Don’t Bank on the Bomb: Risky Returns

Don’t Bank on the Bomb: Risky Returns

14 december 2022

Nuclear weapon producers and their financiers

Download 3.04 MB

De Russische invasie van Oekraïne en de expliciete dreiging kernwapens te gebruiken die daarop volgde, hebben geleid tot wereldwijde onrust en angst voor nucleaire escalatie, ongekend sinds de Cubaanse rakettencrisis van 1962. 

 

In deze context zou de noodzaak om onmiddellijk prioriteit te geven aan het voorkomen van escalatie en de potentieel catastrofale humanitaire gevolgen ervan vanzelfsprekend moeten zijn. Toch hebben de reacties van sommige staten, waaronder het toestaan van nucleaire oefeningen, verder bijgedragen aan de reeds verhoogde spanningen.

Dit rapport geeft een overzicht van de investeringen in 24 bedrijven die in hoge mate betrokken zijn bij de productie van kernwapens. De grootste winstmaker op het gebied van kernwapens blijft Northrop Grumman, met ten minste 24,3 miljard dollar aan uitstaande contracten, de inkomsten van het consortium en de joint venture niet meegerekend. Aerojet Rocketdyne, BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin en Raytheon Technologies hebben ook contracten van meerdere miljarden dollars voor de productie en/of instandhouding van kernwapens.

Behalve het rapport publiceren we ook een Executive Summary

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.