. Dat doen we met elkaar. En met een kritische blik naar bedrijven, overheden en bestuurders.

Waar maak jij je zorgen over? Hoe werk je aan democratie in een land dat van zichzelf denkt alles op orde te hebben? Dat willen we samen gaan uitzoeken. Met jou. Doe met ons mee en sluit je aan. 

Doe mee

Programma

Van 16 t/m 24 september 2023 worden er door het hele land activiteiten georganiseerd. Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en locaties vind je in de agenda. Daarnaast organiseert PAX een centraal programma.

Wat is de Vredesweek?

Vrede lijkt vanzelfsprekend, maar de realiteit is anders. Tijdens de nationale Vredesweek, dé actieweek voor vrede van PAX, laten we met duizenden mensen zien dat we het anders willen en dat het anders kan. 

PAX Duiven 2023

Door bijzondere vredesinitiatieven en -activisten te eren met een PAX Duif, willen we anderen inspireren. Dit jaar is er een extra Duif voor de winnaar van de PAX Duif Publieksprijs. Geef je stem aan jouw favoriete kandidaat.

Lokale activiteiten

Niet alleen PAX organiseert activiteiten tijdens de vredesweek, maar door de Ambassades van Vrede organiseren activiteiten door het hele land, bekijk het overzicht.

Webshop

Tijdens de Vredesweek stelt PAX zowel digitale als fysieke producten ter beschikking die je kunt gebruiken bij het organiseren van vredes-activiteiten.

Wat kun jij doen?

Wil je graag in actie komen tijdens de Vredesweek en kun je wel wat hulp gebruiken? PAX helpt je graag op weg met inspirerende ideeën en praktische tips. 

Steun ons werk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt! 

(On)Vrede, en nu?
Democratie onder druk

Lees meer over het thema van 2023 in het Vredesweekessay

Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft, ongeacht achtergrond of gender. Met een eerlijke en rechtvaardige verdeling van macht. Met zeggenschap voor burgers en lokale gemeenschappen. Met sterke democratische waarden en instituten. In dit essay legt Dion van den Berg deze bijzondere link tussen vrede en democratie nader toe.

Lees meer

De PAX vredesweek wordt mede mogelijk gemaakt door:

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.