Enel stopt met bloedkolen

Beeld: Enel CEO Francesco Starace Wiki Commons

4 mei 2017

Europa’s grootste energiebedrijf Enel is gestopt met het kopen van kolen uit de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. Dat maakte CEO Francesco Starace vandaag bekend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Rome. De aankondiging werd gedaan in het licht van onderzoek naar de mensenrechtensituatie in het mijnbouwgebied en het uitfaseren van Enel’s steenkolengebruik.

Enel gaat haar contracten niet vernieuwen tenzij aan alle eisen en duurzaamheidscriteria wordt voldaan, waaronder die over mensenrechten. PAX waardeert het dat ENEL onderzoek heeft gedaan en het feit dat ze de deur open houden om weer kolen in te gaan kopen uit Cesar. PAX hoopt dat het mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco aanmoedigt stappen te zetten richting erkenning en compensatie voor bloedkolenslachtoffers.

Aankondiging van Enel
Starace maakt vandaag bekend dat Enel onderzoek heeft gedaan, onder andere naar de mensenrechtensituatie in het gebied rondom de mijnen van Drummond en Prodeco. Starace: “We hebben bepaalde terreinen geïdentificeerd – vooral wat betreft de lokale gemeenschappen in de regio – waar we substantiële verbeteringen aanbevelen.” Gevraagd naar het verband tussen het onderzoek en het stoppen met inkopen bij Drummond en Prodeco zei hij: “We hebben we de import van steenkool van de betreffende mijnbouwbedrijven onderbroken als onderdeel van het uitfaseren van steenkool. Op dit moment hebben we geen doorlopende contracten met beide bedrijven.” Starace verklaarde ook: “Enel sluit de mogelijkheid om de import van steenkool bij de genoemde Colombiaanse bedrijven te re-activeren niet uit.” In dat geval zal Enel wederom onderzoek uitvoeren om er zeker van te zijn dat aan alle duurzaamheidscriteria, inclusief die aangaande mensenrechten wordt voldaan.

Verantwoordelijkheid nemen
PAX waardeert dat Enel onderzoek heeft gedaan naar de mensenrechtensituatie in Cesar. Wouter Kolk, coördinator van de Stop Bloedkolencampagne: “We hopen dat Enel’s besluit om te stoppen met het importeren van steenkool een stap is bij het nemen van verantwoordelijkheid voor de mensenrechtensituatie in de Colombiaanse steenkolenketen. PAX roept Enel op betrokken te blijven en het opnieuw kopen van steenkool sterk afhankelijk te maken van een concreet actieplan gericht op genoegdoening voor slachtoffers in de mijnbouwregio.”

DONG als voorbeeld
De kiem voor Enel’s besluit werd tijdens de aandeelhoudersvergadering van vorig jaar gelegd. PAX en de Italiaanse ngo Re:Common drongen er destijds op aan dat Enel zijn economische invloed aanwendt om de mensenrechtenschendingen in de Colombiaanse steenkolenketen aan te pakken. Starace beloofde dit toen te doen. Hij zei: “Enel zal zelf de situatie in Cesar onderzoeken. Als dingen vinden die ons niet aanstaan, zullen we het zelfde doen als DONG en stoppen we de inkoop van steenkool uit Cesar.” Het Deense energiebedrijf DONG besloot vorig jaar te stoppen met de import van steenkool uit Cesar in afwachting van een verbeterplan gericht op onder meer de aanpak van mensenrechtenschendingen en genoegdoening voor slachtoffers.

Lees ook: Nuon-Vattenfall heeft de goede toon te pakken inzake bloedkolen

Meer weten? Lees ook dossier Stop Bloedkolen

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!