Grote zorgen rond Rode Zee Escalatie  

Beeld: U.S. Central-Command CENTCOM/Anadolu/ANP

12 januari 2024

PAX heeft grote zorgen over de door Nederland gesteunde aanvallen vannacht van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op Jemen, waardoor de toch al hoogopgelopen spanningen in het Midden-Oosten nog verder escaleren. Dat is het tegenovergestelde van wat nu nodig is. Alle mogelijkheden moeten worden aangegrepen om juist te komen tot de-escalatie in de regio, zodat nog meer onschuldige slachtoffers voorkomen worden.   

De bedreiging van de scheepvaart in de Rode Zee, waar Houthi rebellen al weken schepen kapen en aanvallen, is een rechtstreeks gevolg van de oorlog in Gaza – een oorlog die door experts van de VN wordt gezien als een genocide in de maak. De sleutel tot de-escalatie ligt dan ook niet bij meer bombardementen, maar bij een einde aan het nietsontziende Israëlische geweld in Gaza, waarbij structureel oorlogsmisdaden worden begaan.   

Internationale rechtsorde bevorderen

In plaats van de Amerikaans-Britse aanvallen steunen, moet het kabinet-Rutte juist volledig inzetten op een staakt-het-vuren in Gaza. Het is bizar dat Nederland het Israëlische geweld in Gaza nog altijd steunt terwijl het in de Grondwet heeft opgenomen de internationale rechtsorde te bevorderen. Het is al helemaal onbegrijpelijk is dat de regering de Israëlische misdaden in Gaza zelfs faciliteert door de export van onderdelen van gevechtsvliegtuigen. Zolang Israël niet geremd wordt in de vernietiging van Gaza, is verdere escalatie in het Midden-Oosten zeer waarschijnlijk. Ook zet het de geopolitieke verhoudingen verder op scherp wat de internationale positie van Nederland niet versterkt.  

PAX roept de Nederlandse regering op van koers te wijzigen: zet in op de-escalatie, te beginnen met een staakt-het-vuren in Gaza.  

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!