Wat doet de SGP in vredesnaam?

Beeld: Chris Stoffer

3 maart 2021

In aanloop naar de verkiezingen vraagt Anna Timmerman, directeur van PAX, Tweede Kamerleden van verschillende politieke partijen over wat zij in vredesnaam doen. Gesprekken over hoe Tweede Kamerleden kunnen bijdragen aan vrede. Over hoe ze zelf terugkijken op hun tijd in de Kamer en over wat in vredesnaam hun plannen zijn voor de komende kabinetsperiode.

Wie: Chris Stoffer 

Wat: Tweede Kamerlid voor de SGP, woordvoerder Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking en Defensie

Verkiesbaar in maart? Ja, op plek 2

Vandaag vragen we aan Chris Stoffer, waarom moeten we op 17 maart in vredesnaam stemmen op de SGP? 

“Waarom niet hè? Ik denk dat wij een partij zijn die realistisch kijkt naar hoe je een beetje vrede en een beetje gerechtigheid in deze wereld kunt brengen, zowel dichtbij huis als ver weg. Dat zou de reden zou kunnen zijn om SGP te stemmen. Ik denk bij vrede aan het woord shalom, en dat is voor mij niet alleen maar de afwezigheid van een conflict, maar ook iets van heelheid, welbevinden. Vrede is voor mij op de lange duur het goed hebben, maar het betekent niet altijd dat je ook op korte termijn conflict moet vermijden. Juist als er vrede is, kun je elkaar op een genadige manier de waarheid zeggen.”

“In de Tweede Kamer begint vrede bij jezelf. Door altijd te proberen eerlijk te zijn, en relaties goed te houden, ook al ben je het op inhoud misschien niet altijd eens. Neem bijvoorbeeld Kuzu van DENK, dat is iemand die compleet anders in de politiek staat dan ik. Van de week hadden we een debat over een aantal zaken waarin we het echt compleet oneens zijn. Als we elkaar nog nooit gesproken hadden, dan denk ik dat we elkaar misschien wel een paar maanden niet aan hadden gekeken. Maar ik heb een jaar lang intensief met hem samengewerkt bij een parlementaire ondervraging, en omdat we best wat geïnvesteerd hebben in gewoon een persoonlijk goede relatie, is het daarna ook niet mis. Ook eerlijk zijn is best moeilijk. Kijk, als je iets goed hebt gedaan, is het niet zo moeilijk, dan ben je er graag eerlijk over, maar als je iets helemaal verknald hebt, dan is het toch wel lastig. Dan doe je je best om het een beetje te verkopen, terwijl je ook zou kunnen zeggen, ‘ja, ik heb het gewoon niet goed gedaan.’”

De rechtstaat

“Als je naar vrede in ons kiesprogramma kijkt, is een bijbels kompas voor ons heel erg van belang. En dat hebben we eigenlijk samengevat in drie woorden; gerechtigheid, kracht en realisme. Het belang van gerechtigheid besefte ik in Marokko, waar ik eerst niet begreep waarom mensen zouden vertrekken uit een land met zo’n goed klimaat, fijne infrastructuur en alles wat ze daar op klimaatgebied doen. Tot ik leerde hoe belangrijk het is dat je ervan op aan kunt dat je niet vermorzeld wordt door de overheid, en dus hoe belangrijk de rechtstaat is. Onrecht komt hier natuurlijk ook wel eens voor, zoals met die kinderopvangtoeslagen, of nu bijvoorbeeld met ondernemers rond corona die toeslagen moeten terugbetalen, maar dan denk ik, ‘ja, ook hier kan het mis gaan, maar gelukkig heb je ergens altijd nog weer een parlement dat uiteindelijk de behoefte heeft om het recht te trekken’.”

Defensie

“Kracht betekent voor ons een sterke inzet voor onze bijdrage aan de NAVO. Niet omdat we nu zo geweldig graag oorlog voeren, maar wel om ook op plekken waar het nodig is vredesmissies te kunnen doen en ook onze bijdrage daarin te kunnen leveren. Niet denken van ‘nou, we doen het wel op de zak van een ander’, want vrede elders is ook van belang voor vrede hier. En ja, ook een beetje realistisch, ik ben christen en ik geloof dat – hoewel we onze stinkende best moeten doen voor vrede tot de jongste dag, dat Jezus Christus terugkomt – het hier nooit ideaal zal worden. Honderd procent vrede krijgen we niet.”

“Ik zou het liefst hebben dat er geen kernwapens meer waren, maar als een ander die kwaad wil ze wel heeft, moet je ze soms als tegenmacht hebben. Zo zie ik defensie eigenlijk ook. Het is een stukje tegenmacht. Als je bij voorbaat al gaat liggen, dan zijn er helaas mensen die denken, we geven nog even een extra schop. Ik ben niet heel optimistisch dat de wereld vredelievender wordt. Daarvoor zie ik toch bijvoorbeeld in het Midden-Oosten en China teveel dingen gebeuren waar ik niet blij van word.”

Autonome wapens

“Het liefst zou ik zien dat er wereldwijd een soort erecode wordt ontwikkeld tegen autonome wapens. Ik kijk echt met heel veel angst naar verdere ontwikkeling van dit soort wapens, en vooral naar de kwade regimes die ze gaan gebruiken. Dan vraag ik me af hoe je daar nog weerstand aan kan bieden op een menselijke manier. Ergens, als ik eerlijk ben, ben ik daar echt gewoon een beetje bang voor. Dat is denk ik – als ik net zeg dat ik eerlijk moet zijn – mijn eerlijke antwoord: ik ben daar echt een beetje bang voor.”  

Vrouwenrechten

“Fatsoenlijk rechts vind ik eigenlijk wel een mooie term die bij ons past. Maar ik vind het wel van belang dat je ook dat je ook dat sociale hart laat zien. De genderfocus binnen de ontwikkelingssamenwerking heeft voor ons twee kanten. Wij kijken anders tegen abortus aan dan de minister en haar voorganger. Daar staan we niet bij te juichen. Aan de andere kant zit er ook een deel in dat ik wel mooi vind. Vrouwen, meisjes, hebben het ontzettend moeilijk. En als je nu iets wil veranderen, dan zie je dat organisaties die zich richten op het verbeteren van de situatie voor vrouwen, en daar vrouwen actief bij betrekken, veel meer resultaat behalen. Een bevriende predikant in Zuid-Afrika zei me: ‘In die hele arme wijken moet je het echt een beetje van die vrouwen hebben. Die mannen die doen meestal niks anders dan drinken en een beetje rondslapen, kinderen voortbrengen, en ze daarna met de ellende laten zitten.’ Vrouwen hebben toch meer verantwoordelijkheidsgevoel, gemiddeld genomen. Misschien hier ook wel, dat weet ik niet. Ook wij hebben nu een aantal vrouwen die politiek actief zijn bij de SGP en daar trek ik met alle plezier mee op. Lilian Jansen was de eerste. Ik kijk altijd graag naar kwaliteit en Lilian Jansen in Vlissingen doet het echt geweldig goed. Dan denk ik ‘nou, ik ben blij dat zij dat doet.”

Salima Belhaj (D66)Sven Koopmans (VVD)Martijn van Helvert (CDA)Kirsten van den Hul (PvdA), Sadet Karabulut (SP)Joël Voordewind en Don Ceder (ChristenUnie), Tunahan Kuzu (DENK)Christine Teunissen (PvdD) en Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief