Untenable investments

Untenable investments

21 februari 2024

Over nucleaire wapenproducenten en hun financiers.

Download 3.99 MB

Bijna twee jaar na de Russische invasie van Oekraïne blijven de mondiale dreiging en het risico op nucleair conflict onverminderd hoog.

Update 30 mei 2024:
Er is een fout aan het licht gekomen in de versie van “Untenable Investments” die op 21 februari 2024 werd uitgebracht. De dataset van PAX’s dataleverancier Profundo bevatte fouten die $41,9 miljard meer aan leningen en $24,6 miljard meer aan overnames lieten zien dan had gemoeten. Zie ook de verklaring van Profundo hierover. Het rapport dat je hieronder kunt downloaden is een bijgewerkte versie met gecorrigeerde waarden. De correcties hadden geen betrekking op het verwijderen of toevoegen van financiële instellingen aan het rapport. Waar nodig is de onderstaande tekst aangepast om de gecorrigeerde waarden weer te geven.

Hoewel het reële gevaar van nucleaire oorlog zelfs kernmogendheden heeft bewogen om dreigementen met nucleaire wapens te veroordelen en te ontkrachten, blijven diezelfde mogendheden uitsluitend vertrouwen op (de uitbreiding van) hun eigen nucleaire slagkracht om de dreiging van een kernoorlog in te perken.

Voor het PAX-rapport Untenable Investments is gedetailleerd onderzocht hoe 24 bedrijven betrokken zijn bij de productie, onderhoud of modernisering van nucleaire wapens. Deze bedrijven dragen bij aan het nucleaire arsenaal van China, Frankrijk, India, de Russische Federatie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Ook worden financiële instellingen genoemd die aanzienlijke financierings- of investeringsrelaties hebben met een of meer van deze producenten van nucleaire wapens. In het rapport laten we zien dat nog altijd 287 financiële instellingen aanzienlijke relaties hebben met producenten van nucleaire wapens. Dat is wel een daling is ten opzichte van de resultaten die werden gepubliceerd in 2022, toen waren het er nog 306.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief