Herdenking pater Frans van der Lugt

3 april 2019

Op 7 april is het vijf jaar geleden dat pater Frans van der Lugt om het leven kwam. Zijn leven inspireert nog steeds veel mensen.

De Nederlandse Jezuïet woonde al 45 jaar in Syrië en bleef in het belegerde Homs, zelfs toen er niets meer te eten was. Hij sprak herhaaldelijk zijn zorg uit over de schrijnende situatie in Syrië. Op 7 april 2014 werd hij uit zijn woning meegenomen door gewapende mannen. Voor zijn woning, bij het klooster, werd hij door het hoofd geschoten. Jezuïeten uit Nederland en Vlaanderen hebben een animatiefilm gemaakt over zijn leven. In deze film blikt de fictieve stem van Van der Lugt terug op zijn abrupte levenseinde.

Herdenking in Amsterdam 

Zaterdag 6 april is er een herdenkingsbijeenkomst, georganiseerd door de Jezuïeten in Nederland. Zij roemen “zijn strijd tegen het onrecht en zijn moedige inzet voor de onderdrukte Syrische bevolking”. Op de uitnodiging voor de bijeenkomst staat: “Groot was het verdriet en de verontwaardiging toen pater Frans op 7 april 2014 op brute wijze om het leven werd gebracht. Nog steeds is pater Frans een inspiratiebron voor velen. Allen die hem en de projecten, die in zijn geest worden voortgezet, een warm hart toedragen zijn van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.”
De herdenking vindt plaats in Amsterdam op zaterdag 6 april, in de Doopsgezinde Kerk (Singel 452) met aansluitend de Eucharistieviering in De Krijtberg (Singel 446). 

Lees hier wat we vijf jaar geleden schreven over de dood van Frans van der Lugt.

Twee jaar geleden liepen vooral Syriërs die inmiddels in Europa verblijven een tocht ter herinnering aan de tochten die Van der Lugt met Syrische jongeren in Syrië liep. Lees hun verslag in het PAX Magazine van zomer 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief