
Wapenhandel
Foto Control Arms Campaign
Nederland staat in de top 10 van wapenleveranciers, vooral door de verkoop van marineschepen en gerelateerde goederen, als ook overtollig defensiematerieel. Hoewel er nationale en internationale (op EU en VN niveau) exportcontrolesystemen zijn, worden die soms ruim geïnterpreteerd. Zorgen ten aanzien van conflicten en mensenrechten kunnen botsen met economische belangen en buitenlandbeleid.
Contact
Frank Slijper, policy adviser, slijper(javascript needed for readable email)paxforpeace.nl
Documentatie
- Armed and insecure - An overview of arms transfers and armed violence in the Horn of Africa (2010-2015) (Sep 2017)
- Power Projection - Turkey´s Military Build-Up: Arms Transfers and an Emerging Military Industry (Jan 2017)
- Under the radar - The United Arab Emirates, arms transfers and regional conflict (Sep 2017)
Activiteiten & Resultaten
Nederlandse wapenexport
PAX monitort de Nederlandse wapenexport kritisch. Door publiekscampagnes en politieke lobby werken wij aan een striktere implementatie van het exportbeleid, bijvoorbeeld ook voor nieuwe technologieën.
Control Arms en het wapenhandelsverdrag
Control Arms is de internationale coalitie van maatschappelijke organisaties die meewerkten aan de totstandkoming van het wapenhandelsverdrag, waar in april 2013 toe werd besloten. Meer dan honderd organisaties uit de hele wereld, waaronder PAX, zijn lid van Control Arms. Nu het wapenhandelsverdrag er is, werkt de coalitie aan de strikte implementatie van het verdrag en aan een wereld waar dodelijke wapens niet in de verkeerde handen vallen.
In december 2014 trad het wapenhandelsverdrag in werking en eind 2019 waren 104 staten verdragspartij. Nog eens 33 staten hebben het verdrag ondertekend, maar nog niet geratificeerd.
PAX zet zich ervoor in dat het verdrag wereldwijd van kracht wordt en overal strikt wordt geïmplementeerd.
Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.