Lundin War Crimes Trial Podcast

Dit is de Lundin War Crimes Trial, een podcastserie geproduceerd door PAX en Global Idé over de zaak tegen het Zweedse bedrijf Lundin, beschuldigd van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Zuid-Sudan van 1999 tot 2003.

De podcast is ook beschikbaar op onder andere Spotify en Apple Podcasts.

Aflevering 7

Er zijn verschillende internationale bindende en niet-bindende verdragen ingesteld om slachtoffers van oorlogsmisdaden te beschermen, maar in hoeverre komt de internationale gemeenschap haar verplichtingen na? In deze aflevering bespreken we hoe het juridische systeem tekortschiet voor slachtoffers en hoe dit kan worden verholpen. Je krijgt ook de laatste updates van het proces.


Aflevering 6

Op 22 november 2023 besloot de rechtbank om de eisen van de Zuid-Soedanese eiser voor schadevergoeding te scheiden van het proces over oorlogsmisdaden. In plaats daarvan zullen de slachtoffers aparte civiele zaken moeten starten waarbij ze elk 45.000 euro moeten storten. De rechtbank voert aan dat de claims voor schadevergoeding te laat zijn ingediend en dat de volmachten nog ontbreken. Wat zal dit betekenen voor de slachtoffers?


Aflevering 5

Wie zijn de mannen achter het Lundin olieconsortium en wat is er gebeurd met de winst van de oliewinning in Soedan? Het familiebedrijf Lundin is overgedragen aan de derde generatie nu het bedrijf zich probeert te rebranden en zich richt op groene energie.


Aflevering 4

Het proces gaat verder en stukje bij beetje bouwen de aanklagers hun zaak op. Interne rapporten, veiligheidslogboeken, ontmoetingen tussen het bedrijf en vertegenwoordigers van de Soedanese regering en rapporten van mensenrechtenorganisaties worden gebruikt als stukjes in de grote puzzel van de aanklager.


Aflevering 3

The Hope For Justice Sarah Simon was tien jaar oud toen de oorlog naar de staat Unity kwam en haar leven voorgoed veranderde. Nu woont ze in Kenia, maar ze droomt ervan om op een dag terug te keren naar haar geboortestad Leer.


Aflevering 2

En zo begint het proces In de ochtend van 5 september 2023 staat er een rij voor de rechtbank van Stockholm. Journalisten uit Zweden en het buitenland hebben zich verzameld om het langste proces in de Zweedse geschiedenis te volgen.


Aflevering 1

In de eerste aflevering van de Lundin War Crimes Trial podcast ontmoeten we twee experts die ons meenemen naar de oorsprong van de zaak. Wat was het verband tussen olie en de oorlog in Soedan? Hoe beïnvloedde Lundins zoektocht naar olie de mensen die in het concessiegebied woonden?


Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!