Uitspraak kort geding legt pijnlijke werkelijkheid bloot

Beeld: Tsafrir Abayov/AP/ANP

15 december 2023

Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum eisten op 4 december in een kort geding de onmiddellijke stopzetting van de levering van onderdelen voor Israëlische F35-gevechtsvliegtuigen. Vandaag, 15 december, was de uitspraak. PAX vindt het goed nieuws dat de rechter het met ons eens is dat het evident is dat de F-35 wordt ingezet bij het schenden van humanitair oorlogsrecht. We hadden daarom graag gezien dat de rechter aan onze eisen had voldaan.

De uitspraak van het kort geding, aangespannen door Oxfam Novib, The Rights Forum en Pax legt een pijnlijke werkelijkheid bloot: door een juridisch ‘luikje’ blijft de Nederlandse Staat levering van (reserve)onderdelen voor F-35 gevechtsvliegtuigen aan Israël sturen. Hiermee draagt Nederlands bij aan ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht in Gaza.

Hoger beroep

‘De rechter erkent dat F-35 gevechtsvliegtuigen betrokken zijn bij oorlogsmisdaden,’ zegt PAX wapenhandelexpert Frank Slijper, ‘Wij gaan in hoger beroep omdat we vinden dat Nederland wel de exportvergunning opnieuw moet toetsen en dus leveringen aan Israël moet stopzetten.’

Het fundament onder wapenexporttoetsing

Directeur Oxfam Novib Michiel Servaes: ‘De uitspraak heeft bredere implicaties. Als je dit accepteert, trek je het hele fundament weg onder het systeem van wapenexporttoetsing. Het ondergraaft het systeem van het wapenhandelsverdrag, het Nederlandse toetsingssysteem, en de Europese regelgeving.’

De door de overheid gebruikte maas in de wet is extra pijnlijk voor de mensen in Gaza, waar het dodental intussen boven de 20.000 ligt. We gaan daarom door met onze strijd voor een noodzakelijk staakt-het-vuren en zullen het principiële punt in hoger beroep aan de orde stellen. 

Steun ons werk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief