Moving Away from Mass Destruction

Moving Away from Mass Destruction

27 juli 2023

De financiële sector laat zien dat verandering mogelijk is, blijkt uit dit nieuwe rapport van PAX en ICAN.

Download 1.85 MB

Een einde aan de oorlog in Oekraïne lijkt vooralsnog niet in zicht en de kernwapendreiging blijft in de lucht hangen.. De openlijke dreigementen uit Rusland in het afgelopen jaar om kernwapens daadwerkelijk in te zetten hebben nog maar eens aangetoond hoe gevaarlijk het is dat landen blijven vasthouden aan deze massavernietigingswapens om internationale vrede en veiligheid te bewaren. 

Gelukkig laten steeds meer financiële instellingen zien verantwoordelijkheid te willen nemen voor hun rol in het verminderen van kernwapens in de wereld.. Dit rapport beschrijft109 banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en andere financiële instellingen die investeringen beperken of verbieden in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, testen, onderhoud en opslag van nucleaire wapens. Het gaat om instellingen afkomstig uit Aotearoa/Nieuw-Zeeland, Australië, Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Japan, Maleisië, Mexico, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 

Door te kiezen voor ethische, milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde investeringspraktijken kunnen financiële instellingen invloed uitoefenen op het gedrag van bedrijven. Het groeiende aantal financiële instellingen dat in dit rapport wordt belicht, geeft een beeld van de opkomende norm binnen de financiële sector om investeringen in kernwapenfabrikanten af te wijzen. Naast de toename van het aantal financiële instellingen met zulk uitsluitingsbeleid wordt de toepassing van dit beleid steeds omvangrijker. Dit illustreert een groter bewustzijn binnen de financiële sector van haar rol in het versterken van de boodschap dat kernwapens onacceptabel zijn. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief