Kernwapens zijn massavernietigingswapens die verboden zijn door een internationaal verdrag. PAX zet zich al jaren in om te verzekeren dat het verdrag tegen kernwapens zo snel mogelijk getekend en geratificeerd wordt door Nederland. Dit doen we door middel van publiekscampagnes, politieke lobby, internationale advocacy en publicaties. Ook richt PAX zich op de financiers van bedrijven die kernwapens maken; dat doen we met het jaarlijkse wereldwijde onderzoek ‘Don’t Bank on the Bomb’ naar investeringen in kernwapenproducenten.
PAX is bestuurslid van ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), de wereldwijde campagne die leidde tot het internationale verbod op kernwapens.
Als onderdeel van de campagne tegen kernwapens publiceert PAX onderzoeken en beleidsvoorstellen, en vertaalt internationale campagnes naar de Nederlandse context. Daarnaast is PAX aanwezig bij belangrijke internationale conferenties, zoals de VN-onderhandelingen over een wereldwijd kernwapenverbod en de bijeenkomsten over de voortgang van het Non-proliferatieverdrag (NPV).
Verdrag
In oktober 2016 besloot de VN met overweldigende meerderheid om in 2017 te onderhandelen over een internationaal kernwapenverbod. In dat jaar werd onderhandeld over een juridisch bindend verdrag dat kernwapens verbiedt, Nederland was hierbij aanwezig, maar stemde tegen het verdrag. Uiteindelijk resulteerden deze onderhandelingen in het VN-kernwapenverbod. Het kernwapenverbod is op 7 juli 2017 door 122 landen aangenomen. Op 22 januari 2021 trad het verdrag in werking. Een historische doorbraak waar PAX zich jarenlang sterk voor heeft gemaakt. Naar aanleiding van deze doorbraak ontving ICAN in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede. PAX is een van de drijvende krachten achter ICAN.
Nederland heeft het VN-kernwapenverbod niet ondertekend. PAX vindt dat Nederland dat wel moet doen. Nederland was wel aanwezig bij de eerste vergadering van het verdrag. Nederland gaf daar aan dat ze als NAVO-lidstaat het verdrag niet kunnen ondertekenen: de NAVO is een ‘nucleaire alliantie, en zal dat blijven zolang er kernwapens bestaan’.
In Nederland
Op de Nederlandse vliegbasis Volkel liggen zo’n twintig Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Sterk verouderde wapens die geen enkel nut mee hebben, maar toch voor miljarden euro’s gemoderniseerd worden. De kernwapens in Nederland vormen een publiek geheim: de regering bevestigt noch ontkent het bestaan ervan, hoewel iedereen weet dat ze er liggen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich via verschillende moties al uitgesproken voor verwijdering van kernwapens uit Nederland, maar die moties zijn tot nog toe niet uitgevoerd. Daarmee negeert de regering een wens van het grootste deel van de Nederlandse bevolking.
Contactinformatie
Alejandra Muñoz, nukes@paxforpeace.nl
Website: www.nonukes.nl / Twitter: @nonukescampaign