In verschillende gebieden in Colombia zijn grootschalige ontwikkelingsprojecten, zoals delfstoffenwinning, infrastructuur of industriële landbouw, vervlochten met het gewapende conflict. Zo heeft steenkolenmijnbouw in het noorden van Colombia, bedoeld of onbedoeld, bijgedragen aan grootschalige mensenrechtenschendingen, waarvan de plaatselijke boerenbevolking slachtoffer werd.
Context en noodzaak
Mijnbouw wordt beschouwd als een van de belangrijkste motoren voor ontwikkeling en economische groei in Colombia. Er is echter weinig aandacht voor mensenrechtenschendingen in conflictgebieden waar mijnbouw plaatsvindt. In de noordelijke regio Cesar heeft het gewapende conflict tussen 1996 en 2006 ernstige gevolgen voor de lokale bevolking gehad, zonder dat de overheid of de machtige mijnbouwbedrijven, die op het hoogtepunt van het geweld met hun winning begonnen, er iets aan deden.
Vandaag is de veiligheidssituatie in gebieden waar mijnbouw en oliewinning plaatsvindt nog steeds zorgwekkend. Zelfs na de ondertekening van het vredesakkoord van 2016 worden mensenrechtenverdedigers en vakbondsleiders regelmatig bedreigd en geïntimideerd door illegale gewapende actoren, terwijl de staat beschermingsmaatregelen opschort en de veiligheidsrisico’s voor de lokale bevolking grotendeels negeert. De aanvallen en gerichte moorden op sociale leiders zijn in afgelopen jaren schrikbarend toegenomen.
Contact
Joris van de Sandt, Programmaleider Latijns-Amerika, vandesandt@paxforpeace.nl
Bekijk hieronder de film die Joeri Bleumer voor PAX maakte. Tijdens de zware oorlogsjaren waren er in het departement Cesar ongeveer 55 duizend ontheemde boeren. Tot op de dag van vandaag wacht een zeer groot aantal van hen nog op de teruggave van hun land zodat zij hun leven weer kunnen opbouwen.
Met de campagne Stop Bloedkolen zet PAX zich in in om de misstanden in Cesar en de lokale initiatieven zichtbaar te maken en mensen hier te mobiliseren om in actie te komen voor de slachtoffers in Colombia. Bekijk hieronder een van de campagne filmpjes. Hier lees je meer over de campagne Stop Bloedkolen.