Nuon-Vattenfall heeft de goede toon te pakken inzake bloedkolen

Beeld: News Oresund https://www.flickr.com/photos/newsoresund/18661154452/in/photostream/

4 mei 2017

Op de jaarvergadering van de Zweedse energiereus Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, toonde het bedrijf bereidheid te werken aan beëindigen van schendingen van mensenrechten bij het winnen van steenkool en compensatie voor slachtoffers en nabestaanden van eerder geweld in de regio Cesar in Colombia.

PAX is bemoedigd door deze constructieve houding en verwacht van Vattenfall de daad bij het woord. Maina van der Zwan van PAX was bij de vergadering aanwezig: “De houding van Vattenfall is in de loop van de tijd echt veranderd. Ze zeggen nu echt te willen werken aan resultaten voor slachtoffers van bloedkolen.”

Economische druk
De bereidheid om slachtoffers tegemoet te komen werd zo verwoord door de hoogste baas van het bedrijf, Magnus Hall: “Het is onze bedoeling om concrete actie te eisen van alle betrokkenen. We willen genoegdoening voor de slachtoffers en we gaan economische druk zetten om dat snel te bereiken.” Vattenfall voert daarvoor onderzoek uit over de naleving van mensenrechten in Colombia bij steenkoolwinning. De resultaten daarvan worden van de zomer gepubliceerd. PAX was bij een deel van deze controle aanwezig en is onder de indruk van de grondigheid waarmee het onderzoek wordt uitgevoerd.

Geweld in Cesar
De mijnstreek Cesar wordt geteisterd door extreem geweld en gedwongen verhuizingen. Tussen 1996 en 2006 werden 3100 mensen vermoord en 55 duizend boeren van hun land verdreven. In de afgelopen jaren, zo blijkt uit onderzoek van PAX, zijn de moordaanslagen en bedreigingen weer toegenomen. Sinds de laatste jaarvergadering van Vattenfall zijn drie leidende activisten, die in conflict waren met mijnbedrijven, in Cesar vermoord. Veel anderen kregen doodsbedreigingen, die vaak via kinderen en andere familieleden werden overgebracht.  

Voorzitter van de Raad van Bestuur van Vattenfall, Lars Nordström, zei tijdens de vergadering: Het is geen ‘business as usual’, en we willen ook niet zomaar van deze situatie weglopen. We hebben een derde mogelijkheid, we eisen verbetering van de situatie en ondersteunen die eis met economische druk. Een doel op lange termijn kan niet betekenen dat we nu niets doen, ook niet als het gaat om mensenrechten.

Volgens Maina van der Zwan van PAX is dit een belangrijks stap: “Vraag is nu of Vattenfall de moed heeft om echte ingrijpende maatregelen van de mijnbedrijven te vragen voor genoegdoening voor de slachtoffers van het geweld in het verleden en ook tegen het huidige geweld. Alleen dan wordt het bedrijf een voorloper in het veld van Europese energiemaatschappijen die iets aan bloedkolen willen doen.”

RWE halstarrig
In tegenstelling tot de geode voornemens in Stockholm bleef de Duitse energieleverancier RWE tijdens zijn jaarvergadering in Essen hardnekkig weigeren om actie te ondernemen met betrekking tot bloedkolen. RWE is een van de belangrijkste inkopers van steenkolen uit Cesar, die het bedrijf ook doorlevert aan dochterbedrijven in Duitsland, Nederland en Engeland. RWE blijft wijzen op z’n lidmaatschap van ‘Better Coal’, ook al zegt deze belangengroep van bedrijven voor ‘schone kolen’ zelf helemaal geen bemoeienis te hebben met schendingen van mensenrechten. RWE’s eigen contacten met mijnbedrijven in Cesar hebben helemaal niets opgeleverd voor de slachtoffers van bloedkolen.

Wouter Kolk van PAX was aanwezig bij de vergadering van RWE: “De houding van RWE ten opzichte van de ernstige schendingen van mensenrechten bij de kolenwinning is heel teleurstellend. Terwijl andere energiebedrijven zoals Vattenfall, DONG en ENEL steeds meer laten zien dat ze verbetering willen, blijft RWE weigeren zijn economische druk te gebruiken om maatregelen af te dwingen die slachtoffers van geweld in het verleden compenseren en het huidige geweld helpen stoppen.”

Lees ook: Enel stopt met bloedkolen

Meer weten? Lees ook dossier Stop Bloedkolen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief