Europese campaigners in actie voor ontwapening

23 januari 2014

Tweehonderd medewerkers van NGO’s uit heel Europa praten donderdag 23 en vrijdag 24 januari in Berlijn over het belang van ontwapening voor mens en milieu. IKV Pax Christi is een van de organisatoren van deze zogeheten Berlin Sessions.

De afgelopen jaren is er een trend ontstaan in de ontwapeningswereld waarbij de focus steeds meer is komen te liggen op de bescherming van burgers tegen de schade van wapens en wapensystemen. Daarvoor werd alleen vanuit het perspectief van veiligheid en stabiliteit naar ontwapening gekeken.

Dankzij gezamenlijke inspanningen van NGO’s is op het gebied van deze humanitaire ontwapening al veel bereikt. Denk aan de totstandkoming van het verdrag voor een verbod op clustermunitie, het verdrag tegen het gebruik van landmijnen en onlangs nog het wapenhandelverdrag van de Verenigde Naties, dat regels stelt aan de internationale handel in conventionele wapens.

Op de conferentie in Berlijn spreken organisaties uit het maatschappelijk middenveld over geleerde lessen uit het verleden en de aanpak van nieuwe uitdagingen die zich aandienen. Dit varieert van de implementatie van verdragen tot de inzet van nieuwe technologie bij wapens, zoals killer robots. Samen beraden de organisaties zich deze twee dagen in Berlijn op strategieën om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!