Elke dag vallen er 100 burgerdoden bij conflicten en raken vele malen meer mensen gewond. Vaak zonder erkenning, hulp of rechtvaardigheid. Wanneer we het hebben over oorlog en de schade die het met zich meebrengt, wordt het perspectief van ‘gewone burgers’ vaak achterwege gelaten.
In de Civilian Protection Podcast – een samenwerking tussen Center for Civilians in Conflict (CIVIC) en PAX – laten we de stemmen van mensen die conflict hebben doorstaan juist wel horen. Deze podcast gaat over de gevaren waarmee zij geconfronteerd worden en de keuzes die ze maken, maar ook over wat we kunnen doen om mensen wereldwijd beter te beschermen tegen de gevolgen van conflict. Wij vinden namelijk dat het tijd is om burgers centraal te stellen in de gesprekken over oorlog en conflict. Je kunt de Civilian Protection Podcast ook volgen op bijvoorbeeld Spotify of Apple Podcastts of op X en Instagram. De voertaal van de podcast is Engels. Maar je kunt de afleveringen ook gewoon hieronder luisteren.
Seizoen 3
The State of Protection: A Conversation with CIVIC and PAX Leadership
In deze aflevering een gesprek tussen Rolien en Udo, de directeuren van respectievelijk PAX en CIVIC. Ze bespreken het politieke landschap en de belangrijkste uitdagingen bij het beschermen van burgers, verontrustende trends en wat hen op de been houdt. Dit is voorlopige de laatste aflevering in de serie over civiele bescherming.
Gasten: Udo Jude Ilo, Interim Executive Director bij CIVIC, en Rolien Sasse, Executive Director bij PAX.
Een volledig transcript van deze aflevering vind je hier.
Counting the Death Toll in Gaza
Op 7 oktober viel Hamas Israël binnen, waarbij militanten naar schatting 1,200 mensen doodden en meer dan 200 mensen gijzelden. Sindsdien heeft de Israëlische reactie – bestaande uit hevige bombardementen en een grondoffensief – extreme destructie veroorzaakt. Op het moment van opname zouden meer dan 13,000 Palestijnen, waaronder 5,500 kinderen, zijn gedood. In deze aflevering spreken we met Emily Tripp, directeur van monitoringsorganisatie Airwars, over deze aantallen, hoe het ‘tellen’ van burgerdoden in zijn werk gaat en waarom dit zulk belangrijk werk is.
Conflict and Displacement in Nagorno-Karabakh
Op 19 september nam Azerbeidzjan middels een 24-uur durende militaire operatie de volledige controle over van Nagorno-Karabach, een betwist gebied dat het centrum vormt van een conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. In de daaropvolgende dagen en weken zijn tienduizenden etnische Armeniërs gevlucht: bijna de gehele bevolking van Nagorno-Karabach. In deze aflevering is Alissa de Carbonnel te gast, adjunct-directeur Europa en Centraal-Azië bij de International Crisis Group, om te vertellen over het conflict en de huidige humanitaire crisis.
Oorlog in Soedan
In seizoen 3 van de Civilian Protection Podcast volgen we het nieuws over conflicten en burgerbescherming, maar kijken we ook naar wat de krantenkoppen mogelijk missen. In deze aflevering richten we ons op het conflict in Soedan dat al sinds april 2023 een gruwelijke tol op talloze burgerleven eist. Kholood Khair, oprichter en directeur van de Soedanese denk-en-doetank Confluence Advisory, bespreekt wat er in Soedan gebeurt en waarom, de daaruit voortvloeiende aanvallen op burgers en het maatschappelijk middenveld, en wat burgers er ter plekke aan doen.
Seizoen 2
Community-Based Protection in Nigeria
Burgers moeten niet alleen als slachtoffers van conflict gezien worden, maar ook als experts met betrekking tot de conflicten om hen heen. In deze aflevering leidt gast-host Bulus Mungopark (CIVIC) ons naar het noordoosten van Nigeria om te tonen hoe enkele gemeenschappen daar succesvol hun eigen veiligheidsbelangen bepleiten en verbeteren ten midden van geweld en conflict.
Police Performance in South Sudan: The Law Enforcement Gap
In deze aflevering praten Annie en Marc met mensen in Zuid-Soedan over lokale percepties van de politie, welke barrières mensen tegenkomen als ze effectieve politie-assistentie zoeken en wat er kan gebeuren als mensen hun bescherming in eigen handen nemen.
Conflict, Climate, and the Environment, Part I: Ukraine
Het burgerleed veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne na de Russische inval in februari 2022 is enorm. Maar het nieuws over doden, gewonden en materiële schade overschaduwt aandacht voor de langetermijngevolgen van dit conflict. In deze aflevering onderzoeken we hoe militaire operaties in Oekraïne milieuschade veroorzaken en wat de gevolgen hiervan zijn voor burgers. En we bespreken waarom bescherming van het milieu bijdraagt aan bescherming van burgers.
Een historische verklaring over explosieve wapens in bevolkte gebieden
Het bombarderen van dorpen en steden, oftewel het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden, is een gevaar voor burgers. Het leidt tot vernietiging van infrastructuur en humanitaire gevolgen op de lange termijn. Afgelopen november werd in Dublin een historische verklaring over het gebruik van deze wapens in bevolkte gebieden getekend door meer dan 80 landen. In deze aflevering nemen we je mee achter de schermen en laten we zien hoe deze historische politieke verklaring tot stand kwam.
Made in the USA: Arms Sales & Civilian Harm
Op 22 april 2018 lieten vliegtuigen een bom vallen op een bruiloft in Al-Raqa, een dorp in Jemen. De aanval resulteerde in 21 doden, waaronder elf kinderen, en 97 gewonden. De vliegtuigen waren afkomstig van een door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten-geleide militaire coalitie. De gebruikte bom was gemaakt en verkocht in de Verenigde Staten. In deze aflevering onderzoeken we het systeem achter de Amerikaanse wapenhandel en het Amerikaanse beleid dat deze aanval, en vele vergelijkbare, mogelijk hebben gemaakt.
Seizoen 1
De Invasie in Oekraïne
Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sinds die dag zijn er duizenden burgers gedood of gewond geraakt en zijn meer dan tien miljoen mensen ontheemd geraakt of hebben Oekraïne als vluchteling verlaten. In deze aflevering delen de medewerkers van CIVIC in Oekraïne hun ervaringen tijdens de oorlog, de gevaren waarmee burgers worden geconfronteerd en wat er moet gebeuren om hen beter te beschermen.
Dank voor het luisteren naar seizoen 1 van de Civilian Protection Podcast. Wij gaan aan de slag met seizoen 2 en horen graag wat onze luisteraars vinden van de Civilian Protection Podcast.
De nasleep van ‘Hawija’
In juni 2015 voerden Nederlandse F-16’s een luchtaanval uit op een ISIS-munitiefabriek in de Iraakse stad Hawija. De luchtaanval veroorzaakte veel meer schade dan verwacht. In deze aflevering leggen Mohammed Abdulkareem Khthar, Hoofd Programma’s bij de Iraakse NGO Al-Ghad, en Nederlandse journalist Judit Neurink uit wat de impact van deze luchtaanval is op de inwoners van Hawija, zowel direct na het bombardement als in de jaren erna, en waarom zij vinden dat het tijd is voor erkenning door de Nederlandse regering.
Afghanistan: A Legacy of Harm
In augustus 2021, trokken Amerikaanse en internationale troepen zich na 20 jaar oorlog terug uit Afghanistan. In deze aflevering praten we met Shaharzad Akbar, voorzitter van de ‘Afghanistan Independent Human Rights Commission’, over de erfenis van de jarenlange oorlog in Afghanistan en wat dit betekent voor de toekomst van Afghaanse burgers.
People-centered Peacekeeping
Een ‘people-centered’ aanpak door VN-vredesmissies klinkt logisch: bescherm en luister naar de mensen die je hoort te beschermen. Maar wat houdt dat écht in? In deze aflevering praten we met experts uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties over waarom een ‘people-centered’ aanpak zo belangrijk is en welke uitdagingen het effectief uitvoeren van deze aanpak met zich meebrengt.
In search of answers
In Somalië zit een gezin te eten. Voordat het avondeten voorbij is, is hun leven onomkeerbaar veranderd. Een Amerikaanse luchtaanval heeft hun huis getroffen. Helaas is dit geen onbekend tafereel voor burgers die in conflictgebieden wonen. In deze aflevering, in gesprek met experts uit Somalië en Jemen, wordt onderzocht wat er gebeurt na schade en met welke uitdagingen burgers worden geconfronteerd bij het zoeken naar antwoorden, erkenning en herstel.
More Than Numbers
In 2014 neemt ISIS de Iraakse stad Mosul in. Wat volgt, is een grootschalig conflict tussen ISIS, het Iraakse leger en een door de VS-geleide internationale coalitie waar ook Nederland aan deelneemt. Te midden van al dit geweld documenteert de Irakese historicus Omar Mohammed onder het pseudoniem ‘Mosul Eye’ het conflict en bijkomende burgerleed om hem heen. Hij riskeert zijn leven en doet er alles aan om de namen van de slachtoffers vast te leggen in de hoop dat zij nooit vergeten zullen worden.
Bonusmateriaal: Luister hier het volledige interview met Omar Mohammed (Mosul Eye) terug.
Trailer – De Civilian Protection Podcast: Een introductie
Hosts Annie Shiel, Senior Advisor for US Policy and Advocacy bij CIVIC, en Marc Garlasco, militair adviseur bij PAX, leggen uit wat luisteraars kunnen verwachten van de Civilian Protection Podcast. Deze podcast – een samenwerking tussen CIVIC en PAX – deelt de ervaringen van mensen in conflictgebieden en vertelt over de gevaren waarmee zij geconfronteerd worden, de keuzes die zij maken en wat wij kunnen doen om ze beter te beschermen. Wij geloven namelijk dat het tijd is om burgers centraal te stellen in de gesprekken over oorlog en conflict.