PAX in de media

PAX in de media

Oekraïne Israël/Palestina Srebrenica

Oorlog in Jemen Wapenhandel naar Egypte Overlijden Mient Jan Faber

Irak/Bescherming van Burgers/Hawija Bewapende Drones Wapenhandel

Turkse Drones in conflict Ethiopië Killer Robots Soedan/Zuid-Soedan

Conflict en milieu Business, mensenrechten & conflict Het kernwapenverbod

Congo/LRA Syrië Vluchtelingen

Overige

 

PAX over de oorlog in Oekraïne

PAX over Israël/Palestina

 • PAX en een brede coalitie van Nederlandse organisaties over Israëlische invallen op Palestijnse mensenrechtenorganisaties op Volzin.nu
  24 augustus 2022

PAX over Srebrenica

 • Minister Ollongren maakt excuses aan nabestaanden en overlevenden. PAX noemt de excuses een eerste stap, maar ontoereikend. Dit werd meegenomen in de papieren edities van De Limburger en Friesch Dagblad en digitaal bij de andere regionale edities van het AD en NU.nl.
 • Premier Rutte maakte excuses naar Dutchbat III. PAX stelt dat het beter was geweest als de Nederlandse regering eerst excuses had aangeboden aan de overlevenden en nabestaanden van Srebrenica. In de kranten werd de oproep van PAX voor excuses meegenomen in het artikel over de excuses van de premier in de landelijke en regionale edities van het Algemeen Dagblad, Het Parool en Friesch Dagblad.
  18 juni 2022
 • De oproep  van PAX was te lezen bij Nederlands Dagblad, Leeuwarder Courant, Noord-Hollands Dagblad, Leidsch Dagblad: Pax eerst excuses aan nabestaanden Srebrenica was beter geweest. 
  18 juni 2022
 • Het VPRO radioprogramma OVT besteedde aandacht aan de theatervoorstelling Gevaarlijke Namen, over de genocide van Srebrenica. In het toneelstuk staat het verhaal van Alma Mustafic, dochter van de vermoorde Dutchbat-elektricien Rizo Mustafic, centraal. De hoofdrollen worden gespeeld door Alma zelf en Raymond Braat, toen 19 jaar oud en Dutchbatter.  Zie ook 25jaarsrebrenica.nl
  3 januari 2021
  De regering moet excuses aanbieden voor het feit dat het Nederland 25 jaar geleden niet lukte om de mensen in Srebrenica te beschermen. Dat zei Dion van den Berg tegen EenVandaag
  11 juli 2020 
 • Schrijver Chris Keulemans sprak op NPO Radio 1 over zijn boek Srebrenica & PAX 1995-2020, een geschiedenis van 25 jaar solidariteit.
  8 juli 2020
 • Dion van den Berg gaf zijn mening over de uitspraak inzake de aansprakelijkheid van Nederland voor de dood van 350 moslimmannen op de compound van Dutchbat. Radio 1 Spraakmakers.
  19 juli 2019

PAX over oorlog in Jemen

 PAX over wapenhandel naar Egypte

PAX over het overlijden van Mient Jan Faber op 15 mei 2022

PAX over Irak - Bescherming van Burgers - Hawija 

Naar aanleiding van het rapport After the strike Exposing the civilian harm effects of the 2015 Dutch airstrike on Hawija was PAX veel in de media:

PAX over Bewapende Drones

PAX over Wapenhandel

 • Cor Oudes bespreekt het rapport over de financiering van wapenproducenten door de 15 grootste Europese banken bij NPO Radio 1, BNR Nieuwsradio en RTL Z Nieuws (5.27 tot 9.15). Ook De Telegraaf en het Duitse Frankfurter Rundschau schrijven erover.
  13 juli 2022
 • Opinie van Cor Oudes van PAX in het NRC Handelsblad Beleggen in de wapens blijft onverantwoord 
  6 april 2022
 • In het NOS Radio 1 Journaal (op 1:36:20) expert wapenhandel Frank Slijper naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van Campaign against Arms Trade over de Britse wapenindustrie en de dubbele houding van de Britse overheid als het gaat om wapenhandel. Daaruit blijkt dat veel van de landen waar mensenrechten worden geschonden wapens krijgen geleverd uit Groot-Brittannië. 
  28 juni 2021
 • Frank Slijper, expert wapenhandel bij PAX over het Nederlandse wapenexportbeleid in het NPO Radio 1 programma Spraakmakers
  20 januari 2021
 • Drones lijken het gebruik van geweld te vergemakkelijken. Daarom moeten er grenzen worden gesteld, zegt Wim Zwijnenburg, projectleider Humanitaire Ontwapening in Trouw.
  9 januari 2020
 • Staten zoals Canada en Nederland zouden het debat kunnen leiden over hoe en waar drones moeten worden gebruikt in een oorlog om ervoor te zorgen dat ze niet worden gebruikt voor 'illegale gerichte moordcampagnes'. Wim Zwijnenburg licht toe op de Canadese zender CBC
  19 november 019
 • Uit onderzoek van onderzoekscollectief SPIT en RTL Nieuws blijkt dat het ministerie van Defensie via een omstreden deal honderden wapens heeft verkocht aan een tussenhandelaar. Een gedeelte van de wapens wordt nu aangeboden op een website in Malta. Volgens Frank Slijper, expert op het gebied van wapenhandel bij PAX is 'het gebied tussen legale en illegale handel snel schimmig' en daarmee ook 'het risico groot dat deze wapens in het illegale circuit terechtkomen'. RTL Nieuws: Nederlandse defensiewapens via omstreden deal verkocht aan tussenhandelaar 
  11 oktober 2020

PAX over inzet Turkse Drones in conflict Ethiopië 

PAX over Killer Robots

 • Naar aanleiding van de bijeenkomst bij de VN in Genève over de aanpak van autonome wapens. De meerderheid van de staten wil nieuwe regels. Vreemd genoeg zegt Nederland dat er geen nieuwe regels nodig zijn. Dit komt omdat zij hun standpunt baseren op een advies van een commissie uit 2015. Een nieuw advies van deze commissie van vorige week, roept wel op tot een nieuw juridisch instrument. Onder andere De Volkskrant, NRC, RTL Nieuws, NPO Radio 1 en Dutch Cowboys berichtten hierover.
  13 december 2021
 • Projectleider autonome wapens Daan Kayser was bij Dit is de dag (NPO Radio 1) in gesprek met hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over killer robots; mogen robots zelfstandig beslissen geweld in te zetten? En welke regelgeving moeten we hier in Nederland voor maken?
  1 november 2021
 • Ruim 150 Nederlandse wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica vragen de regering om een verbod op dodelijke autonome wapens. PAX sluit zich aan bij de dringende oproep van deze experts en benadrukt dat er nu op politiek vlak iets moet veranderen om de ontwikkeling van 'killer robots' tegen te gaan. In de Nederlandse media kreeg het onderwerp ruim aandacht.
  1 november 2020
 • NRC: Verbied preventief het gebruik van ‘killer robots’
 • Radio 1: Nederlandse wetenschappers dringen aan op een verbod op aanvallende robotwapens
 • Eenvandaag: Robotwapens: Nederland heeft ze en is er (nog) niet tegen, wetenschappers dringen aan op verbod
 • In het techblog van de Volkskrant: Nederlandse wetenschappers willen verbod op zelfdenkende wapens
 • Uit onderzoek van PAX blijkt dat er een hoog risico is dat grote internationale technologiebedrijven, zoals Microsoft en Amazon, betrokken raken bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. Het onderzoeksrapportrapport Don't be Evil?, dat op 20 augustus bij de Verenigde Naties in Genève werd gepresenteerd, maakt deel uit van een al jaren lopende campagne van PAX voor een verbod op dodelijke autonome wapens.
 • Projectleider autonome wapens Daan Kayser wordt geciteerd in Time Magazine: "Killer robots don’t exist yet, but what we see is a trend towards increasing autonomy." 
  13 november 2019
  In Tech Update van BNR is projectleider Wapenhandel Frank Slijper aan het woord: 'Onze zorg is dat wapensystemen steeds meer autonoom worden. Wij vinden dat de mens bij beslissingen over leven en dood altijd een rol moet blijven spelen.' (19-8-2019). Daan Kayser licht in De Nieuws BV (NPO Radio 1) de zorgen van PAX toe aan de hand van voorbeelden. (19-8-2019).
 • In Met het oog op morgen is Frank Slijper in gesprek met presentator Chris Kijne en techjournalist Christel Don over de sleutelrol van techbedrijven bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens.
  19 augustus 2019
 • Daan Kayser vertelt bij EenVandaag over de betrokkenheid van techbedrijven bij de ontwikkeling zelfstandig opererende 'killer robots'.
  19 augustus 2019
 • NRC schreef naar aanleiding van de publicatie van het rapport uitvoerig over de betrokkenheid van tech bedrijven bij de ontwikkeling van dodelijke, autonome wapens:Techbedrijf investeert in moordrobot 
  19 augustus 2019
 • Techbedrijven investeren in dodelijke, autonome wapens (19-8-2019) en het commentaar op de opiniepagina van NRC: Autonome wapens moeten sciencefiction blijven. (20-8-2019)

PAX over Soedan/Zuid-Soedan

 • Na de militaire coup in Sudan en de daarop volgende bloedige protesten, kwam er een onverwachte wending: de door het leger afgezette premier Hamdok mag toch weer als premier aan het werk. Hij heeft daarover een overeenstemming bereikt met de generaals. Buigt de legerleiding nu voor internationale druk of wordt Hamdok hun marionet? Veel demonstranten vrezen het laatste, maar tegen Al Jazeera verzekerde de premier dat hij het gezag heeft gekregen om een onafhankelijke regering te vormen. Maar als dat waar is, wat was dan voor de militairen de hele inzet van de staatsgreep? Thirsa de Vries, Soedan-deskundige bij PAX vertelt bij Bureau Buitenland over de laatste ontwikkelingen. 22 november 2021
 • Door de kersverse coup van vandaag ligt de macht in Soedan nu weer helemaal bij generaal Abdel Fattah Al Burhan en de strijdkrachten. Het leger heeft de noodtoestand uitgeroepen en de soevereine overgangsraad en de regering ontbonden. Duizenden mensen zijn al de straat op gegaan om hun ongenoegen te uiten over deze greep naar de macht. Want wat blijft er zo over van de hervormingen die vooral de jongere generatie wilde afdwingen met de burgerrevolutie van 2019? Toen middels massale protesten het leger juist tot concessies werd gedwongen. 
  Thirsa de Vries, Soedan-deskundige bij PAX zit bij Bureau Buitenland en vertelt over de laatste ontwikkelingen. 
  25 oktober 2021
 • In Soedan heeft het leger de macht gegrepen, de noodtoestand uitgeroepen en de soevereine overgangsraad en de regering ontbonden. Thirsa de Vries, Soedan-deskundige bij PAX, zit bij Bureau Buitenland en vertelt over de laatste ontwikkelingen. 
  20 oktober 2021 
 • In Zuid-Soedan sloten de belangrijkste leiders van het door burgeroorlog verscheurde land een principeakkoord voor een vredesdeal. Egbert Wesselink sprak in Bureau Buitenland over deze hoopvolle ontwikkeling. 
  21 februari 2020
 • De onlangs ingestelde nieuwe regering in Soedan staat voor de enorme taak om het land te hervormen van een dictatuur naar democratie. Maar maakt dat wel kans van slagen? De economie zit niet mee en er zijn ook nog gewelddadige conflicten met rebellenbewegingen. Tegelijkertijd zijn de verwachtingen onder de bevolking hooggespannen, zegt Jelena Sporin in Bureau Buitenland. (19-11-2019)
 • Soedan-deskundige Jelena Sporin vertelt bij het NOS Radio 1 Journaal over het miljoenencontract dat de Canadese lobbyfirma Dickens and Madson afsloot met het Soedanese militaire regime en waarschuwt dat dit de crisis in Soedan mogelijk kan verergeren. Het contract is aan Sudanese kant ondertekend door generaal Hemedti, die in verband wordt gebracht met mensenrechtenschendingen. Amnesty International wil dat de Canadese regering onderzoekt of dit contract niet in strijd is met de wet. (vanaf 6.49 uur) (3/7/2019)
 • In Spraakmakers (NPO Radio 1) vertelt Jelena Sporin over de situatie in Soedan die verder escaleert. Terwijl het land nog steeds van internet is afgesloten, gaan de onderhandelingen tussen oppositie en het militaire regime door. Ook Ethiopië mengt zich in het conflict. Sporin ziet het als een 'poging voor de bühne'.
  20 juni 2019
 • Kunnen nieuwe onderhandelingen tussen oppositie en militaire raad een einde maken aan de onrust waarin Soedan verkeert sinds de val van president Omar al-Bashir? Jelena Sporin over de laatste ontwikkelingen in Soedan in Bureau Buitenland (NPO Radio 1). 
  13 juni 2019
 • Soedanese veiligheidstroepen (RSF) openden begin juni het vuur op vreedzame demonstranten in de hoofdstad Khartoem. Jelena Sporin analyseert in Bureau Buitenland de situatie in Soedan?
  3 juni 2019
 • Zuid-Soedan is pas sinds 2011 een soevereine staat, en sinds 2013 verwikkeld in een vrijwel onafgebroken conflict. Ilse Wermink is net terug uit het land en vertelt in Bureau Buitenland over hoe de verschillende gewapende groepen strijden om de macht en over de bevolking die al jaren onder het conflict te lijden heeft. 
  11 november 2019

PAX over conflict en milieu

 • Onderzoek van PAX naar droogte in Irak in de Volkskrant
  22 augustus 2022
 • Internationale en lokale humanitaire en milieuorganisaties dringen er bij de regionale regering van Koerdistan (KRG), Irak en de internationale gemeenschap op aan een einde te maken aan de aanvallen van Turkije op burgers en de vernietiging van het milieu in de noordelijke provincie Duhok van Koerdistan. In het artikel NGOs urge Erbil, Baghdad to protect civilians, environment from Turkish offensive op rudaw.net Wim Zwijnenburg over de impact van de aanvallen van Turkije op de lokale bevolking en hun leefomgeving. 
  4 juni 2021

PAX over Syrië

 • In de Syrische provincie Idlib vluchten honderdduizenden mensen voor het geweld van het offensief van het Syrische leger. Volgens de VN is het de grootste vluchtelingengroep sinds de oorlog in Syrië negen jaar geleden uitbrak. In Nieuws en Co (NPO Radio 1, tussen 17.00 en 18.00 uur vanaf 37 min.) vertelt Marjolein Wijninckx over de gruwelijke situatie in Idlib. (18-2-2020)
 • Lees ook Bellen met Idlib: De monsters komen
 • De provincie Idlib in het noordwesten van Syrië begint steeds meer te lijken op een kruitvat. Alle betrokken partijen lijken hun militaire aanwezigheid te versterken. Het is de laatste regio in Syrië waar nog tegenstanders van president Assad zitten. In het Radio 1 Journaal vertelt Evert-Jan Grit over Ahmed (Bellen met Idlib) die net als tienduizenden andere mensen Saraqeb hebben moeten ontvluchten. (7-2-2020)
 • Donald Trump heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd dat hij Amerikaanse troepen in Syrië wil houden om 'de olie te bewaken' en dat de VS in staat moet zijn om 'de olie te nemen'. Op het Amerikaanse Public Radio International(PRI) vertelt Wim Zwijnenburg over de gevolgen van de oorlog op de olie-industie in Syrië. (21-11-2019)
 • Collega Wim Zwijnenburg vertelt op de Amerikaanse publieke radio over het verbranden van de oogst als oorlogswapenin Syrië. (26/6/2019)
 • In Met het Oog Op Morgen vertellen Evert-Jan Grit en Fadi Hadad over de situatie in Idlib, in het noordwesten van Syrië, waar president Assad er de laatste tijd alles aan om ook dat gebied onder controle te krijgen. (15-5-2019)
  Lees ook de blogs over Ahmed, theatermaker en partner van PAX uit Saraqeb: Bellen met Idlib.
 • PAX medewerker Jelena Sporin werd geïnterviewd in Bureau Buitenland over de ontwikkelingen in Soedan. “We verwelkomen het feit dat alle gevangenen zijn vrijgelaten en dat er een oproep is om geen geweld te gebruiken tegen de mensen op straat. Maar mensen zeggen, ‘Dit is niet waar we vreedzaam voor gestreden hebben.’ Ik verwacht dat het momentum gebruikt zal worden om te blijven demonstreren." (15/4/2019)
 • Vijf jaar geleden werd pater Frans van der Lugt in de stad Homs in Syrië vermoord. Marjolein Wijnincks bij Fris (NPO Radio 1) over leven en werk van Frans van der Lugt. (blok 4-5 uur, vanaf minuut 5.50) (7/4/2019)

PAX over business, mensenrechten & conflict

PAX over het kernwapenverbod

 • Cor Oudes bij Vroeg! op NPO Radio 1 over kernwapens en een kernproefvrije wereld
  29 augustus 2022
 • Algemeen directeur van PAX Anna Timmerman was bij Nieuwsweekend (NPO Radio 1) en sprak over het internationale verbod op kernwapens dat op 22 januari in werking treedt. Dit is het eerste verdrag dat nucleaire wapens – het gebruik, het ontwikkelen, het bezit, de overdracht – absoluut en volledig verbiedt. 
  14 november 2020
 • Honduras ratificeerde zaterdag als vijftigste land het VN-kernwapenverbod. Hoewel grote kernmachten, en Nederland, het niet ondertekenden, zien activisten de ratificatie als een mijlpaal. "We zijn de afgelopen weken getuige geweest van een omgekeerde wapenwedloop." Zo omschrijft PAX kernwapenexpert Susi Snyder het ratificatieproces van het VN-kernwapenverbod in NRC: 'Kernwapens mogen geen politieke troef meer zijn - ze zijn illegaal'; De Volkskrant kopte met Kernwapens zijn niet ‘cool’ meer, maar toch nog lang niet de wereld uit 
  26 oktober 2020
 • PAX medewerker Elske van Gorkum vertelt in het radioprogramma Aan Tafel! van RTV Utrecht, al rondlopend over de voormalige Vliegbasis Soesterberg over de protestacties tegen kernwapens, over waarom die wapens nog steeds zorgwekkend zijn en waarom we waakzaam moeten blijven. Luister van minuut 16, het tweede deel is vanaf minuut 40. 19 februari 2020
 • Op de Internationale Dag voor de Totale Vernietiging van Kernwapens, 26 september, was Maaike Beenes te gast in Met het Oog Op Morgen
  25 september 2019

Pax over DR Congo / LRA

 • Het Internationaal Strafhof heeft Dominic Ongwen schuldig bevonden aan moord, marteling, seksuele slavernij en huwelijksdwang. Marianne Moor was te gast in Nieuwsweekend (NPO Radio 1) en sprak over de berechting van Dominic Ongwen en het werk van PAX met slachtoffers en teruggekeerde voormalige kindsoldaten van de Lord's Resistance Army (LRA). (6-2-2021)
  Marianne Moor schreef ook een opiniestuk in de NRC: En nu alles op alles om Kony voor de rechter te krijgen (4-2-2021)
 • Ook al kunnen de conflicten om land en kostbare mineralen in de Democratische Republiek Congo heel bloedig worden, ze zijn niet onoplosbaar. De lokale bevolking blijkt zelf behoorlijk succesvol in het vinden van vreedzame oplossingen. Marianne Moor vertelt in Bureau Buitenland over hoe PAX daar met partners werkt aan het oplossen van conflicten. (7-10-2019)

PAX over vluchtelingen

 • Anna Timmerman in het Radio 1 Journaal (NOS) (7.00 - 8.00 uur, vanaf 35:15 minuten) over de weigering van de Nederlandse regering om alleenstaande kinderen op te nemen uit de Griekse vluchtelingenkampen. (14 april 2020)
 • Acht Nederlandse hulporganisaties, waaronder PAX, roepen in een brief aan premier Rutte op de tienduizenden vluchtelingen en migranten, die op elkaars lip zitten in kampen op het Griekse eiland Lesbos, te evacueren vanwege de corona-epidemie. AD plaatste de oproep ook op haar website. (20-3-2020)

PAX over overige zaken

Vredesweek

Keti Koti

Vrijheid

Explosieve wapens in bevolkte gebieden

 • Samen met de directeur van het Rode Kruis onderschreef Anna Timmerman een opiniestuk over de politieke verklaring rondom explosieve wapens in bevolkte gebieden in Trouw (20/6/2022). Bescherm burgers beter in gewapende conflicten.
 • NRC interviewde Roos Boer, programmaleider humanitaire ontwapening bij PAX, naar aanleiding van het verschijnen van het rapport Seeing through the rubble over de langdurige impact van het gebruik van explosieve wapens op burgers van de recente internationale coalitiecampagne in Mosul, Raqqa en Hawijah. "Als explosieve wapens worden ingezet in steden, is de kans groot dat er burgers worden geraakt, maar ook huizen, waterleidingen, scholen, moskeeën, ziekenhuizen. Zo'n maatschappij wordt volledig ontwricht." 'Bommen raken de hele samenleving' (26-10-2020)

Colombia

 • In Colombia zijn afgelopen weekeinde zeker 17 jongeren gedood bij verschillende bloedbaden. Het vier jaar oude vredesakkoord met guerrillabeweging FARC zou vrede en ontwikkeling brengen, en jarenlang was het ook relatief rustig. Joris van de Sandt bij Bureau Buitenland over de recente toename van geweld in Colombia. (25-8-2020)

Cybersecurity

Wapenstilstand

 • De Verenigde Naties en de paus riepen op tot een wereldwijd staakt-het-vuren om mensen in conflictgebieden beter te beschermen tegen het coronavirus. Algemeen directeur Anna Timmerman van PAX in De Ochtendspits (BNR) (vanaf 0:47:45) over het belang van deze oproep. (21 april 2020)

Tsjetsjenië

 • Egbert Wesselink in het Radio 1 Journaal over de Tsjetsjeense blogger die in een hotel in Lille is vermoord omdat hij kritisch was op het regime in zijn thuisland (tussen 6.00 en 7.00 uur, vanaf 39:45). (5-2-2020)

Covid-19

 • De VN, de Paus, de EU, 70 landen en 1 miljoen wereldburgers riepen eind maart op tot een wereldwijde wapenstilstand vanwege corona. Lukt dat? Zwijgen de wapens? We horen nog maar weinig over Syrië, Jemen of Congo… Is dat goed nieuws of juist niet? Dion van den Berg op Wereldpodium Online over de gevolgen van het coronavirus voor oorlog en vrede wereldwijd. (14/5/2020)
 • Marianne Moor werd door Trouw geïnterviewd over de invloed van Covid-19 op vredesprocessen in conflictgebieden: Hoe corona kan zorgen voor vrede, maar conflicten net zo goed kan verergeren (14/5/2020)

Belarus

Wapenhandel

 • Uit onderzoek van onderzoekscollectief SPIT en RTL Nieuws blijkt dat het ministerie van Defensie via een omstreden deal honderden wapens heeft verkocht aan een tussenhandelaar. Een gedeelte van de wapens wordt nu aangeboden op een website in Malta. Volgens Frank Slijper, expert op het gebied van wapenhandel bij PAX is 'het gebied tussen legale en illegale handel snel schimmig' en daarmee ook 'het risico groot dat deze wapens in het illegale circuit terechtkomen'. RTL Nieuws: Nederlandse defensiewapens via omstreden deal verkocht aan tussenhandelaar (11-10-2020)

Landmijnen

 • "Jaarlijks vallen er nog 3000 doden door landmijnen en nog eens 4000 andere slachtoffers, de meesten daarvan zijn burgers," zegt Michel Uiterwaal in EditieNL. Het afgelopen jaar waren er in Myanmar honderden ongelukken met mijnen. En het is niet het enige land waar je als toerist moet oppassen. (28-11-2019)

Val van de Muur

 • Zaterdag 9 november was het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Dion van den Berg vertelt er alles over bij 5 Uur Live (RTL). (8-11-2019)

4 en 5 mei

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen