Deens energiebedrijf stopt inkoop Colombiaanse bloedkolen

Beeld: De energiecentrale Asnæsværket van Dong in Kalundborg, Denemarken. Foto Bob Collowan/Commons/CC-BY-SA-4.0

18 april 2016

Belangrijke doorbraak in de strijd tegen bloedkolen: het grootste energiebedrijf van Denemarken, Dong, heeft de inkoop van steenkool van de Colombiaanse kolenmijn Prodeco/Glencore opgeschort totdat het mijnbouwbedrijf concrete stappen zet richting genoegdoening voor de slachtoffers van paramilitair geweld in de mijnbouwregio Cesar. Dit is zeer goed nieuws, en PAX roept andere Europese energiebedrijven dan ook op dit voorbeeld snel te volgen.

In haar brief aan PAX schrijft Dong dat zij het streven van de vredesorganisatie naar genoegdoening en verzoening voor de slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen in het Colombiaanse mijnbouwgebied Cesar deelt. Dong heeft duidelijk gemaakt dat het geen nieuwe contracten met Prodeco/Glencore zal aangaan, totdat er wordt voldaan aan Dong’s standaarden voor ketenverantwoordelijkheid. Tussen 1996 en 2006 zijn in Cesar minstens 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. Daders en getuigen hebben onder ede verklaard dat de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore de paramilitairen steunden met geld en inlichtingen. Beide bedrijven ontkennen de aantijgingen, terwijl de slachtoffers van dit geweld en hun nabestaanden nog altijd op erkenning en compensatie wachten. Europese energiebedrijven, waaronder vier Nederlandse, behoren tot de grootste afnemers van kolen van Drummond en Prodeco/Glencore.

Doorbraak
PAX vindt dat energiebedrijven moeten stoppen met het kopen van deze bloedkolen totdat de mijnbouwbedrijven concrete stappen hebben gezet in de richting van genoegdoening voor de slachtoffers. PAX is dan ook zeer verheugd over de beslissing van Dong.
“Dit is een belangrijke doorbraak in de strijd tegen bloedkolen”, zegt Wouter Kolk, campagneleider bloedkolen bij PAX. “Dong laat hiermee zien een voorloper te zijn op het gebied van internationaal maatschappelijk ondernemen. Daarnaast toont het bedrijf aan dat energiebedrijven wel degelijk een keuze hebben als het gaat om de import van kolen. Het is nu van groot belang dat andere Europese energiebedrijven het voorbeeld van Dong zo snel mogelijk volgen.”

Nederland
Ook vier Nederlandse energiebedrijven kopen kolen van Prodeco/Glencore en Drummond: Essent, Nuon, E.ON en Engie. Pogingen van deze bedrijven om hun kolenleveranciers aan te zetten tot genoegdoening hebben tot nu toe geen concrete resultaten opgeleverd. PAX vindt dan ook dat zij dezelfde stappen moeten zetten als Dong: een tijdelijke importstop van kolen uit de mijnen van Drummond en Prodeco totdat deze mijnbouwbedrijven zich aantoonbaar gaan inzetten voor genoegdoening en herstel van de slachtoffers. Positief is dat Nederlandse energiebedrijven hebben aangegeven deze mogelijkheid niet langer uit te sluiten. Kolk: “Nu moeten deze woorden worden omgezet in daden. De slachtoffers van bloedkolen wachten al veel te lang.”

Dochter van slachtoffer bloedkolen naar Nederland
Van 22 t/m 25 april is de Colombiaanse Maira Méndez Barboza (30) in Nederland. Toen zij 15 was, werd haar vader – medewerker van Drummond en vakbondslid – voor de ogen van haar moeder, haar broertje en haarzelf vermoord door paramilitairen. Maira brengt op 25 april een bezoek aan energiebedrijf Nuon om het bedrijf persoonlijk te vragen te stoppen met inkoop van kolen van Drummond en Prodeco totdat slachtoffers en nabestaanden zoals zijzelf en haar familie zicht hebben op genoegdoening.

Lees ook: Amsterdam wil bloedkolen weg uit haven
Dossier Stop Bloedkolen

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!