Stop Bloedkolen

Beeld: PAX/Ronald de Hommel

Met de campagne Stop Bloedkolen zet PAX zich in voor de tienduizenden slachtoffers van het paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. De vredesorganisatie staat deze slachtoffers bij in hun zoektocht naar waarheid en verzoening, en wil dat de mijnbouwbedrijven in Cesar hun verantwoordelijkheid nemen voor wat deze mensen hebben meegemaakt.

Het verhaal

Tussen 1996 en 2006 hebben paramilitairen

3100 mensen vermoord

en

55.000 boeren

van hun land verdreven.

PAX heeft onderzoek gedaan naar het paramilitair geweld en geconstateerd dat hun grootschalige operaties samenvielen met de komst van mijnbouwmultinationals naar het gebied. De bedrijven hebben het geweld niet helpen voorkomen en geprofiteerd van de consequenties er van, onder andere door het verkrijgen van land van ontheemden. De mijnbouwbedrijven ontkennen echter verantwoordelijkheid te dragen voor de negatieve mensenrechtenimpact. Ondertussen wachten slachtoffers al meer dan 15 jaar op compensatie.

De campagne

De slachtoffers hebben nooit erkenning gekregen voor wat hen is aangedaan. PAX vindt dit onacceptabel en spant zich in voor waarheidsvinding en verzoening. Een sleutelrol daarbij is weggelegd voor de energiebedrijven Vattenfall, RWE, Uniper en Engie. Deze bedrijven kopen steenkool van Drummond en Prodeco voor het opwekken van elektriciteit die zij leveren aan consumenten. Deze energiebedrijven weten van de grootschalige mensenrechtenschendingen en de link met hun kolenleveranciers maar behoren nog altijd tot de grootste afnemers van deze bloedkolen. Pogingen om de mijnbouwbedrijven aan te sporen zich in te zetten voor genoegdoening hebben nog een enkel resultaat gehad.

Volgens PAX is er nog maar één oplossing: inkoop van steenkool afhankelijk maken van de start van een genoegdoeningsdialoog tussen mijnbouwbedrijven en slachtofferorganisaties.

Lees meer over de campagne Stop Bloedkolen.

Keuringsdienst van #bloedkolen

Verhalen van slachtoffers

Met de campagne Stop Bloedkolen zet PAX zich in voor de tienduizenden slachtoffers van het paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. De vredesorganisatie staat deze slachtoffers bij in hun zoektocht naar waarheid en verzoening, en wil dat de mijnbouwbedrijven in Cesar hun verantwoordelijkheid nemen voor wat deze mensen hebben meegemaakt. Lees hier de verhalen van 

Video’s

Weet jij wat bloedkolen zijn?

Bekijk deze video op YouTube

Maira on Tour: Nuon

Bekijk deze video op YouTube.

Blood Coal to go

Bekijk deze video op YouTube.

Marianne Moor sobre Minería del carbón responsable y sostenible en Colombia

Bekijk deze video op YouTube.

Glencore in Kolumbien: Blutiger Boden

Bekijk de video op www.srf.ch.

Böse Mine – gutes Geld Das schmutzige Geschäft mit der Kohle

Bekijk deze video op YouTube.

El Legado de la Drummond en Colombia

Bekijk deze video op YouTube.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief