Hoe is het om bijvoorbeeld in Syrië, Oekraïne of Zuid-Soedan met lokale activisten aan vrede te werken? Elk jaar komen medewerkers van PAX tijdens de Vredesweek graag naar jullie toe om te vertellen over hun vredeswerk. Gedreven en ervaren mensen die de lokale situatie in de conflictgebieden waar PAX actief is als geen ander kennen.
Nodig een spreker uit voor een bijeenkomst in de Vredesweek (17 t/m 25 september 2022). Vermeld in je verzoek de gewenste datum, locatie, titel en omschrijving van de bijeenkomst, het aantal bezoekers (minimaal 25) en beschrijf wat er van de spreker wordt verwacht. Stuur je aanvraag naar vredesweek@paxvoorvrede.nl. Uiteraard houden we ons aan de dan geldende corona-maatregelen.
Aan het uitnodigen van de PAX sprekers zijn geen kosten verbonden. Wel ben je altijd welkom om een donatie te doen voor het vredeswerk van PAX op bankrekening NL03TRIO0390515000.
-
!!! Marcell Shehwahro & Mohammed Khalili gearresteerd door gewapende groep in Aleppo
Dit bericht kregen we net binnen op facebook: Marcell Shehwaro en Mohammed Khalili van de groep Kesh Malek zijn in Aleppo “gearresteerd” door de Ahrar al Sham militie omdat Marcell weigerde een hoofddoek op te doen. Kesh Malek (Schaakmat) is de jongerengroep die de Mustafa Qarman school in Aleppo runt. Maha Ghrer, een van de […]
-
‘Als we samenwerken kunnen we de bezetter ook veel beter weerstaan’
In Palestina werkt PAX samen met lokale partnerorganisaties aan het Civil Society for Dignity-project. Het doel: de afstand tussen lokale Palestijnse autoriteiten en Palestijnse burgers verkleinen, zodat die hen beter kunnen bedienen. ‘We moeten weer leren dat we recht hebben op een waardig leven.’ De vier vrouwen van de verschillende Palestijnse partnerorganisaties zijn druk in […]
-
‘Alsjeblieft, zorg ervoor dat deze afschuwelijke wapens voor eens en voor altijd verdwijnen’
“351 schoolgenootjes van mij zijn van de aardbodem weggeveegd. Ik herinner me hen nog zo goed. Ieder van hen had een leven, een naam, was geliefd. Ik ben zo opgelucht dat er nu eindelijk wordt gesproken over wat kernwapens hebben aangericht en nog steeds kunnen aanrichten – voor ménsen. Alsjeblieft, zorg dat deze afschuwelijke, kwaadaardige wapens voor eens en voor altijd verdwijnen.”
-
‘Clustermunitie gebruikt in Libië’
In Libië is clustermunitie ingezet. Dat meldt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Clustermunitie is wereldwijd verboden onder het Clustermunitieverdrag vanwege het grootschalige humanitaire leed dat het wapen veroorzaakt.
-
‘Duurzamer’ ABP steekt bijna 1 miljard in producenten van kernwapens
Ambtenarenpensioenfonds ABP investeert nog steeds bijna 1 miljard euro in kernwapenproducenten. Daarmee is het pensioenfonds weer koploper in Nederland als het gaat om investeringen in deze massavernietigingwapens en heeft het, ondanks eerdere toezeggingen, zijn investeringsbeleid niet veranderd. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Don’t Bank on the Bomb van vredesorganisatie PAX naar investeringen van banken, verzekeraars en pensioenfondsen in kernwapenproducenten.
-
‘Energiebedrijven, kom in actie tegen misstanden in Colombiaanse mijnen’
Terwijl Nederlandse energiebedrijven door hun grote economische invloed in de Colombiaanse steenkoolregio juist degenen zijn die veranderingen teweeg kunnen brengen, verschuilen zij zich achter schijnargumenten om hun verantwoordelijkheid af te schuiven. Dat schrijft Marianne Moor, programmaleider Colombia bij PAX, vandaag op Volkskrant.nl.
-
‘Hoop is het beste medicijn tegen angst’
De coronacrisis heeft invloed op alles en iedereen, ook op het vredeswerk van PAX. Anna Timmerman, onze algemeen directeur, over de gevolgen van de uitbraak van het virus. “PAX’ers blijven vechten voor hen die in conflictlanden leven.”
-
‘Ik kan ze niet meer zeggen dat het allemaal goed komt.’
Ik opende Facebook en scrolde door mijn newsfeed. Veel Trump-nieuws vult het scherm, naast de verschrikkingen in Aleppo. Machteloos voel ik me, net als zoveel duizenden anderen. Net als zoveel duizenden burgers in Aleppo. “Hey! Hoe gaat het? Ik hoop dat het ok met je gaat. Het lijkt erop alsof de wereld Syrië vergeet” bericht […]
-
‘Ik weet niet hoeveel crises een land kan verdragen’
Na de ramp in de haven van Beiroet op 4 augustus proberen mensen in Libanon de ravage zo goed als het kan op te ruimen en hun stad weer leefbaar te maken. Lokale organisatie en partner van PAX, Basmeh & Zeitooneh, verleent op dit moment noodhulp en mobiliseert honderden vrijwilligers om te helpen met opruimen. De organisatie haalt geld op om onderdak, water en voedsel te geven aan de vele ontheemden en mensen in nood. Ook PAX zamelde de afgelopen weken geld in zodat Basmeh & Zeitooneh, Arabisch voor glimlach en olijf, de mensen in de zwaarst getroffen wijken kan helpen.
-
‘Ik zag mensen die er niet meer als mensen uitzagen’
In de zomereditie van PAX Magazine een ooggetuigeverslag 70 jaar na de eerste atoombom op Hiroshima door de nu 83-jarige Setsuko Thurlow. Ze stelt alles in het werk om kernwapens uit de wereld te krijgen.
-
‘ISIS gebruikt clustermunitie’
Er zijn sterke aanwijzingen dat terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) in het noorden van Syrië clustermunitie heeft gebruikt. Dat meldt Human Rights Watch. Het is daarmee de eerste niet-statelijke groep die clustermunitie gebruikt sinds deze wapens in 2008 verboden werden.
-
‘Je gooit je toekomst toch niet weg?’
Juist degene die zich met hart en ziel inzet voor de toekomst van Syrische kinderen in Aleppo kreeg van haar eigen vader en moeder te horen dat ze haar toekomst vergooit. Het is de pijnlijke waarheid die Hayma al Yousfi, coördinator van de scholen van partnerorganisatie Kesh Malek in Aleppo vertelt tijdens haar korte bezoek aan Nederland.
Dit jaar is er besloten geen sprekersbank aan te leggen. Kijk hier voor de andere activiteiten tijdens de vredesweek.