Meerderheid Nederlanders tegen wapenleveranties aan Israël 

Beeld: Mohammed Abed/AFP/ANP

31 mei 2024

Nederland moet zich uitspreken voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza, dat vindt een ruime meerderheid van de Nederlanders. Bovendien moet Nederland geen wapens leveren aan Israël. Dat blijkt uit opinieonderzoek uitgevoerd door Ipsos I&O, in opdracht van PAX. 

63% van de respondenten vindt dat Nederland zich moet uitspreken voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Slechts 11% is het hiermee oneens. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat Nederland geen wapens moet leveren aan Israël. Slechts 15% is het hier niet mee eens.  

We hebben de resultaten ook laten uitsplitsen naar stemvoorkeur. Dan blijkt dat linkse stemmers in grote meerderheid tegen wapenleveranties zijn: 70%. Maar ook bij rechtse stemmers zijn de tegenstanders in de meerderheid:  

  • Centrumrechts: 47% tegen wapenleveranties, 23% voor  
  • Rechts-conservatief: 41% tegen wapenleveranties, 27% voor  

Het standpunt van de rechtse partijen wijkt daarmee af van de opvatting van hun kiezers. 

Grote groep voor economische sancties 

De helft van de Nederlanders vindt dat er sprake is van apartheid in Israël en de Palestijnse gebieden. Ruim driekwart van de Nederlanders die bekend zijn met het nederzettingenbeleid, vindt dat Israël moet stoppen met het bouwen en uitbreiden van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Van deze groep vindt twee derde dat Nederland sancties moet opleggen als Israël doorgaat met het bouwen van nederzettingen. 

Weinig steun voor militaire samenwerking 

Opvallend is dat slechts een op de vijf Nederlanders militaire samenwerking met Israël steunt, terwijl 36% van de mensen tegen zo’n samenwerking is. Toch staat Nederland op het punt om een nieuw defensieverdrag aan te gaan met Israël.  

“Israël voert een nietsontziende oorlog tegen de Palestijnse bevolking in de Gazastrook, die grotendeels is verwoest.” zegt Thomas van Gool, Israël- en Palestina-expert bij PAX. “De duidelijke afwijzing van wapenleveranties aan Israël en de brede steun voor een permanent staakt-het-vuren zijn wat ons betreft een heldere boodschap aan het kabinet.” 

Teken de petitie 

Wij vinden dat Nederland – dat bevordering van het internationaal recht in de grondwet heeft staan en gastland van het Internationaal Strafhof en -Gerechtshof is – veel meer moet doen om het geweld te stoppen en burgers te beschermen. Daarom zijn we een nieuwe petitie gestart. We vragen iedereen die hieronder te tekenen.

Het complete onderzoek kun je lezen op de site van Ipsos I&O.

Elke dag telt. In de afgelopen acht maanden van Israëls nietsontziend geweld in de Gazastrook zijn er 125.000 Palestijnen gedood, vermist of gewond. Grote delen van Gaza zijn verwoest. Het offensief in Rafah is een verschrikking. Nergens is het veilig. Ook niet op de Westelijke Jordaanoever of in Oost-Jeruzalem. Mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties rapporteren mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden.

Dat moet nu afgelopen zijn. 

Nederland – dat bevordering van het internationaal recht in de grondwet heeft staan en gastland van het Internationaal Strafhof en -Gerechtshof is – moet veel meer doen om het geweld te stoppen en burgers te beschermen. 

Wij roepen de Nederlandse regering op om: 

  • een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza te eisen; 
  • sancties op te leggen aan Israël vanwege ernstige schendingen van het internationaal recht; 
  • geen wapens te leveren aan Israël; 
  • sancties gericht tegen gewelddadige kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem uit te breiden  
  • aan te dringen op vrijlating van Palestijnse en Israëlische gevangenen en gegijzelden. 

Met deze maatregelen levert Nederland een bijdrage aan het beëindigen van het vreselijke geweld, de oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.

Want wij vinden het niet meer dan normaal dat onze regering bijdraagt aan vrede. Jij ook? 

Getekend
Naam(verplicht)
Om de petitie te tekenen moet je je naam en emailadres invullen.
Blijf op de hoogte
PAX gaat zorgvuldig met je gegevens om. Lees onze privacyverklaring. Als je het formulier verzendt, sturen we je maximaal 4 mails over de voortgang van de petitie en ons vredeswerk. Je telefoonnummer invullen is niet verplicht. Vul je je telefoonnummer in? Dan kan PAX je binnen 12 maanden 1 keer telefonisch benaderen om je te informeren over ons vredeswerk.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief