Op zoek naar onderwijsmateriaal over vrede en veiligheid? Hieronder vind je verschillende lespakketten, materialen en werkvormen, voor zowel het primair, het voortgezet onderwijs als het mbo.
Basisonderwijs:
Door: uitgeverij Leopold
Leeftijd: 3-6 jaar
Inhoud: lesbrief met een filmpje en liedjes bij het boek Kikker en de vreemdeling.
Korte beschrijving: Niemand kent Rat, maar toch is hij al veroordeeld! Ofwel: onbekend maakt onbemind. Aan de hand van dit boek en deze lesbrief kunnen kinderen leren om na te denken over waarom ze vinden wat ze vinden, en of dat wel eerlijk is.
Hier ben ik veilig & Geef vrijheid een gezicht
Door: Vluchtelingenwerk Nederland
Leeftijd: 10-12 jaar, kinderen van groep 7 en 8
Inhoud: interactieve lessen met filmpjes, quizvragen, eventueel uit te breiden met een sponsorloop.
Korte beschrijving: kinderen maken kennis met verschillende verhalen over oorlog, vluchten en vrijheid. Hoe is om te vluchten en wat hebben vluchtelingen nodig om zich in Nederland thuis te voelen.
Door: Anne Frank Stichting
Leeftijd: 9-12 jaar, kinderen van groep 6, 7 en 8
Inhoud: lespakket met praatkaarten. Er is een handleiding voor docenten beschikbaar.
Korte beschrijving: leerlingen werken in verschillende groepjes en rangschikken beledigende en/of discriminerende situaties op de praatkaarten. Hierdoor kan er in de klas een dialoog ontstaan over vooroordelen en discriminatie en kan er gesproken worden over lastige onderwerpen.
Voortgezet onderwijs en MBO:
Door: PAX en Critical Mass
Leeftijd: 12-23 jaar
Inhoud: lespakket met een dilemmagame, online ontmoetingen en een nagesprek. Docenten kunnen eventueel een training volgen over het omgaan met wij-zij-denken.
Korte beschrijving: leerlingen krijgen meer inzicht op de oorlog in Syrië en de keuzes die vluchtelingen hebben moeten maken om naar Nederland te komen.
Door: Stichting Zora
Leeftijd: 10-23 jaar, groep 7 en 8, middelbare school en MBO
Inhoud: lesmateriaal met verschillende video’s en werkvormen. Er is een handleiding voor docenten beschikbaar.
Korte beschrijving: door middel van dit lesmateriaal maken leerlingen kennis met verhalen van vluchtelingen aan de hand van filmportretten. Tijdens de werkvormen leren de leerlingen over verschillende thema’s rondom vrijheid en vluchtelingen.
Door: Unicef en Humanity House
Leeftijd: onderbouw van het voortgezet onderwijs
Inhoud: filmpjes, interactieve opdrachten en dilemma’s. De les kan eventueel uitgebreid worden met een filmopdracht of animatieworkshop.
Korte beschrijving: dit lesmateriaal laat de leerlingen zien dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Leerlingen denken na over wat vrijheid voor hen betekent en leren over de Verenigde Naties en kinderrechten.
Door: Kaartmonument
Leeftijd: 14-15 jaar, 3 havo/vwo
Inhoud: lesplan en een online werkvorm met filmpjes en vragen.
Korte beschrijving: leerlingen leren door middel van deze online werkvorm over de Holocaust en de bevrijding van Nederland. Ze worden hierbij meegenomen in de verhalen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
Door: Kwink
Leeftijd: middenbouw van het voortgezet onderwijs
Inhoud: handleiding, opdrachten zowel fysiek als online en een kijkplaat.
Korte beschrijving: leerlingen leren door middel van dit lesmateriaal waarom er mensenrechten en andere regels bestaan.
Door: Anne Frank Stichting
Leeftijd: voorgezet onderwijs en het MBO
Inhoud: een digiles met video’s. Er zijn vijf verschillende ‘leerpaden’, met informatie, opdrachten en levensverhalen. Eventueel kunnen er ook workshops gevolgd worden door docenten.
Korte beschrijving: leerlingen worden aan het denken gezet over discriminatie en diversiteit. Verschillende Europese jongeren vertellen, zowel hun positieve verhalen, als hun verhalen over discriminatie en uitsluiting.
Neem ook eens een kijkje in de filmdatabase van Movies that Matter met bijbehorend lesmateriaal.
De PAX vredesweek wordt mede mogelijk gemaakt door:


