Gevechtspauze in Gaza moet leiden tot permanent staakt-het-vuren 

Beeld: Mohammed Abed/AFP/ANP

23 november 2023

PAX vindt het goed dat een akkoord is gesloten tussen Israël en Hamas over een bestand van vier dagen, maar benadrukt dat een permanent staakt-het-vuren noodzakelijk blijft. 

Naast het tijdelijk neerleggen van de wapens is overeengekomen dat gevangenen worden uitgeruild. Hamas zou vijftig gijzelaars vrijlaten, Israël honderdvijftig gevangenen, onder wie kinderen. Mogelijk worden meer gevangenen vrijgelaten en het bestand daarmee iets verlengd. Ook zouden honderden vrachtwagens met humanitaire hulp worden toegelaten. Premier Netanyahu van Israël heeft al aangegeven dat de oorlog na het bestand sowieso doorgaat. 

Humanitaire hulp

Dit tijdelijke bestand is positief, omdat gevangenen kunnen worden vrijgelaten en humanitaire hulp verleend. Na weken van wurgende blokkade van Gaza is dat letterlijk van levensbelang. Maar meer is nodig, want als straks de oorlog weer doorgaat en humanitaire hulp wederom wordt geblokkeerd, zijn we terug bij af. Dit terwijl nu al meer dan 14.000 Palestijnen zijn gedood, grotendeels burgers, en ongeveer de helft van de huizen in Gaza zijn beschadigd of zelfs helemaal verwoest. Het Israëlische geweld is disproportioneel en gaat gepaard met veel oorlogsmisdaden. Dat moet simpelweg stoppen, niet enkel gepauzeerd worden. Ook biedt dit akkoord geen oplossing voor hen die achterblijven en nog niet vrij zijn.  

Escalatie op de Westelijke Jordaanoever

Bovendien zegt dit bestand niets over de Westelijke Jordaanoever, waar afgelopen weken het geweld ook enorm is geëscaleerd. Hierdoor zijn al meer dan tweehonderd Palestijnen gedood en hele gemeenschappen door het Israëlische leger en gewelddadige kolonisten verdreven.  

PAX blijft hierom oproepen tot een permanent staakt-het-vuren en wijst er verder op dat Nederland op geen enkele manier steun moet verlenen aan en al helemaal niet betrokken moet zijn bij oorlogsmisdaden door Israël. Daarom moet Nederland ook diplomatiek stelling nemen tegen het excessieve Israëlische geweld en stoppen met wapenleveranties aan Israël. Hopelijk kan de Tweede Kamer, die hier vandaag over in debat gaat, het kabinet Rutte hiertoe oproepen.   

Steun ons werk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief